Last news in Fakti

28 Април, 2023 17:17 1 072 7

Към върха на света! Рекорден брой алпинисти отново щурмуват Еверест

  • еверест-
  • джомолунгма-
  • хималаи-
  • непал-
  • алпинизъм

От началото на годината Непал е предоставил разрешителни на 1046 алпинисти за 24 върха, с което правителството е спечелило 5,6 милиона долара

Към върха на света! Рекорден брой алпинисти отново щурмуват Еверест - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рекорден брой алпинисти се очаква да атакуват най-високия връх в света през настоящия пролетен сезон, съобщава "Ройтерс".

Това обаче поражда опасения от задръстване, докато катерачите преминават през последния етап от изкачването през "зоната на смъртта" до върха на Еверест.

Пренаселеността и големият брой сравнително неопитни катерачи бяха основните фактори, когато деветима души загинаха високия 8849 метра връх през май 2019 г. - по време на един от най-смъртоносните сезони от години.

Всеки, който иска да изкачи Еверест до края на май, когато времето обикновено е все още благоприятно, трябва да получи разрешение от правителството на Непал до края на настоящия месец.

Досега страната е издала рекордните 463 разрешителни за изкачване на Еверест между март и май, в сравнение с 409 разрешителни през 2021 г.

"Предизвикателствата с повече алпинисти в планината ще бъдат потенциални задръствания по маршрута за катерене, особено ако метеорологичните прозорци са малко и нарядко", обясни Гарет Мадисън от базираната в САЩ компания Madison Mountaineering.

Това може да доведе до изчерпване на кислорода на катерачите и изтощение в "зоната на смъртта", предупреди той, имайки предвид участъка на надморска височина над 8000 метра, където въздухът е твърде разреден, за да оцелее човек дълго време без допълнителен кислород.

Най-големият риск от закъснения възниква при "Стъпката на Хилари" - стръмна 12-метрова скала на едва 180 метра под върха, което я поставя високо в "зоната на смъртта".

Дом на осем от 14-те най-високи върхове в света, Непал често е критикуван от някои западни катерачи, че позволява на всеки, който може да плати таксата от 11 000 долара за разрешително, да изкачи Еверест - твърдение, което правителството отрича.

"Много от компаниите, които провеждат експедиции от южната страна на Еверест, вземат алпинисти, които все още не са натрупали необходимия опит, за да се справят безопасно с трудностите", заяви Ейдриън Балинджър от базираната в САЩ Alpenglow Expeditions.

Тази година китайските граждани са получили най-много разрешителни - 96, втори са алпинистите от САЩ - 87, а алпинистите от Индия са получили 40.

Вторият сезон за катерене продължава от септември до ноември, но не е толкова популярен.

За всеки алпинист обикновено има поне един местен шерп.

Катеренето е основен доход за бедната страна, където около 500 000 души са заети в туристическия сектор, включително катеренето, а броят на разрешителните непрекъснато нараства.

От началото на годината Непал е предоставил разрешителни на 1046 алпинисти за 24 върха, с което правителството е спечелило 5,6 милиона долара. От тези приходи 5 милиона долара идват само от Еверест.

Всеки алпинист плаща най-малко 26 700 долара за експедиция в Непал, която включва такси за разрешителни, бензин, храна, водачи и местни пътувания.

От Министерството на туризма на Непал отхвърлиха критиките относно броя на издадените разрешителни и заявиха, че за първи път екип от лекари и правителствени служители ще бъдат разположени в базовия лагер на Еверест, за да контролират дейностите по катерене през целия сезон.

От ведомството уточняват, че правителството обмисля да въведе изискване алпинистите да изкачат поне един 6000-метров връх в Непал, преди да се опитат да покорят Еверест.

Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия Furtenbach Adventures заяви, че по-големият брой катерачи не е проблем, стига те да се управляват добре и времето да се задържи достатъчно дълго, за да има повече дни за разпределяне на опитите на екипите за изкачване на върха.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор
    Какво търсят ,горе?????МАНАТАРКИ ли има,Боровинки ли има????Да не би ,киселец и левурда да търсят?
  • 2 Слабаците на кого се доказват

    8 1 Отговор
    С това изкачване, при положение че шерпите го изкачват с багажа на слабаците на гръб, че някой път носят на гръб и алпиниста, и без кислородни маски

    Коментиран от #4

  • 3 Госあ

    6 2 Отговор
    Рекорден брой туристи !!! Колко ще го качат по “Руската диретисима” или “Японския суперкулоар” ? Чудесно е, че китайците опазиха тяхната част от Хималаите и Тибет от цялата паплач. Преди две години, мисля, двама французи бяха отишли на Анапурна да направят възпоменателно изкачване на пътя на френската експедиция, които правят първото изкачване на върха и изобщо първото изкачване на 8 хилядник. Платили си всички такси за върха, всичко за изкачването и като видели върволицата туристи влачена от шерпите обърнали директно надолу. Единия казва, ако види това, Морис ще се обърне в гроба.
  • 4 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слабаците на кого се доказват":

    Алпиниста в случая, трябваше да поставиш в кавички.
  • 5 Сандо

    7 0 Отговор
    Пак ще им е тясна пътеката.И Еверест се присъедини към доказателствата какви вреди може да донесе безогледното гонене за пари.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.