Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 16:34 2 591 39

Турция: Отношенията ни със САЩ са достатъчно силни въпреки различията

  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган

Анкара се сдоби с руски ракетни системи въпреки неодобрението на Вашингтон, като изрази желанието на страната си да разсее американските опасения

Турция: Отношенията ни със САЩ са достатъчно силни въпреки различията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отношенията между Турция и САЩ са достатъчно силни, за да преодолеят всяко предизвикателство, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от "Дейли сабах".

Акар подчерта, че двете страни имат дълбоко вкоренени стратегически отношения, които не могат да се променят за една нощ въпреки различията им по определени въпроси.

"Нашите отношения може да имат върхове и спадове и понякога може да има сблъсък на мнения помежду ни, но не трябва да забравяме, че имаме способността да превъзмогнем всички въпроси чрез своето отдавнашно сътрудничество и диалог", каза Акар в отговор на въпрос за отношенията на Анкара с новата администрация на Джо Байдън.

Това изказване той направи на международния форум за сигурност в Халифакс, проведен чрез видеоконферентна връзка, предава БТА.

Министърът на Турция засегна и въпроса с руските системи С-400, с които Турция се сдоби въпреки неодобрението на САЩ, като изрази желанието на страната си да разсее американските опасения.

"Трябва да се въздържаме от заплашителна реторика и санкции, когато се занимаваме със споровете, имайки предвид, че двете страни са съюзници от 70 години", посочи той.

Акар окачестви Турция като "стратегическа държава в един широк регион" с активна роля в НАТО.

"Очакваме взаимна солидарност, сътрудничество и разбирателство от всички съюзнически страни", добави министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    16 26 Отговор
    Трябва да се отбележи че единствено Турция се противопоставя на разширението на Русия в Украйна ,Сирия ,Либия и Кавказ ..а " съюзниците " от НАТО правят седянки и измислят санкции срещу Турция

    Коментиран от #3, #6

  • 2 СЕЛО ХЪРЛЕЦ ДО ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 9 Отговор
    Ама само Ердоган и компания виждат така нещата. САЩ са на съвсем друга мнение.

    Коментиран от #22

  • 3 Да защото искат

    22 12 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Турция да стане един ден на пепел

    Коментиран от #5

  • 4 ЛЛЛ

    25 9 Отговор
    Ердоган ще се нахендри в най скоро време както се е заиграл
  • 5 Хасан

    16 27 Отговор

    До коментар #3 от "Да защото искат":

    Турците са един народ със силен дух ..една сплотена нация ..

    Коментиран от #8

  • 6 ЛЛЛ

    25 13 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ти пък в каква приказка живееш? Кое те кара да мислиш че Русия едва ли не я е страх от Турция. Смешно е

    Коментиран от #10

  • 7 Хасан

    12 20 Отговор
    Сащ ,Франция,Германия и Русия" бият " Турция за да не стане пример за останалите държави в света как се брани националния интерес ...и затова нека да има нов световен ред ..Русия ,Сащ ,Китай ,Турция ,Африка и Южна Америка ..Европа няма нужда да бъде представяна щото е колониа на Сащ
  • 8 Тони Стругаро от механното

    24 13 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Излагаш се и то много. Спри с глупостите.
  • 9 Жак Фреско

    5 0 Отговор
    Алчността на всички медии по света разделят народите един срещу друг ,медията по Закон трябва да информира обществото за проблемите, а тя прикрива измамата !Колко време им остава....на изедниците с камшика?? КОЛКО??
  • 10 Хасан

    9 21 Отговор

    До коментар #6 от "ЛЛЛ":

    Кефи на как Турция понася удари ,извива ръце,отвръща с удари ..като жиужицу ..като джудо ..използва Сащ срещу Русия ..Русия срещу Сащ ..либийци срещу Франция ..сирийци срещу Русия ..азери срещу Русия ..

    Коментиран от #11

  • 11 Извинете

    23 10 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Вие пациент ли сте?

    Коментиран от #13

  • 12 cтудена пот

    23 1 Отговор
    хахаха с този джонис байдънопулос лай..то на бай ердо стигна до чорапа!
  • 13 Хасан

    9 20 Отговор

    До коментар #11 от "Извинете":

    Не е ли така ...купува С 400 от Русия а продава дронове на Украйна срещу руската окупация. .и на азерите срещу арменците

    Коментиран от #16

  • 14 Джо Байдън

    19 6 Отговор
    Щего оправи Ердоо, Ще му покаже от каде изгрява Слънцето.

    Коментиран от #15

  • 15 ЛЛЛ

    20 8 Отговор

    До коментар #14 от "Джо Байдън":

    Абе Байдън не знам дали ще го оправи, ама Путин го оправя добре. Те американците го ръчкат и после го зарежат. Помня едни думи на Путин - "Той Ердоган само изглежда твърд"
  • 16 Бай Хасан

    17 10 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    С 400 това са празни Тръби,дето Ердо се хвали,празни тръби,само само да спечели някой глас,за съжаление белите овце вярват в това,и ти си същият.

    Коментиран от #20

  • 17 Мда

    19 8 Отговор
    Ако всички други опити за възстановяване на връзката с Америка се провалят, турците трябва да дадат на американците безплатно, голямото постижение на турските учени, тайната формула за кюфтета без кайма и всичко ще бъде направено с американците както преди, една история за любов и романтика между шеф и робиня.
  • 18 Ахаха

    18 9 Отговор
    Чичo Дoни cи oтивa, „Джoни Уoкър“ идвa....Β CAЩ cкoрo зaпoчвa прoцecът cрeщу Eрдoгaн, cъпругaтa му, cинa му и зeт му пo дeлoтo Хaлкбaнк-Ирaн-eмбaргo-кoнтрaбaндa...Глaви вътрe, пoчивкaтa cвърши!

    Коментиран от #19

  • 19 Хасан

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "Ахаха":

    Нищо няма да стане ..

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    8 16 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Хасан":

    Ами все пак плашат някого ..Сащ не дава Патриот и турците си купуват по евтино и по качествени докато си направят своите
  • 21 алъш-вериш

    11 7 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    за да не се случи нещо трябва да дадеш нещо, нали. а всички знаят че сте свикнали да давате на боса ..д/п

    Коментиран от #23

  • 22 Иван

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "СЕЛО ХЪРЛЕЦ ДО ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нас пък много ни харесват американците, все сме отдолу и все сме женската част от играта
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 алъш-вериш

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    борчески дух и бигхол в опашката не става
  • 25 Info

    9 6 Отговор
    "Der Spiegel": Анкара блокира контрола на подозрителен турски кораб от германска фрегата. Анкара попречи на германска фрегата, част от мисията на Европейския съюз "IRINI", да инспектира подозрителен турски товарен кораб край Либия, съобщи днес списание Der Spiegel на уебсайта си. Турция, добавя списанието, не крие подкрепата си за правителството на Триполи и продължава да изпраща оръжия и наемници в Либия. Според списанието, като част от европейската мисия за наблюдение на оръжейното ембарго в Либия, германската фрегата "Хамбург" е получила заповед да инспектира турския товарен кораб "Розалин А", за което е имало подозрение, че той носи оръжия. В последния момент проверката беше предотвратена след силен протест на турското правителство, което заяви, че не е дало одобрението си. Характерно е, че германските инспектори вече се бяха качили на „Розалин А“ и бяха принудени да напуснат, без да правят нищо, докато корабът продължи пътуването си до пристанището Мисрата.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #25 от "Info":

    Немски провокации..не може в международни води натовски военни да инспектират натовски товарен турски кораб ..ще има дело и дълги обяснения ...след като са щурмували и не са могли да си отидат защото фрегата се е развалила
  • 27 Info

    8 6 Отговор
    Франция, Великобритания, Италия и Германия днес заплашиха да наложат санкции на всеки, който възпрепятства междулибийския диалог, целящ създаването на преходни институции до провеждането на избори през декември 2021 г.

    „Готови сме да предприемем действия срещу онези, които пречат на Либийския форум за политически диалог и други пътища на Берлинския процес, както и срещу онези, които продължават да плячкосват държавни ресурси или нарушават правата на човека в тази страна“, заявиха четирите държави в съвместно изявление.

    Коментиран от #29

  • 28 Хасан

    9 8 Отговор

    До коментар #25 от "Info":

    А какви са тия " инспектори " в десантни униформи ??
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Info

    6 6 Отговор
    Според германското външно министерство поведението на Анкара е проблематично в много отношения. Говорител на германското външно министерство говори днес за "проблемното поведение на Турция в много отношения", отговаряйки на повтарящи се въпроси за нов епизод на възпрепятстване на контрол на турски кораб в Либия. Говорителят подчерта, че цялостното поведение на Турция - включително тези инциденти - е на дневен ред на Европейския съвет през декември и че подобни събития със сигурност ще бъдат на дневен ред. От името на Министерството на отбраната говорител, обясняващ процедурата, предвидена за контрол в рамките на мисията "IRINI", заяви, че фрегатата "Хамбург" е инструктирана от ръководството на мисията да контролира кораба "Розалин А", със съмнение за нарушение на оръжейното ембарго в Либия. Ако няма отказ в рамките на определен период от около четири часа, това се счита за мълчаливо съгласие. "Доколкото знаем, точно това се случи вчера", каза. Той подчерта, че Турция се е противопоставила след края на този период и по време на контрола, който приключи незабавно.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 TRoskOt

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    Въпреки че корабът е проверяван по брутален начин не е намерено нищо съмнително сред хуманитарните продукти.
    Ха сега е ред на гурците да задеистват междинародните норми за бруталноста на европеиците продължика цяла нощ.
  • 32 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    Контрола не приключва незабавно а десантчиците остават до сутринта тъй като немската фрегата се разваля и не може да ги прибере ..и в кораба не е открито нищо освен хранителни стоки и строителни материали ..поредната излагация на немеца който се води по гръцки и френски акъл

    Коментиран от #33

  • 33 Caмо че

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Богатите, като германците, могат да бъдат много неща като твърди, безмилостни и т.н., но те никога не са глупави и лековерни, така че другите да могат да ги заблудят. Това е характерно за други, като последователите на Ердоган например, които обикновено са бедни и необразовани.

    Коментиран от #36

  • 34 Турчина

    4 0 Отговор
    Незнам дали знаете,но в Истанбул има "Тръмп Тауърс".Ако отношенията между двете държави бяха обтегнати до крайност,бъдете сигурни,че вече нямаше да го има.Цялата тази риторика няма общо с истината.Няма Америка и няма Демокрация-има бизнес,интереси и мега-корпорации.

    Коментиран от #37

  • 35 Турска работа

    3 8 Отговор
    Турците успяха да раздразнят дори своите защитници в ЕС, германците! По-глупави от тях няма ..... Те ще платят скъпо за своята арогантност.

    Коментиран от #38

  • 36 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Caмо че":

    Ти си българин и е нормално да не знаеш какво национален интерес ,чест и достойнство
  • 37 научен анализ

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Турчина":

    абе планетата е свят на чудесата, щом в турция може кюфтета без кайма, определено може и кули без тръмп, няма страшно

    Коментиран от #39

  • 38 Реалност

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Турска работа":

    Само си представете, че това е вторият път за турците и контрол на германска фрегата по същите причини.
  • 39 Турчина

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "научен анализ":

    Ако имаш възможност някога,опитай "Çiğ Köfte"(Чий кюфте).Това наистина е кюфте без месо и е много вкусно.
Новини по държави: