Last news in Fakti

20 Април, 2021 07:03 7 175 60

Чехия потвърди: Мишената беше Гебрев

  • емилиян гебрев-
  • емко-
  • чехия-
  • взрив-
  • боеприпаси-
  • ян хамачек-
  • русия

Взривът е дело на същите агенти на руските служби, които отровиха Скрипал

Чехия потвърди: Мишената беше Гебрев - 1
Снимка: БГНЕС

Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г., е Емилиян Гебрев, предаде агенция "Ройтерс".

"Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало", каза Хамачек в интервю за в. "Лидове новини".

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, чешкият дипломат отговори: "Така е. Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция".

Компанията на Гебрев ЕМКО отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея. Прага казва, че взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, обвинявани за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозията, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чехкиня

    97 12 Отговор
    Оплетоха се в лъжи или нашия лъже.
  • 2 Сандокан

    84 10 Отговор
    Действа се на принципа ....ти кажи ,че сестра ти е ку...ва ...после доказваи че нямаш сестра!
  • 3 Абе

    89 18 Отговор
    Чехите определено са зомбирани от американците. Гебрев им казва и доказва, че няма нищо общо с това, а те продължават да го забъркват и се опитват да намесват абсолютно необосновано България в измисления им шпионски скандал. Време е за нота до чешкия посланик
  • 4 а де

    88 4 Отговор
    От Емко , нали излязоха с изявление , че няма такава пратка , кой лъже? Синджира си идва , козата я няма .
  • 5 Рашо

    34 8 Отговор
    Бай Христо, като си оръжеен търговец нормално е да ти правят прас, прас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо Тончо

    53 12 Отговор
    Дори и за падналите отвисоко на глава е ясно, че това е активно мероприятие на европейска сцена!? Каква ли роля трябва да изиграе България в това?! С правителство в оставка?! Да се надяваме, че министърката на външните работи Захариева ще държи устата си затворена, защото ако се разприказва непремерено ще разсее за пореден път всяко съмнение в глупостта си! И за пореден път някой друг ще трябва да дава обяснения, да оправя и замазва нещата!
  • 8 Змей

    58 5 Отговор
    Въпросът е кой лъже? Понеже да обвиниш правителство, че лъже звучи някак си кофти, остава лъжецът да е Гюбрето! Но пък тоя се кълне, че такава негова стока няма...Остава да приемем, че и двамата, чехите и Гюбрето, ментят, което води до извода, че цялата тая история е съшита с много дебели бели конци...Пък и обвиненията към ония двамата, дето били натровили цигуларите...Това е вече капак на цялата история! Ужасяващото всички спецслужби по света ГРУ използва само двама за некви спецоперации! Това па ако не е смехотворно, какво е? И пще, и още...

    Коментиран от #10

  • 9 Хахах

    60 10 Отговор
    Жендърите от НАТО един склад не могат да опазят, тръгнали срещу Русия да воюват. Смешна история, жалка и трагична...
  • 10 Чичо Тончо

    46 5 Отговор

    До коментар #8 от "Змей":

    Досега чехите разкараха китайците, вероятно ще разкарат и руснаците от търга за два блока по 1000 Мегаватчаса на АЕЦ-Дуковани! Сигурно и още нещо, за което тепърва ще се разчува се е случило или пък се случва! Ще видим?!
  • 11 В.В.П.

    54 7 Отговор
    Чехите са най големите несретници..Хаха.Прикрили кражбите,със взрив..И после БУУУМ...Стоката била за Гебрев.!!!.Чепиков и Мишков я взривиха...Като по филмите.
  • 12 гадно

    42 3 Отговор
    Интересно нашия твърди, че там никога не е имало негова стока още по-малко пък за Украйна, кой лъже ???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Злобюл

    50 5 Отговор
    Е то какво излезе....двама "агенти" от ГРУ направиха толкова "поразии" в цяла Европа. Представям си какво ще стане ако заработи цялото ГРУ . Хахааа

    Коментиран от #56

  • 15 8528

    15 44 Отговор
    Това не трябва да очудва никой.Руските мизерници действат така от време оно,но просто службите им са съставени от най-големите идиоти и ги разкриват навсякъде или се дънят.Това ,че родната предателска русофилия защитава враговете на България също не трябва да учудва никой

    Коментиран от #45

  • 16 Гост 82

    39 3 Отговор
    Наистина ни смятат за абсолютни шматки!Говоря за целия бивш източен блок.Кой ще повярва на толкова нескопосана теория за саботаж?Трябвало да гръмне-не гръмнало!Горката Русия е за ожалване-дефектни бойни отровни вещества,куци тайни агенти дето не могат един взрив да направят както хората,прозрачна шпионска мрежа,изобщо пълна пародия!Как изобщо съществува Руската държава?Смехотворно!
  • 17 Чичо Пенчо

    41 3 Отговор
    Вчера двамата агенти са подкосили един известен център нападател в покрайнините на София. На терена са им останали паспортите, въдиците с които са ловили риба в Панчаревското езеро, един зелен чорап с надпис ГРУ.
  • 18 Гост 82

    28 3 Отговор
    А,и друго.Само двама агенти ли имат на щат руските тайни служби?Само питам....
  • 19 ДжониДреп

    17 2 Отговор
    Като чехите подкрепят про-Путинските Сърбия и С. Македония за ЕС, сега да видят защо Бг беше против.. Ще се усетят ама дано не е късно.
  • 20 АНОНИМЕН

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Караколю":

    Безспорно това си е запазена тема за Денис, колега! До неотдавна като беше Навални звезда пак той копипействаше, щото за списване не му оставаше време! Тогава новините валяха на всеки час едва ли не!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 чех с МЕХ

    22 2 Отговор
    Я да ви попитам нещо.
    Представете си, че сте работотдател. А сега си представете, че сте възложили определена работа на определени хора. Тия хора, не само ,че не си свършват работата, ами и дискредитират пред света вас, техният пряк началник.
    А кажете ми как ще постъпите с тях!
    Сега нека си представим, че тоя екип от хора са ваши много близки роднини, вие много ги обичате и по тая причина не ги изгонвате при издънката.
    Айде сега да си представим, че сте толкова глупав, че не само не сте изгонили тия негодници, ами има двате следваща задача, на която те се дънят отново и пораженията за вас са още по-ужасни. Спират ви кредитната линия, контрагентите ви плюят по вас... Дори и най-близките ви вече не искат да ви видят.
    Как ще постъпите?! Ще дадете ли трета задача на тия хора?!
    п.п.
    В ГРУ за роднински чувства не са и чували. Там всяка грешка е последна, а прозападните клакьори са ни взели за откровени дебили, щом една и съща дъвка ни я представят през месец.

    Коментиран от #41

  • 23 Дърта комуняга

    3 10 Отговор
    типична бг. комуняга - агент на дс, с 2 думи, наш човек !!!
  • 24 pdf

    25 1 Отговор
    Аз си мислех, че поне Чехия е що годе нормална и уважаваща себе си държава. За съжаление след историите с Гинка Върбанова и тази история отпреди близо 7 години нещата изглеждат иначе. Пък и тези двама агенти с украински фамилии..... които цяло десетилетие шътат из Европа.....и сме тръгнали санкции да налагане! Турски сериал!
  • 25 Джамбаза

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Караколю":

    ДЕНИЗ е има, което "шифрованите" евреи дават на децата си. Хем да не е прекалено еврейско, хем да си е тяхно.
    В тоя ред на мисли, тоя е ционист. Погледни му мазната, подигравателно-нагла усмивчица на снимката.
  • 26 един от многото

    22 1 Отговор
    Много са я закъсали КГБ , едни и същи агенти за Скрипал , Чехия и Гебрев. Да се чуди човек , и при това всичките им акции завършват с провал , чак вони на ЦРУ!
  • 27 ХАМ

    18 1 Отговор
    Щах да си купя чешка кола , сега след тези простотии НЕ!
  • 28 Сделано в СССР

    7 10 Отговор
    12. Припомняме също така, че само дни преди терористичния акт с Новичок срещу 3-мата български граждани в края на м. април 2015 г. в България имаше два инцидента, при които бяха взривени складови и производствени мощности на държавното предприятие ВМЗ „Сопот“. Взривовете съответно на 21 март и 15 април 2015 г. бяха характеризирани тогава от официалните власти като „саботаж“. Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си.
  • 29 горски

    17 2 Отговор
    Гебрев бил мишената....
    Нима с ръчна количка превозва снаряди,и се очаква да гръмнат и го затрият....
    Като не искаш някой мъж или жена,за партньр не е нужно да го обвиняваш в грехове ,за да се откажеш от него...
    Не искате руснаците в търга за АЕЦ-кажете им го...ама голямата политика трябва да е лицемерна..Война ще направят,заради един газопровод и други подобни.
  • 30 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    6 16 Отговор
    Голяма активност на руските еничари ?! От любов към истината или към копейките ? ...:))))
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    9 3 Отговор
    ПОЛУЧАТЕЛЯ НА ПРАТКАТА СА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И АЛ КАЙДА :))
  • 32 Мнение

    13 3 Отговор
    Чехите яко са оакани и се чудят кой да въвлекат в тинята. Дано наЩе полЮтици не се вържат на евтиния им номер.
  • 33 Историк

    10 3 Отговор
    Toлкова ли са зле руските шпионски служби, че 2-3 шпиони вършат различни диверсии в Европа. Или трудно учат английски...и нямат голям набор от шпиони
    Русия-империя на злото
  • 34 Диверсант

    4 1 Отговор
    АГЕНТ ДЖАМБАЗОВ, защо ме триеш
  • 35 Политолог

    4 13 Отговор
    Руски тролове, руски слуги и подлоги ! Толкова ли сте тъпи с най-тъпите и плоски коментари? Или нас ни смятате като вас?
    50 г. СССР отричаше Катинското клане на Полската армия. Отричаше, докато след 50 г. се намери малко по-честен руски политик извади документи и си призна

    Коментиран от #44, #47

  • 36 Сандо

    12 1 Отговор
    Чехите май искат да минат по тъча,ама е късно - изпуснаха се мощно и много се размириса.А на Гебрев можем само да му съчувстваме,тъй като вече го превърнаха в кукла-марионетка,но пък да не се е съгласявал да играе в игра,в която винаги ще е губещ.
  • 37 Хахаха

    11 2 Отговор
    Хахаха. Накрая ще кажат, че не бил мишена Гебрев а Скрипал .... Звучи много нагласено от западни служби. Но как чехите така скочиха на такава простотия ? Гебрев сам казва, че нищо не е поръчал или планирал...
  • 38 Българин

    9 1 Отговор
    Целият цирк е краварите да се докопат до АЕЦ Белене . Не бива да го допускаме.
  • 39 акпакп

    6 2 Отговор
    Пишете глупости! Как така ще се "организира" това взривяване?! Ако са искали "мишената", то вече да Я няма тази мишена. Това е прехвърляне на въглена... И сега какво?! Б@лхория ще изгони 18 служители?! Я си седнете на задниците и не се поддавайте на РУЦ.
  • 40 Реалист

    10 2 Отговор
    Гербев е национален предател! Подкрепя Украйна във войната с братска Русия за пари

    Коментиран от #43

  • 41 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "чех с МЕХ":

    Ами съдят по себе си!
  • 42 дИМИТРОВ

    4 1 Отговор
    Да,да.ама НЕ,каза Гебрев и тогава какво излиза,че всичко това може да е НЕ!
  • 43 Диверсант

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    Тоя гад трябва да бъде изпратен в Сирия с цялата си фамилия да разчистват с голи ръце развалините които са направили ИЗИС с неговите бомби

    Коментиран от #49

  • 44 От кога

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Политолог":

    си повярва, че си политолог? Сороспиец - да, но друго нищо не си.
  • 45 5678

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "8528":

    Реши все пак как се пише: очудва или учудва!
  • 46 гщщиг

    3 4 Отговор
    Към момента Русия е износител на безредици в чужди държави. Справка: Всички съседни на Русия държави. Вероятно това не става без агентура. Конкретиката вече е работа на засегнатите да я установяват.
  • 47 San stefano

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Политолог":

    няколко русофила се трудът за рубли

    Коментиран от #53

  • 48 9*19мм

    2 1 Отговор
    Като продаваш смърт,нормално е тя да те застигне. Въпреки,че засега се размина.
  • 49 Komunist

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Диверсант":

    Вовата е там и заедно с ислямска избива нормалните
  • 50 Цял свят разбра

    1 0 Отговор
    че световното зло се излъчва от USA.Тя е Генераторът на Злото,постоянно прави"кървави пари" и тормози планетата.И живее с надеждата че някой друг е длъжен да плати греховете и,понеже тя по собствена презумпция е "вечно невинната".И защо да е все така?! Ами кравари,сър..
  • 51 Пак сме ние

    1 0 Отговор
    в основата на международен скандал - Гебрев забърка гювеча между Чехия и Русия, ама този въпрос бил частен, а не на междудържавно ниво? Кво прави нашето външно министерство? Пак си трае за този международен скандал, в чиято основа имаме участие
  • 52 ТАБСО

    2 0 Отговор
    При Тръмп-всичко беше спокойно,немаше ни една война,даже се извини на сърбите за агресията..а сега кво дойде пенсионеро и се започна..бомбардира Сирия,ръчка в украина,сега чехия..бай дан им,,напомни,,как преди 100 месеца-путин им взривил скадовете във Върбетице,ами същата 2014 год.и същия месец октомври в Миджур загинаха 15 работника при нещастен случай..
  • 53 72727373

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "San stefano":

    Що е рублите също са пари, даже може икитайски йоан да взема, валутата си е пара, никой няма да откаже, алчността е присъща за всички и ти ше вземеш и въобще няма те интересува кой какви мераци има за тая или оная страна.
  • 54 big

    1 0 Отговор
    На кого да се вярва? Гебрев отрича всякаква връзка със складовете и оръжията. Още повече за бизнес с Украйна и Близкия изток, разбира се, че лъже, но и чехите не падат по-долу! Активно мероприятие!

    Коментиран от #57

  • 55 мико

    1 0 Отговор
    Джамбазов , писна ни от нескопосани преводи на пазни лъжливи статии от Дойче веле , Свободна Европа , разни немски и американски слъжби за дезинформация и пропаганда !!! Вече 30 години минаха от "демократизирането" на Европа ! От 15-20 години сме в НАТО и ЕС , а тези плямпала спряха ли дори за ден да нв ни облъчват и поливат с помията си !!! Този Гюбрев се видя , че лъже бетер дърт циганин и е
    някаква подлога на нашите мошенници от висшите нива ! Ако беше нещо по-така нямаше да излеза на светло ! Това , което се показва по
    нашите медии е артелерийски снаряди 122 и 152 мм снаряди и 122мм ракети за система ГРАД !!! Същите боеприпаси са произвеждани през ВСВ от 14-15 годишни , така че не вярвам в съвременна Украйна да няма такива , при условие , че не е спряла да произвежда ракетни двигатели поръчани от САЩ ! Всичко тук е абсолютна лъжа !
    А чехите седем години си драпаха топките , та чак сега втасаха с откритие !!!
  • 56 видяхмегруто

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Злобюл":

    всички го видяхме прехваленото гру и кагебето и всички останали бандитски формирования субсидирани от централната администрация - всичките преоблечени в дрешки на членове на "славянски корпус" - известен като частна военна компания - как бягаха като овце и в сирия, и в либия пред летящите роботи на една незапусната натовска армия - бягаха като овце, големите храбреци, дето трепят африканците с химическо оръжие толкова години, и всички техни обожатели мълчат като пръднали в асансьор че това е военно престъпление и геноцид, забранени преди повече от половин столетие. в карабах славанският корпус също яде шутове в гърба, макар и там както в украйна да не си носеха открито пагончетата и емблемките - "нашият бизнес е убиването за пари, и бизнесът върви успешно". магистралните принцеси са къде по-човеколюбиви от шайката, заплащана от известен московски кагабеец-готвач, и бягащи като овце пред байрактарите на нато.
  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "big":

    В лъжите си, чехите са северно-македонци на квадрат...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Амед Азнавур

    1 0 Отговор
    как ги пускате тези лъжи...
    същите били и се не успявали... пък и скрипалите живи сал една котка дала фира ба хти ма лумниците си ама з а сребърници толкова....
    гебрето е гну сен трафикант и слуга на цру
  • 60 Гебрев, ти си Лъжец!!! Стиснаха те и

    1 0 Отговор
    Запя друга Песен!!! Лъжец си Гебрев!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания