Отидете към основна версия

2 016 19

Чавушоглу: Диалогът между Анкара и Москва дава добри резултати!

  • турция-
  • русия-
  • с-400

Турция ще продължи да се придържа към този стратегически подход и в предстоящия период

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отношенията между Турция и Русия са основани на общи интереси и взаимно уважение, тяхното развитие запазва позитивен курс, заяви днес министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пред парламентарната комисия за планиране и бюджет, предаде ТАСС.

Нашите отношения с Русия са важен аспект на нашата външна политика. Отношенията между Турция и Руската федерация се основават на общи интереси и взаимно уважение, подчерта Чавушоглу. Въпреки наличието на въпроси, по които не можем да се договорим с Русия, се стремим да запазим диалога жив и да стигнем до общи знаменатели, подчерта той.

По думите на турския министър диалогът между Анкара и Москва "продължава да дава осезаеми резултати, както в случая с Нагорни Карабах". Той каза, че Турция ще продължи да се придържа към този стратегически подход и в предстоящия период, предава БТА.

Според изнесените от Чавушоглу данни обемът на двустранната търговия между Турция и Руската федерация за първите 9 месеца на 2020 г. е достигнал 14 милиарда долара.

Проекти като газопровода "Турски поток", който пуснахме на 8 януари, и АЕЦ Аккую, където се стремим да пуснем в експлоатация първия реактор през 2023 г., са основни обекти в нашите двустранни отношения. Въпреки пандемията обемът на двустранната търговия с Руската федерация за първите девет месеца на годината съставлява 14 милиарда долара, а броят на руските туристи достигна 1,9 милиона души по данни от октомври, каза турският външен министър.

Междувременно той засегна и темата за зенитно-ракетните системи С-400, които Турция купи от Русия, като заяви, че позицията на САЩ по въпроса и изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 е нанесло вреда на двустранните отношения между Анкара и Вашингтон в областта на отбраната, посочва още ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: