Отидете към основна версия

8 417 11

Еверест е висок точно...

  • еверест-
  • хималаи

Новото измерване, което се основава на тригонометрични и джи пи ес замервания, показа, че върхът на планетата е висок точно 8848,86 метра

Снимка: Shutterstock

Новото измерване на връх Еверест показва, че той е висок 8848,86 метра, обяви китайският министър на външните работи Ван И в съвместна видеоконференция с правителството на Непал, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Новото измерване се основава на тригонометрични и джи пи ес замервания, извършени от Китай и Непал. Непал изпрати екип изследователи на върха през май 2019 г., а Китай - свои специалисти по-рано тази година.

За пръв път Непал извършва независимо подобни измервания на фона на спекулациите за възможна промяна във височината на хималайския връх заради глобалното затопляне и земетресението от 2015 г.

Досега Непал признаваше 8848 метра за официална височина със снежна покривка на най-високия връх в света, измерени от индийски специалисти през 50-те години.

Новото число показва малко повече от признатата от Непал досега височина и около четири метра повече от възприетата досега от Китай от 8844,43 метра без снежната покривка.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Свързани новини