Last news in Fakti

30 Декември, 2020 19:23 2 157 11

Имаме сделка! Парламентът на Обединеното кралство одобри търговското Брекзит споразумение с ЕС

  • великобритания-
  • брекзит

Споразумението вече беше подписано от политическите лидери Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел и Борис Джонсън в Лондон

Имаме сделка! Парламентът на Обединеното кралство одобри търговското Брекзит споразумение с ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските депутати в Камарата на общините гласува с мнозинство от 448 гласа за одобряване на споразумението за търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

Със 521 гласа „за“ и 73 „против“ депутатите в долната камара на парламента изпратиха документа в Камарата на лордовете да обсъждане и гласуване.

Убедителното гласуване в полза на сделката е в резултат на голямата подкрепа от лейбъристите в опозиция, които на практика нямат голям избор, защото ако гласуват против споразумението, което не харесват, ще бъдат обвинени, че гласуват за Брекзит без сделка.

Търговското споразумение вече бе подписано от политическите лидери: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел и Борис Джонсън в Лондон. Предстои то да бъде одобрено и от парламентите.

Гласуването в Камарата на лордовете е по-късно тази вечер, докато в Европейския парламент ще бъде по-късно през януари, но това няма да попречи на прилагането му от 1 януари, защото постоянните представители на страните членки на ЕС вече го одобриха.

Освен хвалебствия при дебатите в Камарата на общините, че сделката връща контрола на британците върху законите им и съдбата им, се чуха и много критики, че тя има много пробойни. Алистър Кембъл, някогашен пръв съветник на премиера Тони Блеър, коментира след гласуването в парламента:

"Мисля, че когато реалността се прояви за търгуващите бизнеси, за хората, които искат да пътуват в Европа, за студентите, които искат да учат в Европа, тогава хората ще започнат да съжаляват. Когато хората се запознаят в детайли с постигнатото ще погледнат назад и ще си кажат „За Бога, какво си причинихме сами!?"

След като законопроектът бъде одобрен и на второ четене от Долната камара на британския парламент, той ще бъде изпратен по-късно днес и до Камарата на лордовете (Горната камара на парламента) и ще се превърне в закон, след като получи съгласието на кралицата.

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че "страната ни запазва суверенен контрол над нашите закони и националната ни съдба", като подписва търговската сделка с Европейския съюз, и същевременно запазва опцията за "търговия и сътрудничество със съседите ни от ЕС при възможно най-близки условия".

В изказване пред британски депутати в парламента премиерът подчерта, че споразумението носи сигурност на бизнеса и на хората в Обединеното кралство, добавяйки, че сделката представлява "нещо, което британците винаги са знаели в сърцата си, че може да бъде направено и все пак, което ни се казваше непрекъснато, че е невъзможно".

"Ще отворим нова глава в нашата национална история, като сключим сделки за свободна търговия по целия свят и ще утвърдим глобалната Великобритания като либерална, обърната навън сила за добро", заяви той.

По-рано в сряда евролидерите подписаха официално постигнатото двустранно търговско споразумение, след което документът беше изпратен в Лондон за подписа от страна на британския премиер Борис Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    7 7 Отговор
    Защо изобщо тия са ги вземали в ЕС?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Монгола

    7 2 Отговор
    Загубилите суверенитета си как само се вълнуват какво са се договорили господарите. Чудят се робите балкански дали ще могат да раюват на бритските полета за салати😀😀😀😄😁😁
  • 4 5ко

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ..., докато в Европейския парламент ще бъде по-късно през януари, но това няма да попречи на прилагането му от 1 януари, защото...

    защо изобщо съществува такъв парламент, след като нищо не зависи от него
  • 5 Петър

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Нямам срам пред вас":

    От човек като теб друг отговор не съм и очаквал.
  • 6 Монгола

    9 1 Отговор
    Ще берете ли марули в UK или няма да берете марули в UK туй е въпроса?
  • 7 Нас много ни грее

    1 2 Отговор
    Лелееее добре , че е станало, че иначе как ли щяхме да изкараме пЛандемията...
  • 8 Jacques Yves Moineau

    2 2 Отговор
    Щом е одобрено от британския парламент , значи е против интересите на ЕС. Няма за какво да се радваме.
  • 9 No Exit

    3 0 Отговор
    Алистър Камбел беше мозъкът зад Тони Блеър. Човекът който позволи на две азиатски държавици от Балканите да бъдат приети в ЕС. После като видяха каква човешка измет ги напълзя и решиха те сами да се махнат.
  • 10 Ако слушаш консерваторите това

    1 0 Отговор
    е най-успешнато възможно споразумение с ЕС, според опозицията зле свършена работа, но за която ще гласуват, защото без споразумение последиците за страната ще са сериозни. Консерваторите си върнали рибата и суверинитета, а според лейбъристите ще има повече бюрокрация, оскъпяване на продукцията, изисквания и проверки. А с факти и цифри говори единствено един от представителите на Шотландската национална партия, който предпочита да види Шотландия независима и член на ЕС. Добра хореография, много патос и почти никакво впускане в детайли.

    Коментиран от #11

  • 11 Ето ти цифри

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ако слушаш консерваторите това":

    Прогнозата е за -4% към 2030 с този договор, и -6% към 2030 без такъв, при база 0% ако бяха останали в ЕС. Това го задъвкаха пак преди две седмици.
Новини по държави: