Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 18:31 3 173 19

Общо 11 млн. туристи в Турция за 10 месеца, руснаци - 2 млн., българи - 1 млн.

  • турция-
  • туризъм-
  • коронавирус

През октомври 1,74 милиона чужди туристи са посетили южната ни съседка, което представлява спад от 59,40 процента на годишна база

Общо 11 млн. туристи в Турция за 10 месеца, руснаци - 2 млн., българи - 1 млн.  - 1
Снимка: Shutterstock

Общо 11,2 милиона чужди туристи са посетили Турция през първите десет месеца на тази година, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на данни на турското министерство на културата и туризма.

Заради карантинните мерки и ограниченията за пътувания по цял свят във връзка с коронавируса броят на чуждите туристи, посетили страната през първите 10 месеца на годината, бележи спад от близо 72,5 процента на годишна база.

Турция е посрещнала около 5,7 милиона чужди туристи в периода август-октомври, докато през април и май, когато бе първият пик на пандемията в страната, броят на чуждите туристи е бил едва 50 000.

Истанбул е бил туристическа дестинация номер едно в страната през първите десет месеца на годината. Мегаполисът е привлякъл около 37,09 процента от всички чужди туристи, посетили Турция, или около 4,15 милиона чужди туристи.

На второ място се нарежда средиземноморският курорт Анталия, който е привлякъл 27,67 процента от чуждите туристи през разглеждания период (над 3,1 милиона), следван от граничещия с България и Гърция окръг Одрин, на който се падат 13,47 процента от чуждите туристи.

На първо място сред чужденците, посетили Турция през първите десет месеца на годината, са руските туристи, които представляват 17,06 процента от всички чужди туристи или 1,91 милиона, следвани от германските туристи, които са били 9,26 процента от всички чужди туристи (1,03 милиона) и българските туристи, които представляват 8,91 процента от чуждите туристи (997 470).

През октомври 1,74 милиона чужди туристи са посетили Турция, което представлява спад от 59,40 процента на годишна база.

През 2019 г. Турция бе посетена от над 45 милиона чужди туристи.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .!.

    9 9 Отговор
    Ето кой разнася вируса.
  • 2 Жорж

    23 6 Отговор
    Нормално, въпреки желанието ни, направиха българското черноморие кочина. Пренастройване, мафия, олигарси, мръсотия, никакви плажове и много злобни и амбицирани българи да докажат Нищо.
  • 3 Гъзибаров

    29 2 Отговор
    А как е при Ганьо?! Само питам, де.На Ганьо руските пияници не му трябват, нали. :-) Ама те и английските пияндури вече ги няма. :-) Абе останахме си само с наш'те селски пияндури...хахахаха.
  • 4 РОТ ФРОНТ

    12 20 Отговор
    Уж много бедни Българите, държавата се "сгромолясвала", Правителството било виновно пък...1 милион Българи на Почивка в Турция, и то за само за 9 -те месеца на годината?!? Какво.. НЕЩО е комунистическата Пропаганда и манипулация

    Коментиран от #5, #6, #18

  • 5 Дедо Мраз

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "РОТ ФРОНТ":

    Абе ГЕРБав ТУЛУП, само да те "светна", че купища ганьовци отиват на пазар САМО до Одрин, за да не им дерат кожите тук, след което се връщат.И всичко това отива в статистиката, бе ДРУГАРЮ ГЕРБав ТУЛУП.

    Коментиран от #9, #11

  • 6 герберастки троле

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "РОТ ФРОНТ":

    ако не бяха бедни нямаше да ходят за евтини лекарства и прах за пране. тъпо герберастко разсъждение имаш. Богатите купуват от запад.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1милион българи или турци натурализирани

    7 12 Отговор
    Оточнете българи или турци с български паспорт мусулмани или кристиани са а

    Коментиран от #10, #14

  • 9 АЛКАШ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо Мраз":

    ТИ КОЛКО ПЪТИ ХОДИ ,МА ТРЪ'ТКО?
    БАФТИ БЕДНЯЦИТЕ ДЕТО ХОДЯТ ДА ПАЗАРУВАТ В ЧУЖБИНА .
    ДАЖЕ И СОЦИАЛНО-СЛАБАТА... ИМП'ЕКСА, УСПЯ ДА КУПИ ... ПЕНТХАУЗА В МАНХАТЪН ЗА 9 МИЛИОНА $ .. НА НЕЙНОТО ОТРОЧЕ.
  • 10 Хасан

    9 14 Отговор

    До коментар #8 от "1милион българи или турци натурализирани":

    Много ясно че са българи. В България турци няма.

    Коментиран от #12

  • 11 РОТ ФРОНТ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо Мраз":

    Ти виждал ли си беден... Комуняга или Соро'спия, Мурзилке?На Позитано до един са Милионери а Милиардерите са в..чужбина
  • 12 Гошо сиганина

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    В България има два вида българи, единия вид ражда по едно дете другия вид по десет деца

    Коментиран от #15

  • 13 Иван

    15 1 Отговор
    В България кой да дойде? То ние не отиваме след като сме свикнали на какво ли не, чужденци за какво да идват. Те мигрантите бягащи от война не се спират тук, а туристи как да чакаме
  • 14 48848393938

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "1милион българи или турци натурализирани":

    Егенетата и номера на обувките не искаш ли ганьо 😅😅😅😅😅😅😅😬😬😬😬
  • 15 Ганьо

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо сиганина":

    Дерзай смело, след 10 години ще остане само твоя вид....
  • 16 Call of Duty

    7 4 Отговор
    Е нормално когато в България насилствено живеят 2 млн турци които се водят по паспорт български граждани да посетят Турция 1 млн а Индия е посещавана от мургавите българи около 1млн и там и като прибавим и 900 хиляди руснаци с бг паспорт и ето ти и руско влияние, скоро скочиха и афробританците и афроамериканците като съюзници на САЩ с една дума в България почти няма българи добре че са македонците с български паспорти за да има все пак някой българин в България
  • 17 лошо

    7 11 Отговор
    отишли ​​там, взели вируса и го пренесли в своите страни. всички знаеха, че турците имат огромен проблем с коронавируса. и че хората на ердоган лъжат, за да не избухне и без това много лошата икономика.
  • 18 Те тези ,,българи" в Турция са на.....

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "РОТ ФРОНТ":

    Работа!В развлекателният отрасъл!Също като руските ,,туристи"Запълват една ниша от най старата професия в Света...Алъш вериша се вихри из бардаците и хотелите....
  • 19 Роко

    1 8 Отговор
    Сега се оказва че 10% от туристите в Турция са българи значи ето защо Реджи се мазни на Тиквун (ако Тиквата затвори границата Турция ще фалира🤣🤣🤣)
Новини по държави: