Last news in Fakti

7 Март, 2023 21:25 1 504 1

Непал забранява на туристите да правят пешеходни преходи без придружител в Хималаите

  • непал-
  • хималаи-
  • шерпи-
  • еверест

Правилото, което ще влезе в сила от 1 април, цели да гарантира безопасността на пътуващите и да създаде повече работни места в страната

Непал забранява на туристите да правят пешеходни преходи без придружител в Хималаите - 1
Снимка: Shutterstock

Непал задължава всички туристи, които правят пешеходни преходи в хималайския регион на страната, да наемат местен водач, съобщиха високопоставени лица, цитирани от БТА.

Правилото, което ще влезе в сила от 1 април, цели да гарантира безопасността на пътуващите и да създаде повече работни места в страната.

Мани Радж Ламиххане, говорител на Непалския туристически борд, агенцията, която стои зад това решение, заяви, че всеки турист ще трябва да наеме гид от регистрирана компания за трекинг.

Новото правило ще се прилага за установени маршрути за трекинг, които са в обхвата на системата за управление на информацията за занимаващите се с трекинг, като всеки от тях ще трябва да получи разрешение от Националния туристически борд.

Новото правило няма да засегне алпинистите, за които има друг набор от регулации.

Според Ламиххане Националният туристически борд всяка година се сблъсква с около 40-50 случая на хора, занимаващи се с трекинг, които са изчезнали и властите често се затрудняват да ги намерят и спасят.

В Непал са разположени някои от най-популярните маршрути за преход в света като трасето Анапурна под връх Анапурна и прехода в подножието на връх Еверест.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей

    2 1 Отговор
    В Бутан открай време е така, задължително трябва да имаш придружител.