Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 12:35 12 683 65

Акад. Георги Марков за македонците: Промити мозъци – като видят българско, пишат македонско

  • акад. георги марков-
  • македония-
  • северна македония-
  • омо илинден-
  • македонци-
  • гоце делчев

В България няма македонско малцинство, но има македонски българи бежанци. ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос...

Акад. Георги Марков за македонците: Промити мозъци – като видят българско, пишат македонско - 1
Снимка: БГНЕС

В България няма македонско малцинство, но има македонски българи бежанци. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод резолюцията на ЕП, ОМО „Илинден“ и така нареченото македонско малцинство.

„Те бяха прогонени от сръбската и гръцката окупация 1913 г. Нека напомня на ЕС, че всеки трети гражданин на Република България, има бежански корен. Неговите деди са прогонени от Македония, от Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието. Това са български бежанци, и неслучайно са намерили спасение в Свободна България“, изтъкна акад. Марков.

Той посочи, че е давал примери с македоно-одринското опълчение.

„В Скопие имаше конференция 2007 г., докато ген. Михов беше посланик. Къде отиват българите, когато се задава война с Османската империя? Отиват в България. Българите Крагуевац отказват да полагат клетва на сръбския крал. Българите бягат отсреща при австро-унгарците и крещят „македон булгар“, обясни историкът.

Той подчерта, че няма никакво македонско малцинство. „Македонците са едни от най-добрите ни българи. Затова ние не трябва да допускаме тези вътрешнополитически разкази и нашите неприятели да използват случая и да отклоняват темата към някакви си измислени малцинства в България“, допълни още акад. Марков.

От Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България, каза още той.

„ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос“, коментира още историкът. Той призова българите да си вземем поука и да бъдем по-патриотично настроени.

„Прави лошо впечатление евродепутатите, които охулват България, използват вътрешнополитически причини, но търпим външнополитически последици. Дори разбрах, че Радан Кънев гласувал за тази резолюция. Учудващо е. Партиите винаги ще има за какво да се разправят. Крайно време поне в чужбина, когато защитаваме националния интерес, да се обединяваме. За съжаление това не го виждам. Това е един траен порок на българския политически живот", коментира още историкът.

Ето интервюто на историка акад. Георги Марков пред агенция "Фокус":

Фокус: Акад. Марков, в резолюция за България ЕП отправя призив към правителството за защитата на свободата на малцинствата и тяхното сдружаване. Под черта се визира решението на Европейския съд по правата на човека по казуса с ОМО „Илинден“. Какво е мнението Ви?

Георги Марков: Повдигна се въпросът срещу правителството на Бойко Борисов и протестните движения по улицата, а се използва, за да се пробутват антибългарски предложения и препоръки.

За ОМО „Илинден“ скоро не съм чул, че съществува. Бяха много нагли през 90-те години. Бях на една конференция в Гоце Делчев през октомври 1998 г. и там скочи един от ОМО „Илинден“ и каза: „Вие българите и ние македонците сме много различни“. Аз попитах защо, а той каза, че македонците са славяни, а българите татари. Това е сръбската теза от 19 век. Българите били татари, а те истински славяни.

По едно време развяваха знамена около паметника на Гоце Делчев. Имаха дейност, дори и вестник издаваха в Благоевград, но бях почти забравил за ОМО „Илинден“ и сега покрай протестите набутаха въпроса на така наречените малцинства в България.

В България няма национални малцинства по Конституцията. ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос. Това нека да ни е за поука, защото от Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България. Нека да е за поука и да бъдем по-патриотично настроени.

Прави лошо впечатление евродепутатите, които охулват България, използват вътрешнополитически причини, но търпим външнополитически последици. Дори разбрах, че Радан Кънев гласувал за тази резолюция. Учудващо е.

Партиите винаги ще има за какво да се разправят. Крайно време поне в чужбина, когато защитаваме националния интерес, да се обединяваме. За съжаление това не го виждам. Това е един траен порок на българския политически живот.

"Фокус": Може ли изобщо да се говори за македонско малцинство в България?

Георги Марков: Не, категорично. Има бежанци македонски българи. Те бяха прогонени от сръбската и гръцката окупация 1913 г. Нека напомня на ЕС, че всеки трети гражданин на Република България, има бежански корен. Неговите деди са прогонени от Македония, от Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието. Това са български бежанци, и неслучайно са намерили спасение в Свободна България.

Давал съм примери с македоно-одринското опълчение. В Скопие имаше конференция 2007 г., докато ген. Михов беше посланик. Къде отиват българите, когато се задава се война с Османската империя? Отиват в България. Българите Крагуевац отказват да полагат клетва на сръбския крал. Българите бягат отсреща при австро-унгарците и крещят „македон булгар“.

Няма никакво македонско малцинство. Македонците са едни от най-добрите ни българи. Затова ние не трябва да допускаме тези вътрешнополитически разкази и нашите неприятели да използват случая и да отклоняват темата към някакви си измислени малцинства в България.

"Фокус": Нека да припомним как се създава така наречената македонска нация?

Георги Марков: Това е политическа нация. Американската нация е държавна нация. Първо се създава държавата, после нацията. В Македония е политическа нация. Има и решение на Коминтерна от 1934 г. На 2 август 1944 г. се взима решение да има македонска република с македонски език. Започват да правят азбуката, като основното правило е да е далече от българския език. След като българите ъ-каме, са махнали ъ-то. Историята е кражба на чужда история.

Казвал съм и на Екатерина Захариева. Ние не може да сядаме да преговаряме чий е Гоце Делчев. Това е гавра с паметта на нашия национален герой. Той се е самоопределил, като е загинал за българската кауза в Македония. Сега видите ли дайте да се разберем. С кого ще се разбираме? С тези промити мозъци, които много добре знаят.

В Скопие 2007 г. излезе сборник от техния централен архив с османо-турски документи за преследване на чети в Македония. Навсякъде пише български чети. Като видят българско, пишат македонско. Не може. Или да превеждат Талев на майчин език. Това също е гавра. Има си авторско право.

Не може да преговаряме и те да повдигат въпроса за ОМО „Илинден“ в Брюксел. Ако утре Северна Македония се озове в ЕП, искате да се появи кабинка за превод, на която да пише македонски език ли? Там не са 28 кабинки за превод, защото австрийците например говорят немски.

В политиката и дипломацията може да се прави компромис, но с историята не можем да правим компромиси. В историята на българите в Македония са загивали млади хора. На тях им се е живеело, но свободно и то в свободна България.

Нашите евродепутати да престанат да се охулват в Брюксел и то в името на борба за власт в София и на някои протести по улицата. Въпросът е национален. Там искам да ги видя веднъж обединени, но за съжаление това сега не е станало.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    11 97 Отговор
    Тоя и той... от отбор пингвини..

    Коментиран от #10

  • 2 Маргинал

    11 91 Отговор
    В България има македонско мнозинство. Да го кажем така, като не се признават за българи нека да е на тяхното.
  • 3 Българин

    121 7 Отговор
    Македонците не са виновни, другарю Марков. Виновни сме си ние. Такъв шамар щях да им зашливя аз, ако бях премиер - никакво НАТО и никакъв ЕС, докато не признаят че са наследници на българи и тяхната история започва от 1944-та. Ние обаче клякаме и пред слабата Македония, по нареждане отвън и заради някакви "евроатлантически ценности".

    Коментиран от #65

  • 4 istinu

    89 16 Отговор
    Живеещите в Македония са най-простата част от българския народ. По-добре без тях, те албанците ще ги оправят.
  • 5 светлина

    32 28 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос“
    Този въпрос го раздухват престъпниците управляващи, за да избягат от основния въпрос. А той е ,че България се управлява престъпно, на тъмно и с бухалка Каскет. Очакваме от мутрите отговори на зададените в резолюцията въпроси за Росенец и сараи, за къщата в Барселона, за просташките тел.разговори със заплахи, обиди на примиера слънце , за безконтролния ни каскет и т.н.
    ОСТАВКА!
  • 6 аз предлагам

    46 5 Отговор
    на всеки симпатизант на ОМО илинден да му се тури по една пръчка.
  • 7 дебъ

    39 4 Отговор
    Сам хОМО Илинден ни липсва.
  • 8 светлина

    36 16 Отговор
    Абе хора, вие наистина ли смятате, че тъпканите от шайката българи трябва да си мълчим пред ЕС и да се снижим. Разбира се, че ние ще подаваме сигнали, защото плащаме за членството си. Или очаквате сигналите за България да дойдат от Африка ?
    оставки!
  • 9 ПСР

    32 26 Отговор
    Уникален микс от лъжа,гербаджийство,спомени и популизъм.
    Никой не е хулил България.
    Напълно заслужените тежки критики са за УПРАВЛЕНИЕТО,ПОЛИТИЦИТЕ и Правителствата на България през последните 11г.Разликата е ОГРОМНА!!!
    Никой не хули Стара Планина,Пирин или Морето.
    Не отъждествявайте БиБитко,с България,много молА!
    Македонците са болезнена тема.ОМО Илинден е сепаратитска структурка,без грам значение. Спекулации и гербаджийски опорки-гей бракове, ОМО,ИК,всъщност иде реч за утикалната 11 годишна кражба,корупция,загуба на Правосъдие,еднолична власт,безобразия безчет.....
    Аман от умници на хранилка и заплатка!
  • 10 Сус куче

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Нямаш думата тука!
  • 11 Пламен

    12 11 Отговор
    При тях това е от комплекс за малоценност.
    Също както при нас по отношение на русия и Турция.

    Коментиран от #12

  • 12 Чочо

    62 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Плюс дълго насаждана антибългарска и антиалбанска пропаганда.
    Например Сърбия е извършила много престъпления в Македония,но учебниците им не споменават нищо за това.Пише се само срещу българи и албанци.
  • 13 Историчка

    15 51 Отговор
    Огромна вина за негативните настроения срещу нас има Окупационния корус в периода 1941-44 г., защото са били преследвани югославските партизани, които са били против Хитлер и германците, а нашите царски офицери с промите си мозъци са проявили големи жестокости!

    Коментиран от #32

  • 14 Фффффф

    25 6 Отговор
    Тоя къде беше когато СДС и Желев признаваха Македония...а сега се сетил да обяснява..
  • 15 Ценов

    53 8 Отговор
    Др. Марков, защо не ни кажете, че идеята за бугари-татари се ражда от руския историк В.Татищев и после се оформя като теза от цялата руска и съветска историография, та до днес. Защо мълчите за това, кои са българските историци, които приеха послушно тази концепция - Златарски, Ников, Мутафчиев и др. И днес всички вие все още не сте я отрекли, защото ще ви низвергнат.
    Защо не казвате за антибългарската политика на БКП, която беше дала и Пиринския край на Скопие и караше на сила македонските българи да се пишат македонци. Защо любимата ви партия БКП предаде костите на Г.Делчев на македонистите. Кога ще признаете всички тези грехове, а не сега да ми се правите на върли националисти !

    Коментиран от #61

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 18 Отговор
    Хора не ми се сърдете аз сам умствено изостанал мъж не съм на 33 г както ви казах. Получих пенсия заради уж инсулт. И аз като вас се боря за+++ моля слагайте. Имам нужа за пари. Затова тук пиша против Борисов а в Блиц за Борисов.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не ставаш

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    за нищо, Хасане.
  • 20 2020

    18 9 Отговор
    Г-н Диков повторете изказването на Клеър Дейли с превод на български.Да може да се прочете от всички българи.Английският език има особености.Всички българи трябва да узнаят критиката на Ирландската дупутатка,.защото разкрива точно какъв е Бойко Борисов /не че ние не го знаем/.Пуснете изказването на български език ,бавно, за го прочетат българите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    27 1 Отговор
    Въпроса са незаконното ОМО,сигурно е пробутан от херсонския боклук в ПАСЕ. Той е второ поколение антибългарист и македонист,след майка му.
  • 23 Тото

    30 3 Отговор
    Браво г-н професоре. Добре би било и да се цитират писмени документи. Според меморандума на гръцкия Силог от 1878 година на територията на днешна Македония живеят българи,гърци,власи,албанци,турци сърби и цигани. Преобладаващи са българите и то многократно. Интересно че в преброяването са включени няколко вилаета - Солунски, Битолски, Косовски. Скопие влиза в състава на Косовския вилает. Още по-интереснефесно е разпределението по каази. До 1905 година има още три преброявания на населението извиршени от различни организации и публикувани в официални източници. Gaston Routier - 1903 год. Журнал Хасир в Солун бр.994 от 1904 год. Le Temps бр. 15956 II от 1905 година турски данни. В нито един от източниците няма българско участие.

    Коментиран от #27

  • 24 Ванчо Михайлов

    12 13 Отговор
    Иван (Ванчо) Михайлов, СПОМЕНИ-ч.4, Indianapolis, USA, 1973, с.898:
    "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което МАКЕДОНЦИТЕ, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там [в България]. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното [ДС-]шпионство и стигнете до велемъдрото "държавничество" ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893г. до днес са извършили всевъзможни посегателства върху КАУЗАТА на МАКЕДОНИЯ. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ". Но това наименование ВСЕКОГА се е употребявало, тъй както и ИМЕТО МАКЕДОНИЯ. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "МАКЕДОНСКИ РАВНОАПОСТОЛИ" и т.н. На свой ред ще запитаме, защо един от българските полкове биде наречен "14 пехотен МАКЕДОНСКИ полк"; защо през големата война цела дивизия биде наречена "МАКЕДОНСКА"; или защо говорим също за Тракия, Добруджа, за тракийски комитет, добруджански марш и пр., а не ги назоваваме с единственото име "български"? Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за ЧАСТ от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? Христо Ботев пише за МАКЕДОНИЯ, а не я нарича например, югозападна България

    Коментиран от #33, #36

  • 25 Пейо Яворов

    7 24 Отговор
    Предсмъртно писмо на ПЕЙО ЯВОРОВ до Тодор Александров:
    „Брате Тодоре, Прости ме ти, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук [в България] ... Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин [на Македония!]) умря в България, увенчан с най-мръсна клевета. И когато тя [Македония] бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица [Македония] - тя е вече щастлива!” ...

    Коментиран от #29, #40

  • 26 Климент Охрид

    7 44 Отговор
    КЛИМЕНТИЦАТА (днешната КИРИЛИЦА = РУ+БЕЛОРУС, УКР+БГ, МК+СРЪБСКА) е фонетичната ЕЛИНСКА азбука с няколко добавени знаци за специфичните звуци от говора на МАКЕДОНСКИТЕ славяни, чийто език няма нищо общо с ПРА-БЪЛГАРСКИЯ от ТУРКСКАТА езикова група на неграмотния Борис-1!

    Коментиран от #37

  • 27 Северозапад

    41 3 Отговор

    До коментар #23 от "Тото":

    През 1909 година в Австрия е издадена т.нар. "Етническа карта на Европа". На която на територията на днешна Македония като коренно и преобладаващо население пише "българи"! А македонците не се споменават никъде!?
  • 28 Пламен

    22 0 Отговор
    Оставете ги. Насила хубост не става
  • 29 Перо

    39 5 Отговор

    До коментар #25 от "Пейо Яворов":

    Под името Македония се разбира неосвободената част от България!

    Коментиран от #30

  • 30 Пейо Яворов

    4 25 Отговор

    До коментар #29 от "Перо":

    Да бе, да! А под "тук" се разбира задунайския турски кенеф на Европа, нали бе "разбирача"?!
  • 31 Чекаларов

    9 5 Отговор
    БКП-партийният ПРОПАГАНДИСТ от ДС-кариерата Гошо Марков (ДС-"Роман") заедно със завършилия ВТУни-специалност за селски ОФ-ПРОПАГАНДИСТ ДС-Ванче караПрас (накичен от ДС с фалшива диплома от СофУни, и ДС-приравнен ЮЗУни-доктор по "международно ПРАВО и междудържавни отношения"), алкохолизираната мАнгела Джанбаз ДС-маркиз дьо Отзад, БКП+ДС-ГЕРБерстката Андюша Ковач контеса Месечкова, с БКП+ДС-катуна, МЕЧТАЯТ БКП+ДС да ги назначи за митничари на Македонската Солунска Митница!
  • 32 Не съвсем

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Историчка":

    БКП през пролетта на 1941 г. обявява Македония за освободена и взима македонските комунисти, начело в Методи Шаторов под свое крило, като част от БКП.
    Чак през 1944 г. под натиска на Тито македонските комунисти отново минават към ЮКП, а Методи Шаторов е убит.

    Моя баба, сестра на комунисти, но преди всичко - българка, е била начална учителна в освободена Македония.

    Имало е силно противостоене на БКП срещу ЮКП, като Тито е искал не само Пиринска Македония, но и репарации срещу Отечествено-фронтовска България, но със застъпничеството на Г. Димитров пред Сталин Тито си свива перките и на Парижката мирна конференция през 1947 г. не получава нито Пиринска Македония, нито репарации от България.
  • 33 Вaнчo Михaйлoв

    6 17 Отговор

    До коментар #24 от "Ванчо Михайлов":

    Ивaн (Вaнчo) Михaйлoв, CПOМEНИ-ч.4, Indiаnаpоlis, USА, 1973, c.898:
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ: "С истинското й име наричат тая страна [МАКЕДОНИЯ] всички народи в течение на пре-дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото ВСЕКОГА стои написано: "РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ - МАКЕДОНИЯ". Името на МАКЕДОНИЯ [и МАКЕДОНЦИ] е споменато на 24 места в Светото Писание."
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ПЕНКО

    5 6 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ НАШИЯ АКАДЕМИЗЪМ !?!?!? МАКЕДОНЦИТЕ СА ПО -ВЕЛИКИ ОТ БЪЛГАРИТЕ В ИСТОРИЯТА !!!! "ФАЛАНГАТА " Е ДОСТИГНАЛА ИНДИЯ ; ГЪРЦИТЕ СА ИМ БИЛИ ВАСАЛИ ; ПУЛПУДЕВА ЛИ
    ИЛИ ФИРЛИПОПОЛИС Е ПЛОВДИВ ??? КЪДЕ Е БИЛА СТОЛИЦАТА НА АЛЕКСАНДЪР / ЕДИН ОТ ТРИМАТА "ВЕЛИКИ " / ??? НО АСПАРУХ Е ПО -ВЕЛИК - ПОБЕДИЛ Е ВАСИЛЕВСА !?!?!?!?
  • 36 Античното Маке

    34 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ванчо Михайлов":

    Какви са тия глупости дето ги пишете. Повечето от държавите са разпределени на региони с географско наименование за улеснение на местоположението. В Италия например са Ломбардия, Тоскана, Умбрия, Сицилия, Калабрия и т.н. в Германия са Бавария, Тюрингия, Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Предна Померания и т.н. В България са Мизия, Тракия, Македония, Добруджа..

    Коментиран от #38

  • 37 Античното Маке

    20 4 Отговор

    До коментар #26 от "Климент Охрид":

    Ха-ха, верно е, специфичните звуци от говора на античните МАКЕДОНСКИ славяни, чийто език няма нищо общо с ПРА-БЪЛГАРСКИЯ е бил гръцкия. А днес специфичните звуци на говора на македонеещите се българи е българския..
  • 38 Ванчо Михайлов

    8 8 Отговор

    До коментар #36 от "Античното Маке":

    Иван Михайлов - Радко ли е писал "глупости"?! Това, че за тебе цитатите от Спомените му са "глупости", е пряко доказателство за пораженията които пропагандно-идеологическата манипулативно-зомбираща догма на "новата българска единна социалистическа нация", създадена на пленум на ЦК на БКП през 1963г. Продължавай да вЕрваш на БКП-ПРОПАГАНДИСТИТЕ от ДС-КАРИЕРАТА като тоя Гошо Марков (ДС-агент "Роман")!

    Коментиран от #41

  • 39 Скоро бях

    18 2 Отговор
    Там скоро ще бъде Шиптарска Република . Д__те ги има навсякаде. Да Живее Балгария
  • 40 Чирпанлия

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "Пейо Яворов":

    Само дето Яворов е роден баш в българско. Чирпан.
  • 41 Античното Маке

    27 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ванчо Михайлов":

    Глупости са това което си извадил от контекста и постнал...той и Капитан Петко Войвода се е борил за свободата на Тракия с неговата "Тракийска революционна българска дружина", но за щастие там не са им промили мозъка. както сърбите на българите в македонско.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Христо от Ерусалим

    17 4 Отговор
    Аз съм от Пиринска Македония .Родата ми са бежанци от беломорието.Препоръчам на колегите от форума да прочетат внимателно отново написаното от колегата номер15 Цеков.Това е голата истина .БКП /БСП и историците ни трябва да понесат цялата отговор за най трагичнияи тъжен момент от историята ни когато насилствено караха етническите българи от пиринско и изпадналите в трагична съдба бежанци да се пишат македонци ида подарят част от родината на комунистическа Югославия
  • 44 Азис

    4 16 Отговор
    Бугарин е дијагноза!
  • 45 Кадровикът

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Шон":

    Докато пропагандно-манипулативният БКП-"исторически " БИЗНЕС (приватизиран от ДС-пропагандистите след 1990г.) носи добри доходи, пенсии, кариерни привилегии, контрабандни канали и облаги, ще живуркат и такива като ДС-Роман Гошо Марков! Когато САЩ и ЕС им резнат тоя БИЗНЕС - няма и да чуете кога са се споминали! Затова и от българска страна в БГ-МК-комисия са включени все ЦК-БКП+ДС-номенклатурни ПРОПАГАНДИСТИ, тъпанчещи се за "историци" - шефа Гелето, зам-шефа Нумчо, Киро Топалката, ..... Същите пропагандни БКП-номенклатурни "калинки" като тия вулгарните БКП-мутро-милиционерски кoпyци във изпълнителната власт!
  • 46 Фаера

    2 3 Отговор
    Пука та ми дреме за макета оставете ги да лижат европейски задници въпроса е да махнем нашите п д л
  • 47 Росенздравец

    6 7 Отговор
    Няма по-голямо фалшименто от официалната българска история.

    Коментиран от #50

  • 48 Промяната е в нас

    10 1 Отговор
    Абе велики народе Български и Македонски и Тракийски и Добруджански, та толкова ли сте слепи и не виждате утопия та Гръцко - Сръпска от 50 години насам. Толкова ли ни липсва за да се обедини и икономически и стратегически и не построи коридор 8, коридор който Гръцко-Сръпската пропаганда 50 години спира защото в денят в който го построи и премахнем бариерите от Адриатическо до черно море Тез големи сили ще бъдат заобиколени и икономически и стратегически и транспортно и сячески, постройто моста който разделя 50 години тези народи и няма да има бариери а Гоце Делчев ще ни грее от небето най-силно защото е загинал за тази кауза за силен и сдружен и съединен народ. Зар не виждате Югославската пропаганда от 50 години назад в Македония, зар не виждате гръцкото влияние което потиска Македония от децении насам, идеята която искаше македонския президент да с проведе да се развие коридор 8 магистрала и железопътна линия Бургас, София, Скопие, Драч, Италия сега се разпада в земята заедно с двамата президенти в македония първият с опит за убийство с атентат от страна на Сърбия в скопие но преживя, и вторият убит от страна на сърбите в самолетна " катастрофа". Прочетете малко съвременна история от 50 години назад че Македония с помоща на Гърция беше ФЮРМ отнета откъсната сячески од Българските земи е как да стане сега да са виновни македонците че политиката така ги нахендри под сръпско влияние 50 години о то в златната епоха на Югославия. Тотален сеч към България тотал
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 TBD71

    12 2 Отговор
    Честно да ви кажа ми писна от вас "македонците".Като дете на 5 години сте.Ако не мине вашата,с крак ще тропате и ще държите на вашето до край. Само знайте едно мекенца, щом не става с добро, ще е с лошо. След време на много българи ще им писне и все повече ще се агресираме към вас.Ще го кажа така,вие мекета ще видите от нас приятелство и подкрепа през крив макарон. Българите с измислени държави и народи няма как да сме приятели.

    Коментиран от #52, #53, #55, #56, #57

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Уж академик

    3 1 Отговор
    пък не е чел резолюцията. Никъде в текста й, нито в някоя от точките не пише нито за македонско малцинство, нито за ОМО Илинден. Обаче, Марков забравя, че в момента имаме на власт, която се казва ВМРО - вътрешна македоно- Одринска организация. Ами привържениците на тази партия какви са, разбира се македонци. Най-после оставете народа на бившата Югославска република да си се самоопредели, след като ние сме признали независимостта на държавата.
  • 55 Промяната е в нас

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "TBD71":

    Е все докато мислиш така приятелю ще си седим на ниските пенсиики, малките заплати и недоразвити икономически, и ще сърбаме по парата на Гърците и на Сърбите който имат интерес България и Македония да са разединени и неразвити и несвързани силно и стабилно икономически, как иначе да се сближът двата народа, оставете историята да си бъде история в историята Македония и България са били една територия са имали един и и същи герои които са се борили за нашето настояще, а ние днес какво правим вместо да гледаме напред и в бъдещето, погледнете напред и нека да обедини настоящето нека да се развие за нашите деца да Петър за нашите велики дела и да кажат големи хора са били обединени, силни, създали са ни условия за живеене и развитие. Но ако сме още в историята и се рязединяваме и мразим няма да четът това а за разединения и раздори които са в интерес само на нашите съседни държави. Промяната е в нас самите тук и днес и никой няма да омаловажи Българската държава интегритет и сила нито пък Македонската но ако ние не подобрим нещата икономически и не си гледаме общия интерес децата ни хептен няма да имат общо бъдеще и сила и възможности. Така че приятелю ако ти и хората с твоето мислене нямате тази сила да превъзмогне те егото си и да направите нещо по добро в посока развитие на връзката между двете държави по добре оставете това на силните и гледащи напред в бъдещето хора и не бъдете дърти феудалци който по незнайни интереси раздират двата народа.

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 CoфБeлoMopMaк

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "TBD71":

    Члeнcтвoтo в EC вeчe нe e "мoркoв" зa мaкeдoнцитe, ocoбeнo cлeд пocлeднитe рaзвития пo прикривaнe нa кoрупциятa и бeззaкoниeтo, кoeтo тe изпитaхa и нa coбcтвeния cи гръб при прoмянaтa нa имeтo и фaлшифицирaнeтo нa избoритe c пoмoщтa нa eврo-кoмиcaри и чинoвници! Caмo ceвeрo-шиптаpската югo-кoмунярcкa oлигaрхия ce нaтиcкa дa влизa в EC, нaдявaйки ce, пo примeрa нa бългaрcкaтa БКП-мутрo-милициoнeрcкa ШAЙКA c ДC-пaтриoтaрcтвaщaтa мaнгo-CГAH, дa крaдe нa шкeмбaк eвeнтуaлнитe eврo-cубcидии! Тaкa чe ти, c твoятa "тoяшкa", щe им нaпрaвиш дoбрo нa мaкeдoнцитe, кaтo пoeмeш изцялo винaтa зa нeвлизaнeтo им e EC! Тoгaвa щe e oтвoрeн пътя зa мaкeдoнcкo-гръцкaтa кoнфeдeрaция МaкEлaдa, към кoятo щe бъдe включeнa и Пиринcкa Мaкeдoния, a мoжe би и Eврo-Рeгиoн "Трaкия" c цeнтър Oдрин, зa кoeтo дeйcтвaт Трaкийcкитe Брaтcтвa в Б-ия! Зa дa ce ocъщecтви дeвизa и цeлтa нa В.М.Р.O. (зaпиcaни в Уcтaвитe й!): "Зa Cвoбoднa, Caмocтoйнa и Oбeдинeнa Мaкeдoния нa мaкeдoнцитe" ! Aйдe ceгa думни за бюджетна сметка три рaкии c три мeзeтa зa "Б-ия нa три мoрeтa" зa дa ce caмoзaдoвoлиш!
  • 58 Историк

    3 1 Отговор
    Хасан да не се напъва, че ще иззуй юргана.
    Нали се разбрахме как се пуше историята'.. със документи...
    Щом безброй документи са описали хората от географска област Македония, като брой и количество до 1945г. там няма ни един куц, кьорав и сакат македонец, категорично.
    Академикът Марков го е отбелязал в статията.По интересно е, че македонизмът е подхванат от Сърбия и прегърнат от 1934г. от Коминтерна.
    Та бая шизофрения си е хем сме братя с руснаци и сърби, ама с хората от концлагерът Македония ние сме татари....
    Щеше да е смешно, ако не беше тъжно

    Коментиран от #59

  • 59 Чeкaлaрoв

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Историк":

    Тъпанчещите се за "историци" в Б-ия саси чиста проба БКП-проагандисти, повечето и от ДС-кариерата! След 1990 са приватизирали БКП-"историческия" бизнес и сега хич не им се иска да се разделят с бюджетните приходи, кариери, приватизирани ДС-контрабандни канали, привилегии и облаги! Краят им идва и за това са бесно агресивни!
  • 60 TBD71

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Промяната е в нас":

    Бро, поглежда съм нещата и от тази страна. Не съм от хората които веднага обиждат и мразят. Да и аз искам промяна и развитие за нашата държава, не искам децата ми да живеят в мизерия и беднотия,но при положение, че те си казват че ни мразят, и каквото българско видят го пишат македонско, няма как аз и хората мислещи като мен да сме добри с македонците и да им помагаме. Аз следя нещата с Македония от много отдавна, не от вчера. А и нека признаем времената се измениха много от времената на предците ни. Македонците постоянно спорят с нас за език, герой и за Гоце Делчев,и когато стане въпрос за ЕС, амм с България сме големи приятели, трябва да ни подкрепят за европейския съюз. Това ме дразни и няма как да си променя мнението за тях. В по прост пример, все едно съседа ти постоянно да се кара с теб, а когато му потрябва например захар да ти се усмихва и да ти каже, здравей, добри ми съседе може ли малко захар и след като се прибере пак да те мрази и да се карате. Положението е същото с България и Македония.
  • 61 ГАНЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ценов":

    Така е. Но за да се разбере трябва да се чете. И то не само писаното вчера от терористи какъвто в Ванче, а източници от преди 1500 г. А то не е по силите на тези дето не знаят даже майчиния си език.
    И пак стигаме до пустото му СЛЯПО русофилство.
  • 62 ГАНЧО

    0 0 Отговор
    Апък за спометатите от теб "историци" си е чисто рублажийство!
  • 63 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Има разсекретени и публикувани документи от архивите на руското разузнаване и преди революцията от 1917 година и след това за ниската цена на която се купуват/продават българските политици и журналисти! Вероятно такива документи ще се намерят и другаде, ако се потърси!
  • 64 CoфБeлoMopMaк

    0 0 Отговор
    Бреей-й, това македонско малцинство и македонците в Б-ия (дето нве съществували) много страшни, бе?! За това са единодушни и двата БКП-КЛАНА: мутро-милиционерско-мaнгo-патриотарски-ТКЗСарски КЛАН на Тато и бюрократично-олигархичния-търговско-адвокатско-финансов КЛАН на Луканов, които ужким са "непримирими" опоненти! Циркът, който се разиграва всяка вечер по улиците НЕ Е ЗА СЪЩНОСТНА ПРОМЯНА на БКП-системата на "демократичния централизъм" с партийно-държавни институционални мутро-бухалки, а само за ПЕРСОНАЛНА ПОДМЯНА НА МОНОПОЛНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЩАТА КЛИКА! Пък и искат да впишат в учебниците, че Гоце Делчев и македонските борци нямат нищо общо с БКП-ШАЙКАТА и ДС-патриотарстващата СГАН, а са се борили точно срещу такива като тях! Умират от страх, че пак македонците може да сложат ред в Б-ия - както през 1920-те и 1930-те, като разтурят всички свещенни за БКП-партийците атрибути: далаверата, разгепването на общото, беззаконието, безнаказаността, непотизъмът, образователно и "научно" мошеничество, ... И сега се разчита на БКП-партийния "научно-исторически" ДС-ПРОПАГАНДНО-ТЪРГОВСКИ СЛУГИНАЖ да "спасява положението"! А лyмпeн-пролетариaта на бюджетна издръжка получил страхови зaпeк от страх и обвинява за това пак вечните виновници - македонците, особено тия в Б-ия!
  • 65 Бибитко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ами кой най-много натиска Западните Балкани да се озоват в НАТО и Европейския съюз? Американският гаулайтер Бойко Борисов! И сега ще видите, че той пак ще клекне, продавайки даже майчиното си мляко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове