Отидете към основна версия

3 872 21

Ердоган: Европа прилага ориенталистки калъпи спрямо Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган

Според президента успехите на Анкара на международното поле и голямата промяна вътре в страната не се отразяват реално в чужбина

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че същите онези, които поучават Турция за свобода на словото, мълчат, когато става дума за случаи в европейски държави, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган говори чрез видеоконферентна връзка пред четвъртото издание на Световния форум на държавната телевизия TРТ /TRT World Forum/, който тази година е посветен на темата за международния ред и променящите се динамики в следпандемичния свят.

Според президента успехите на Турция на международното поле и голямата промяна вътре в страната не се отразяват реално в чужбина.

"Турция е наблюдавана не за да се установи истината, а за да се намерят отговори, които прилягат на ориенталистките калъпи в съзнанията", каза Ердоган. Според него този процес е започнал по-специално с протестите за парка Гези от 2013 г., откогато Турция е била подложена на "сериозни несправедливости и двойни стандарти", включително в отразяването на протестите.

"Когато обаче същите неща се случиха по-късно в различни страни на Европа, онези, които ни поучаваха за свобода на печата, изиграха ролята на трите маймунки. Правеха се, че не виждат жълтите жилетки в центъра на Париж в продължение на седмици. Не споменаха изобщо непропорционалната намеса на френската полиция, ослепила демонстранти", заяви той.

Турският президент заяви още, че някои медии "развяват флага на враждебността към исляма и ксенофобията", което по думите му е "срамно" и трови волята за съвместно съжителство на хората от различни религии и култури.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: