Отидете към основна версия

8 344 103

Извънредна новина от Германия: Навални е отровен с „Новичок”

  • алексей навални-
  • русия-
  • германия-
  • новичок-
  • навални-
  • сергей скрипал

Германското правителство потвърди, че Навални е отровен

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервния агент „Новичок”. Това обяви официално германското правителство, предадоха германските медии. Навални продължава да е в изкуствена кома, но състоянието му е стабилно, разкриха преди дни лекарите в Берлин, които се грижат за него.

Врагът на Кремъл изпадна в безсъзнание през миналия месец по време на полет в Русия. Той беше настанен в местна болница, а няколко дни по-късно бе транспортиран за лечение в една от най-добрите клиники в Европа – берлинската „Шарите”. Още в началото екипът на Навални беше убеден, че става въпрос за отравяне.

Токсикологичните тестове в специална германска военна лаборатория са показали недвусмислено, че Навални е бил отровен с „Новичок”. Това разкри говорител на германското правителство. От екипа на Навални са сигурни, че той е бил отровен заради дейността си, която е свързана и с разкриване на корупционни схеми в Руската федерация. Кремъл отрича да има връзка със случилото се. Кремъл дори твърди, че няма доказателства, че опозиционният политик е отровен.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза, че Навални е станал жертва на атака в Русия с химически нервен агент от групата на „Новичок”. Германското правителство остро осъди атаката. С „Новичок” беше отровен през 2018 г. и Сергей Скрипал във Великобритания. При нападението на Острова тежко пострада и неговата дъщеря Юлия. Британските служби тогава доказаха, че зад нападението стоят руските служби.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: