Last news in Fakti

15 Август, 2019 16:40 2 953 1

Непал въвежда нови правила за Еверест

  • катманду-
  • непал-
  • хималаи-
  • еверест

Опит, обучение и застраховки могат да станат задължителни изисквания за покоряването на върха 

Непал въвежда нови правила за Еверест - 1
Снимка: Shutterstock

Желаещите да покорят Еверест ще трябва вече да са изкачвали високи върхове, да са преминали подходящо обучение, да имат удостоверения, че са в добро здраве и застраховки, покриващи разходите за спасителни акции, ако такива се наложат.

Това предлага непалска правителствена комисия, сформирана след тежкия сезон на най-високия връх на света, в опит за покоряване на който тази година загинаха 11 души, предаде АР.

В доклад на комисията се предвижда от алпинистите да се изисква преди да кандидатстват за разрешително за Еверест, да са изкачили успешно връх с височина над 6500 метра. Те ще трябва да имат и опитен водач.

Правителството на Непал е критикувано, че допуска твърде много алпинисти до най-високия връх на Земята, както и че не спира неопитните катерачи, които трудно се справят със суровите условия нa Еверест и забавят другите по трасето към върха.

Очаква се правителството в Катманду да последва препоръките на комисията и да измени правилата за изкачване на планината.

Най-добрите условия за изкачвания в Хималаите са в периода от март до май.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Аз пък викам да спрат да доят планинарите и да ги пущат да си катерят сами както си щат. Който може, може. Който умре, голям праз, планината е голяма, място в ледовете колкото щеш... Който няма сключен договор, да го не търсят. Всеки гледа да оскубе повече хората... Все едно са им малко разрешенията...