Last news in Fakti

4 Септември, 2020 21:00 5 166 38

Как изчезнаха пробите на Емилиян Гебрев?

  • емилиян гебрев-
  • новичок

Пробите, взети след отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, са изчезнали от финландската лаборатория Verifin

Как изчезнаха пробите на Емилиян Гебрев? - 1
Снимка: БГНЕС

Пробите, взети след отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, са изчезнали от финландската лаборатория Verifin. Тя няма обяснение за случая, пишат The Insider и Bellingcat.

Изчезнали са пробите, взети след покушението срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Те са се съхранявали във финландската лаборатория Verifin, която се занимаваше с проучването им, както съобщават от разследващите платформи "The Insider" и "Bellingcat". Лабораторията Verifin извършва анализи на химически оръжия.

В края на август разследващи журналисти от двете платформи разкриха, че има сходство между отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и това на българския бизнесмен. Предполага се, че Гебрев е бил отровен с нервно-паралитично вещество от групата на Новичок. Той бе приет по спешност в болница в София на 28 април 2015, след като му прилошало.

Сходства между случаите "Навални" и "Гебрев"

Преди броени дни списание "Дер Шпигел" съобщи, че от берлинската болница Шарите, където Навални беше прехвърлен за лечение, са поискали от българските си колеги данни за отравянето на Гебрев - именно заради сходството между двата случая.

Самият Гебрев твърди, че интересът на руските специални служби към него е свързан с продажбите на оръжие за Украйна в контекста на опитите на Русия да придобие оръжейния завод, контролиран от компанията му. А след опита за покушение срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 в английския град Солсбъри, Гебрев информира българската прокуратура, че е открил сходство в симптомите в случая със Скрипал и покушението срещу него. Впоследствие беше установено, че агент на Главното управление на Генералния щаб (бившето ГРУ) - спецслужбата, която е подозирана за покушението срещу Скрипал - е бил в България по време на отравянето на Гебрев и малко след това е напуснал страната. В началото на тази година българската прокуратура повдигна обвинение срещу трима агенти на ГРУ за покушението срещу българския бизнесмен.

Verifin е била длъжна да съхранява пробите пет години

За да се докаже, че отравянето на Гебрев, както в случая със Сергей Скрипал, е използвана субстанция от групата на Новичок, бяха наложителни допълнителни лабораторни анализи на проби от отравянето на българския бизнесмен, припомня The Insider. Във финландската лаборатория Verifin нямат обяснение за изчезването на пробите, взети от Гебрев, уточнява изданието. Неин представител е заявил, че лабораторията е длъжна да съхранява пробите за срок от 5 години. В случая с Емилиян Гебрев този срок е изтекъл на 18 юли тази година, посочват още от разследващата платформа.

Лично Гебрев, както и българските власти на няколко пъти са искали от Verifin да удължат този срок докато не завърши разследването. Поради изтеклия срок за съхраняване на пробите, прокуратурата в България е прекратила разследването, уточняват от The Insider и Bellingcat.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутри вън

    7 28 Отговор
    Още едно престъпление на мутрата в услуга на Русия!

    Коментиран от #7, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гербав трол

    39 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Във финландската лаборатория Verifin нямат обяснение за изчезването.

    Е как да имат - когато повдигаш съшити обвинения "доказателствата" винаги изчезват мистериозно.
  • 4 Честен Данъкоплатец

    25 2 Отговор
    за олигарси не плача !!
  • 5 Де Факто

    32 1 Отговор
    Тихо, че евроГЕЙскаГЕЙропа СПИ.
  • 6 Перо

    29 0 Отговор
    Пробите “изчезнаха” за злоупотреби на заинтересованите.
  • 7 ДРУГАРЯ ГЕРБав

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мутри вън":

    В услуга на другите мутри от ХУНТАТА е бе френд.Искат просто да окрадат човека.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    31 1 Отговор
    Така ще изчезнат и смешните проби на Навални в Германия.

    Коментиран от #13

  • 10 1234

    28 0 Отговор
    Те пробите може да са изчезнали, но всъщност са доказали, че няма отравяне. Кой има интерес от изчезването? Този който организира провокациите.
  • 11 защото няма новичок

    28 1 Отговор
    Изчезнали са, защото никога не е имало никакъв НОВИЧОК, както и при всички останали досега - просто обслужват "господарите" от САЩ, Англия и т.н. Става въпрос само за интереси и пари,у много пари....
  • 12 В.В.П.

    20 0 Отговор
    ПРОБИТЕ ИЗЧЕЗВАТ,,,ЩОТО МОЖЕ ЕВЕНТУАЛНО ДА ГИ ПОИСКА РУСИЯ....АМА Е МАЛКО ВЕРОЯТНО....КАТО СА РЕШШИЛИ ДА СЛАГАТ ТАКЪВ УЖАСЕН КРАЙ,,АМИ ПРАВ ИМ ПЪТ....ГЕРБЕВ Е ОЛИГАРХ...КУЧЕ С ЧЕКМЕДЖЕ...
  • 13 1234

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Да , но в Русия има запазен биологичен материал, който може да се съхранява с години.
  • 14 Томе

    15 0 Отговор
    Ква е тая лаборатоия, дет овсеки може да си влиза в нея и да си краде ,каквото му на душа?
    Вие Скрипал го оставете, ами ако някой бащица е поскал да види дали бебто е от него..... и всеки който си иска може да краде или да подменя пробите?! Ми за какво говорим ?! За някаква дупка, дето е сертифицирана и се прави на Номер Едно пред цял свят?
    Аз ще кажа, че това е дупка, дето на нищо не трябва да и се вярва.
  • 15 ****

    18 0 Отговор
    Ами защо никой не чу,че през 2015 този е тровен,за този се раздуха чак след скрипалите,че бил тровен.А дали наистина е тровен което е под съмнение,няма кой да ни каже истината,или това го раздухаха за да попречат и забавят руската икономика с налагане на санкции.
  • 16 Кой68

    11 0 Отговор
    Тотална по......рн_ ...огр_ _аф...ия.Какво жалко творение западно.
  • 17 Лост

    8 0 Отговор
    Щом 5год. срок е изтекъл, какво значение има как са изчезнали. Тодор Колев в филма "Двойникът". На въпрос -Какво правим с утайката в пробата. Отговор -Какво правиш с утайката във виното. Отговор -Ами изхвърляме я. Че така с пробите.
  • 18 Бесен Язовец

    15 0 Отговор
    Не може да изчезне нещо което не е било там. Дебелото с карираната риза се натровил с нитрати и след 2 год се сети че бил натровен с ,, новичок"!
  • 19 Иван

    10 1 Отговор
    Эащо боклука Гебрев е продавал оръжие на нацистките евреи и эащо доэата отрова е била толкова малка?
  • 20 Кумчо Вълчо

    13 1 Отговор
    А бе този "новичок" самагон ли е , какъв алкохол е ????????????????
    И Скрипал и нашият и Навални уж отровени пък живи здрави ,хапват си пийват си , живот си живеят.
  • 21 Иван

    11 0 Отговор
    И германците ще кажат че пробите на Навални са иэчеэнали.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Монгола

    10 1 Отговор
    Някой на бара фалшивия новичок от украинските лаборатории още от времето на СССР но от Москва не са глупави да оставят истински новичок след 1991г.на украинските подлеци .соросите са изиграни и бръмчат с фалшивия новичок!
  • 24 Criminal

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мутри вън":

    Незнам, колко ти работи мозъка , ама не виждаш ли , че ЕС е клоака..........
  • 25 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Никога не е имало проби бе! Бухахах
  • 26 БПФ

    9 0 Отговор
    На бас, че ако руснаците настоятелно поискат пробите на навални от германската болница, някоя несръчна лаборантка ще ги изтърве на земята и ще ги изпочупи.
  • 27 асдаа

    6 0 Отговор
    Пробите са където трябва - излели са ги в тоалетната, където им е мястото.
    Ай стига сте ни занимавали с тоя сервилен, изкукал старчок.
    Да го пращат дето му е мястото - в лудницата в Раднево.
    Там ще получи и бонус - свеж въздух от американските ТЕЦ-ове. :)))
  • 28 Питанка

    1 9 Отговор
    Мoгaт ли пoддръжници и прoпaгaндaтoри нa путинoвaтa диктaтурa дa измeтaт мaфиятa и дa дeмoкрaтизирaт Бългaрия? Мoгaт ли aгeнти нa ДC (филиaл нa КГБ) oт упрaвлявaщи и oпoзиция дa бъдaт нeзaвиcими oт cъздaтeлитe cи , oт чeкиcтитe ? Eдинcтвeният път зa Бългaрия e нa Зaпaд бeз Рaдeв, Бoриcoв, Гeшeв, Дoгaн, Първанов, рaзни мутрo-пaтриoти (мутриoти) , бeceпeтa, дeceeтa, кoпeйки, вeждитa, чeрeпи, и бeз вcичкo пoдчинявaщo ни нa Руcия и cимвoлизирaщo Руcия.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 В.В.П.

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Питанка":

    Много питаш,,,!МАФИЯТА В БГ//БАНКЯНЕЦА И СИЕ/ ШЕ Я ИЗМЕТАТ,, БЪЛГАРИТЕ...КАКТО ПОДОБАВА...ЕЕЕ....НЕ МИ БУТАЙ НЕКВИ РУСНАЦИ,ТУКА.....
  • 33 Пламен

    6 0 Отговор
    Това на времето му викаха пропаганда т.е. сега внушават руска дейност
  • 34 Изляли са го във фикуса

    13 1 Отговор
    Помня тогава финландската лаборатория съвсем коректно се произнесе , че става въпрос за натравяне с пестицид , приет чрез някаква салата от "Рукола" . Единствено Гебрев и няколко "платени" поеха кампания , и запяха " арията на клеветата" . Макар основната идея на Гебрев беше да се нагнети напрежение , да се постигне много висока степен на обществено, и международно внимание , прожекторите да осветяват него , и фабриката му , защото едни висши ръководни държавни служби , тогава се опитваха по служебен път да му я отнемат бизнеса. Как си го представя някой , финландска лаборатория да открие БОВ , и да не знае какво е направил с него , как го е съхранявала , къде го е утилизирала? . И дали , ако всичко това беше вярно , финландците биха постъпили по този начин , точно пък те?
  • 35 веселяк

    9 0 Отговор
    Видях го! Путин беше,преоблякан, като лаборантка!
  • 36 българина

    6 0 Отговор
    а защо не пишат как изчезна тефтерчето от задната седалка на експерта???? западното лицемерие е безгранично
  • 37 Оги

    7 0 Отговор
    А къде изчезнаха пачките от чекмеджето на Боко?
  • 38 ГРУХ

    0 0 Отговор
    А трябва ли да плача за господина или още не е починал.. че не става ясно - силно отровен, ама иначе много здрав.Сигур е много добър и всеотдаен общественик, бизнесмен-меценат, благотворител и защитник на възрастните и болни хора, а и бизнесмен същевременно.. странен господин - нищо не е ясно за него..не бил препил, а бил отровен от Путин.ама тровен, недоотровен, докато дарявал 100 лева на дом за сираци...точно в тоз момент го намерила отровата ! ама тя, пък дефектна - силен организъм или слаба отрова ? то, новичокът е много слаб.. или господинът е богатир, подсилен с духа на евроатлантизма, което чупи всеки напор за отравяне ! УРРАААА !