Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 17:11 4 731 46

Зоран Заев: Поради позицията на България може да не започнем преговори с ЕС!

  • зоран груевски-
  • северна македония

Вицепремиерът Никола Димитров от Прилеп заяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза

Зоран Заев: Поради позицията на България може да не започнем преговори с ЕС! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Исканията, идващи от София, не са нито европейски, нито добросъседски и ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи, заяви днес на икономическо събитие в Пробищип премиерът на Македония Зоран Заев. Той обаче допусна възможност да намери решение с българския премиер Бойко Борисов, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.

Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов бяха добри, но разговорите между българския министър на външните работи Екатерина Захариева и Османи не бяха много добри, каза Заев.

„Вярвам обаче, че това не е позицията на премиера Бойко Борисов, моят приятел, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение“, добави той, подчертавайки, че Македония има своя собствена история, предава "Фокус".

Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси, и добави, че вярва, че и следващият въпрос ще бъде решен. Той изрази очакването българският президент Радев да се включи в този процес с подкрепа.

Вицепремиерът Никола Димитров от Прилеп заяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза. Той изпрати и съобщение до Брюксел.

Димитров каза, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното европейски.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    17 13 Отговор
    Да праща шкафчето.
  • 2 Гладният китаец

    44 9 Отговор
    Китай и Тайван българската версия
  • 3 русенец

    83 1 Отговор
    Че за какво ви е да преговаряте? Българите вече сте в ЕС, езикът им е официален. Какво повече искате?
  • 4 да де

    110 3 Отговор
    Трябва да сме като гърците никакви аванти и бой по мутрата докато не се научат къде им е мястото.
  • 5 КОТарАК

    60 3 Отговор
    кои ли са пък тези 3 исторически периода-сигурно за Ал.Македонски , Самуил и комитите иколо Илинденското въстание/ те друго в ,,историята'' си не могат да измислят , защото само това могат да откраднат. не се споменава нищо друго за тези земи никъде в летописите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Антирадевист

    10 44 Отговор
    Не мога да разбера какъв е тоя български инат за езика. За да има една държава един от елементите е да има език. И какво от това, че късогледите български езиковРеди не искат да приемат реалността. Виж за Гоце Делчев - роден в България, водещ борба за освобождението на Македония от турското владичество - та нали ЦЯЛАТА Македония е под това господство. Тук ината е македонски - нямало да имат национален герой. И какво от това - това е млада държава като държава.
    А за българските фашистки окупатори: България е била съюзник на Германия, тя е искала АДМИНИСТРИРАНЕ на тези територии. Мисля, че това е решението на проблема.
    Ама ония гадняри от Москва чрез Белградските им помияри и особено българските им гъ..лизци са основата на всичко. Ето тук трябва да се натисне, а не ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ. Отново се хващат за глупосите.

    Коментиран от #23

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 6 Отговор
    А МАКЕТАТА искали да не празнуваме ТРЕТИ МАРТ
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 1 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #32

  • 10 Йо Несбьо

    55 4 Отговор
    Пак ще го кажа: Не пускайте С. Македония в ЕС! Напук на всички, които се стремят да ни натискат и говорят кое е политически коректно. С. Македония имала собствена история?! Чудесно! Получавате от нас вето за започване на преговори. Точка!
  • 11 5497

    41 4 Отговор
    Нема лошо, да си докажат произхода на езика, да възстановят във всички църкви в Охрид изтрития надпис Ктитор Борис, Княз Български, да прочетат на гръчки за Василий Българоубиец, и тогава да ми се обясняват, че Самуил (СамОил) бил бил македонски цар? АКО тези промити сърбомански мозъци признаят истината, не ме интересува как си наричат западно-българкия диалект, доколко вече са асимилирани от албанците, нация ли са, некъпани западни макетАа ли са, имам много приятели там, а половината БЪЛГАРСКА Нация има и роднини... По линия на съпругата ми, дядо и е Бегов (бегал) от Македония...Синът ми беше на 4 години, а аз съм чист шоп, и сме на маса, споделих, всеки Българин е свързан с Македония, аз съм шоп, но сина ми има капка македонска кръв... Няколко дни по-късно сина ми се поряза, капна кръв, а той ме попита - тате, тази ли капка е македонска...
  • 12 Маке

    5 7 Отговор
    Дреме ми
  • 13 USA

    32 3 Отговор
    Никакво пускане в ЕС, забрана за използване на думата македонец, македонско, Македония в България и така наречената партия и бивша терористична организация Вътрешна Македонска Революционна Организация в България не може да има партия с такова име, кое тук е революционно кое е македонско и кое е вътрешно
  • 14 Доверие

    30 4 Отговор
    На маке и византиец - никакво доверие! Гърците си опекоха работата за името и сега го дават споко. А нашите нали подписаха "исторически" договор се чудят как да се оправят. Най-напред да си оправят макетата кривите краставици пък Европата няма да избяга. Защото накрая да не се окаже че сите сме македонци и пишем и говорим на македонски.
  • 15 2020

    16 17 Отговор
    Престанете да си измивате ръцете с Русия.Георги Димитров е виновен.Вярно е ,че пристига от бившия Съветски съюз , но руската страна няма нищо общо с желанието на престъпника Г.Димиров и Вълко Червенко.Създаването на изкуствена нация Македония е мечтата на Димитров.Той е виновин за всичко.Това ,което Цар Борис III, възстановява без военни действия-Западните покрайнини ,Беломорска Тракия и ги връща на Царство България/а това са български земи/е проиграно от Добри Терпешев,Георги Димитров,Вълко Червенков.Не пълнете главите на младите с измислени истории.Съветският Съюз -сега Русия никога е нямала интерес към България.В много случаи България /от Руско-Турската освободителна война насам /има предателска роля и затова не я уважават нито в ЕП, нито Европейските страни ,като Франция нито тази изкуствена страна Македония.А Русия на предатели не вярва и им обръща завинаги гръб.Русия води достойна политика и не прилича на разпадащите се сащ и проблемите ,които има с мързеливи негри и бели негодници.
  • 16 ПЕНКО

    11 1 Отговор
    АЛЕКСАНДЪР ЗОРАН И ФИЛИП ЗАЕВ -СА ОТ ПРЕДИ ХРИСТА !!! АМЕРИКАНСКАТА "ФАЛАНГА" НЕ Е СРЕЩУ ИСТОРИЯТА А Е ГЕОПОЛИТИЧЕСКА !?!?!?!? ОБАЧЕ, ФИЛИП СИ Е БИЛ ОБИКНОВЕН МЪЖ , А "САШО МАКЕДОНЕТО" СИ Е ОБИКНОВЕН -"МЕН НА ДЪГАТА "- ВОЖД И "ВЕЛИК" ВОЕНАЧАЛНИК НА ФАЛАНГАТА - АМА
    СИ Е МАКЕДОНСКИ ОБРАТЕН - ГЕЙ !!!!!!!!!!!!!!
  • 17 3,14К

    15 2 Отговор
    Македонски език има, колкото има и австрийски език. На инспекция по магистрала Европа , Боко попита един от инженерите на обекта(сърбин) как се разбира с шефовете от Schtrabak : как си говорите ... на австрийски!!! Тогава бай Иван от фадромата му каза да поздрави братовчеда Ради, но Боко се направи, че не го е чул.
  • 18 Боко

    10 5 Отговор
    ще ни предаде!

    Коментиран от #19

  • 19 Както винаги

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Боко":

    Нали е джендър-масон
  • 20 Бай Георги

    5 0 Отговор
    Супата е гореща,трябва духане.
  • 21 доброволец

    19 1 Отговор
    Ама те наистина били много нагли макетата.Прихванали са много византийско.На тези ако им покажеш пръст,ще ти скъсат ръката.Уважение всекиму но гювеч никому.Особено пък на тия.Колко макета са умрели за Българрия,А-ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ.

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Голем смях

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антирадевист":

    Да бе,те и австрийците говорят на ..австрийски.Аржентина на аржентински,Куба на кубински ..Цяла Южна Америка говори на десетки езици..Що и С.Македония да не говори на ..северно-македонски.
  • 24 Бибитко

    25 1 Отговор
    Заев, изобщо не се обръщай така фарисейки към българския народ отново да си затворим очите за вашата арогантност! Нито езикът ви е оригинален и автентичен, нито пък историята ви започва отпреди новата ера, а от 1945 година, когато в централата на Коминтерна бе създадена измислена ви "македонска нация". Гърците ви сложиха на мястото ви и от тях вече не може да откраднете нищо, докато от нас мислите, че ще можете да присвоите всичко, което ви скимне. Бойко Борисов носи голяма отговорност за това, че направи компромиси, които никой български държавник не е правил досега, само защото обича да се прави на велик дипломат и да проявява симпатии. В политиката приятелства няма! Защо Заев не прояви такова приятелско отношение към Борисов е да ни пищи, че българите са непреклонни и ако така продължавало той щял да подготвя народа си да се отложат преговорите за влизане в ЕС. Нашето поведение било неевропейско и недобросъседско, а вашето какво е? Защото свикнахте да ви дундуркат разни продажни наши политици след 1990-та година!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Един път стомна за вода, втори път и.

    13 1 Отговор
    Желев на бързо, без уговорки и пръв призна д-вата им. След това 🎃 подписа " историческия" договор - също без условия. Е, стига вече - стмната се счупи. Пуснат ли ги сега - ние ще сме баламите (за кой ли път?).
  • 27 Право куме в очи

    12 1 Отговор
    Става ясно, че макетата нищо няма да предприемат в т.н. комисии, ще протакат и ще чакат отвън да ни "посъветват". Ще стане като Косово и Сърбия.
  • 28 Ахахах

    9 5 Отговор
    Лошото е, че каквото и да блещите тук, интервса клати феса и мутротулупА ще направи каквото и да му кажат “началниците” от ЕК. Такова тъпо теле ни е управлявало в миналото само веднъж - свинепасът Бърдоква! Дано по-скоро се пръждоса, та българският народ да започне да гради държават си! Този турботулуп ни продаде за жълти стотинки под формата на шкафчета! Трябва да бъде съден за измяна и по военния кодекс, нали е джендерал... представям си тази шушумига редом до генералите ни от миналото. Смешно е и трагично!
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Eтo кaквo пишe умният и cъoбрaзитeлeн ВEЛИК БЪЛГAРИН OТ МAКEДOНИЯ Гoцe Дeлчeв:
    "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия нa Мaкeдиния."
    ,a eтo и друг ВEЛИК БЪЛГAРCКИ ГEРOЙ OТ МAКEДOНИЯ, Дaмe Груeв: “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
    Източник: Оригинален източник на документитe - Държавна агенция "Архиви"

    Заев, нe иcкaм дa пoвярвaм, чe ти кaтo бългaрин мaкeдoнeц cи тoлкoвa тъп и нe cхвaщaш кaквa e тaктикaтa нa дeйцитe oт ВМOРO и вeчe 30 гoдини ce пържeтe в coca зaбъркaн oт кoминтeрнa и врaгoвeтe нa бългaрщинaтa... Дeбeлa глaвo мaкeдoнcкa, МAКEДOНEЦ МOЖE ДA CИ EДИНCТВEНO КAТO БЪЛГAРИН, инaчи cи "фирoмeц", "бюрмaнeц", a ceгa гърчeтaтa тe нaпрaвихa "нoрдик"!
  • 30 До Заев

    6 1 Отговор
    Зайо, Борисов не е българският народ! И да ти каже ОК, след месец - два всички подписани от тулупа долументи ще бъдат отменени!
  • 31 Антирадевист

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "доброволец":

    и сръбско. То е по-опасно от византийското.
  • 32 Антирадевист

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За пореден път се убеждавам, че не си в ред, бе Град Козлодуй. Всички ли там сте такива? Да не сме на митинг или на война бе умнико
  • 33 химика

    8 2 Отговор
    Зоране, твойта мама
  • 34 поп Харитон

    9 1 Отговор
    Ами няма. Пък и не ви полага с външен министър албанец. Кретени, православна България им била крива!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Eхххххх

    8 2 Отговор
    Макетата измислени.са.решили да лазят по нервите на България нарочно,за.да.дойдат разни германци тук и да ни казват колко.сме.лоши, че.си отстояваме.историята и истината...никакви отстъпки за тия проклетници промити .Заради Гърция можаха името да си сменят,а нас ни клепат и мамят
  • 37 ха ха

    1 0 Отговор
    Каракачанов няма да ви разпише, зайо.
  • 38 Напомнително

    2 0 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в негои гадните албанци.

    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
  • 39 Предатели

    1 0 Отговор
    Само затова което направиха К

    омунистите Държава Македония и от Българите Македонци трябва да бъдат завинаги забранени в България
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Съвет

    1 1 Отговор
    Ама и ти имаш ген на Бай Ганьо, много си стиснат бе. Я заколи едно агне, на вилата ти в Гърция, опечи го, отвори буре вино, покани Шкембе войводата, опааа, три агнета, "брат ти Бойко" па им напълни по едно чекмедже, тури им за из път в една торбичка на Била по един бут и готово, ама ти понеже си стиснат и ги преметна 1-2 пъти сега пак така ти се иска. Но ако знаеш после колко има да даваш на ЕНП, бедна ти е фантазията заек.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 катун

    0 1 Отговор
    Веселин Бешевлиев изказва предположението:
    “Българите са били може би обединение от различни тюркски племена, които савъзприели името на управляващото племе, както това често се е случвало с други тюркски племена в огромната централна Азия и както е случаят сднешните българи, което имеи са наследили от управляващото ги някога тюркоезично племе” Веселин Бешевлиев е български историк, епиграф и филолог. Член- на Българската академия на науките е от 1941.
  • 44 Леонардо

    0 1 Отговор
    тревожно впечатление ми е, че съвсем сериозно някои българи мислят, че македонското съзнание възникнало в 1944 или 1945 и то Тито го бил насадил и в Вардарска Македония хората си легнали българи и се събудили македонци и антибългари.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 павел пенев

    0 0 Отговор
    А вашите искания кога са били добросъседски и проевропейски.Като си чист българин защо се правиш на македонец?
Новини по държави: