Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 17:19 8 813 14

В Турция гръмна скандал! Депутат каза, че армията на Турция е продадена на друга страна

  • турция-
  • катар-
  • армия-
  • скандал-
  • продадена-
  • башарър-
  • разследване

Думите на депутата накараха прокуратурата да се самосезира

В Турция гръмна скандал! Депутат каза, че армията на Турция е продадена на друга страна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анкарската прокуратура е започнала разследване срещу депутат на водещата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия /НРП/ - във връзка с негово изказване, че турската армия "е продадена на Катар", пише в. "Сьозджу", цитиран от Новини.бг.

Темата около изказването на депутата Али Махир Башарър е водеща за голяма част от турските вестници днес. Проправителствените издания обвиняват Башарър в оскърбителен език и обида към въоръжените сили на страната. "Депутат за продан", пише в заглавие в. "Йени шафак". Според проправителствения вестник представителите на опозиционната НРП са обезпокоени от "промяната на баланса на силите в Либия и Източното Средиземноморие и от разпокъсването на терористичния пояс в Сирия" и "вече не могат да прикрият омразата си".

"Тюркие" пише за "обида към армията от депутат на НРП" и за провокирания от изказването му гняв. Според това издание изказването на Башарър е "поредният пример за обидите през последните дни от страна на представителите на НРП към различни сегменти". "Колко струва НРП?", пита в заглавие в. "Милят", а "Акшам" обвинява опозиционната сила в надпревара по непремерени изказвания във връзка, като визира и предишно изказване на лидера на партията Кемал Кълъчдароглу, отнасящо се до учителите, симпатизиращи на управляващите.

Изказването на депутата от НРП пред турска телевизия, в което той твърди, че "за пръв път в историята на републиката държавната армия е продадена на Катар", предизвика вълна от гневни реакции. Башарър поясни в студиото, че има предвид сделката с продажбата на Катар на турски военен завод за производство на танкове. Според депутата чрез продажбата за 50 милиона долара на военния завод в Сакария е един вид продадена турската армия. Думите на депутата накараха анкарската прокуратура да се самосезира и да започне разследване. Те бяха осъдени от редица държавни представители на Турция, а министерството на отбраната заяви, че ще му потърси отговорност, пишат вестниците днес.

Ибрахим Калън, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган, каза, че злословията по адрес на армията идват от тези, които преди упражняваха опекунство над армията. Изказването на депутата бе осъдено и от директора по комуникациите на Ердоган Фахреттин Алтун. Говорителят на управляващата партия пък нарече "отровен език" думите на Башарър. "Осъждаме остро този антинационален език, който обижда турските въоръжени сили и турския войник", заяви и министерството на националната отбрана и предупреди, че ще потърси сметка за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    61 6 Отговор
    В България гръмна скандал! Депутат каза, че правителството на страната е продадено на друга страна

    Коментиран от #2

  • 2 Цанко

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Бе то колко пъти гръмна , ама скандал няма.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Истината

    36 5 Отговор
    Ердоган преди 2 дена продаде 10% от турската борса на Катар.

    Коментиран от #6

  • 5 a bee

    3 2 Отговор
    Да чуеш от (на кой ) на подали Микрофонь !
  • 6 Булгур

    24 7 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    10 % от лондонската борса е на катарците но това не е проблем нали?WV Arsenal ,........
  • 7 Мда

    26 2 Отговор
    Турция ще се превърне в сериозна държава, когато истината престане да бъде „скандал“, докато истинските скандали са скрити.
  • 8 Хасан

    11 11 Отговор
    Това е сигурно някой платен соросоид
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕТКОВ

    33 4 Отговор
    ПАРАДОКС: В ТУРЦИЯ ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ НА ЕДИН ДЕПУТАТ КАЗАЛ ИСТИНАТА ЗА ПРОДАЖБА НА КАТАР НА ЕДИН ЗАВОД ЗА ТАНКОВЕ А ТУК НАШАТА ПРОКУРАТУРА МЪЛЧИ КАТО П..КИ ДЕТО УНИЩОЖИХА И ПРОДАДОХА ЦЯЛАТА НИ ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ С ВОЕННА ТЕХНИКА И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ С ПЛАЩАНЕ В 100 % ЗА ДОСТАВКА НА САМОЛЕТИ ОТ САЩ КОИТО ОЩЕ СА НА ЧЕРТОЖНА МАСА И КОГАТО ПРИСТИГНАТ ВЕЧЕ ЩЕ СА СТАР МОДЕЛ И ЗА ВСИЧКО НЯМА ВИНОВНИ - КРАДЕНЕ С ЛЪЖИ !
  • 11 ПЕТКОВ

    37 7 Отговор
    ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ПРОСТ НАРОД С УПРАВЛЯВАЩИ ПРОСТАЦИ, КРАДЛИВИ, ЛЪЖЛИВИ И ПРОДАЖНИ И ТОВА Е ФАКТ. ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ Е ГЕРБ НАЧЕЛО С БОРИСОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСТАЩИНА, ТОЙ Е ШУТЪТ ЗА ЗАПАД НАЧЕЛО С НЕГОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ, КЪДЕТО ОТИДАТ ИМ СЕ СМЕЯТ И ПОДИГРАВТ НО ГИ ПОДЪРЖАТ, ТАКИВА ИМ ТРЯБВАТ-ШУТОВЕ.
  • 12 3kO

    4 2 Отговор
    ПРОСТО ЛЕСНО Е ДА СИ КРЕЧЕТСЛО.
  • 13 С.Н.

    6 0 Отговор
    Ердоган преди 2 дена продаде 10% от турската борса на Катар.
    Коментиран от #6

    До 99 година 20 % от Истанбулската борса бяха на Американски фирми купиха си ги обратно и продадоха от тях 11% на Европейски фирми в началото на тази година ги купиха обратно ,сега ги продадоха на Катарски фирми.Катар е на 14 място като инвеститор в света има участие в английска,испанска,италианска,
    френска,американска,немска борса и много други.
  • 14 С.Н.

    3 5 Отговор
    Фабриката за танкове не е продадена ,дадени са акции с дял от 49%, за период от 25г.
    Опозицията в Турция, много прилича на нашата ,"специалисти " в критикуване,но на практика нямат алтернативни идеи .
Новини по държави: