Отидете към основна версия

2 167 11

Имаме сделка! Парламентът на Обединеното кралство одобри търговското Брекзит споразумение с ЕС

  • великобритания-
  • брекзит

Споразумението вече беше подписано от политическите лидери Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел и Борис Джонсън в Лондон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските депутати в Камарата на общините гласува с мнозинство от 448 гласа за одобряване на споразумението за търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

Със 521 гласа „за“ и 73 „против“ депутатите в долната камара на парламента изпратиха документа в Камарата на лордовете да обсъждане и гласуване.

Убедителното гласуване в полза на сделката е в резултат на голямата подкрепа от лейбъристите в опозиция, които на практика нямат голям избор, защото ако гласуват против споразумението, което не харесват, ще бъдат обвинени, че гласуват за Брекзит без сделка.

Търговското споразумение вече бе подписано от политическите лидери: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел и Борис Джонсън в Лондон. Предстои то да бъде одобрено и от парламентите.

Гласуването в Камарата на лордовете е по-късно тази вечер, докато в Европейския парламент ще бъде по-късно през януари, но това няма да попречи на прилагането му от 1 януари, защото постоянните представители на страните членки на ЕС вече го одобриха.

Освен хвалебствия при дебатите в Камарата на общините, че сделката връща контрола на британците върху законите им и съдбата им, се чуха и много критики, че тя има много пробойни. Алистър Кембъл, някогашен пръв съветник на премиера Тони Блеър, коментира след гласуването в парламента:

"Мисля, че когато реалността се прояви за търгуващите бизнеси, за хората, които искат да пътуват в Европа, за студентите, които искат да учат в Европа, тогава хората ще започнат да съжаляват. Когато хората се запознаят в детайли с постигнатото ще погледнат назад и ще си кажат „За Бога, какво си причинихме сами!?"

След като законопроектът бъде одобрен и на второ четене от Долната камара на британския парламент, той ще бъде изпратен по-късно днес и до Камарата на лордовете (Горната камара на парламента) и ще се превърне в закон, след като получи съгласието на кралицата.

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че "страната ни запазва суверенен контрол над нашите закони и националната ни съдба", като подписва търговската сделка с Европейския съюз, и същевременно запазва опцията за "търговия и сътрудничество със съседите ни от ЕС при възможно най-близки условия".

В изказване пред британски депутати в парламента премиерът подчерта, че споразумението носи сигурност на бизнеса и на хората в Обединеното кралство, добавяйки, че сделката представлява "нещо, което британците винаги са знаели в сърцата си, че може да бъде направено и все пак, което ни се казваше непрекъснато, че е невъзможно".

"Ще отворим нова глава в нашата национална история, като сключим сделки за свободна търговия по целия свят и ще утвърдим глобалната Великобритания като либерална, обърната навън сила за добро", заяви той.

По-рано в сряда евролидерите подписаха официално постигнатото двустранно търговско споразумение, след което документът беше изпратен в Лондон за подписа от страна на британския премиер Борис Джонсън.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: