Отидете към основна версия

6 880 63

Експерт: Омразата на Македония срещу българите е от чувство за малоценност!

  • северна македония-
  • българия

Арсим Зеколи признава, че първоначално е отдавал това изкривяване на комунизма и на цензурата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сегашната вулгарна реторика на македонците към София до голяма степен е заимствана от сръбския имперски шовинизъм, който е водил сатанизационни кампании срещу България и българите, пише наблюдателят Арсим Зеколи, цитиран от Дойче веле.

За сложните исторически и политически отношения на Северна Македония с нейните съседи, включително и България, става дума в обширното есе от Арсим Зеколи. В началото на есето става дума за несъответното тълкуване на събития от историята и за несъответното отношение на Северна Македония към някои от съседните държави: „В рамките на обществената дискусия, престъпленията, извършени от български, турски, албански или гръцки сили бяха и си остават горе-долу в еднакво съотношение. Това обаче не може да се каже за далеч по-многобройните престъпления, извършени от сърби, които фигурират в историческите текстове, но напълно отсъстват (или са сведени до бележка под черта) от образователната, политическата, медийната и културната дискусия в Македония. Социалистическа, демократична или Северна – няма значение. Това несъответствие присъства и в странната, натрапчива необходимост да се свърже България с фашизма“, пише авторът и отбелязва, че същото важи и за Албания, докато по отношение на Сърбия такова нещо няма или почти няма: „Скандално се пренебрегва фактът, че по време на Втората световна война в България и в Албания не е имало концентрационни лагери, докато на територията на Югославия е имало десетки и десетки.“

Арсим Зеколи признава, че първоначално е отдавал това изкривяване на комунизма и на цензурата. После се замислил защо македонците имат толкова много ругатни и обидни изрази за българите (“азиатци“, "татари"), за гърците, турците и албанците, но по отношение на Сърбия и сърбите изцяло липсва „целият този репертоар от унизителна имена, ругатни и подигравки“.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: