Отидете към основна версия

5 427 76

Украйна: Ценим факта, че България не признава незаконната окупация на Крим

  • виталий москаленко-
  • украйна-
  • крим-
  • нато-
  • посланик на украйна-
  • украинско посолство-
  • окупация

Българското правителство последователно подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна

Снимка: Shutterstock

Високо ценим факта, че България редовно изразява подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и провежда политиката на непризнаване на незаконната окупация на Крим. Това заяви посланикът на Украйна в България Негово превъзходителство Виталий Москаленко в интервю за Българо-украинската индустриална камара.

На В.Пр., Уважаеми г-н Посланик, как бихте накратко описали състоянието на политическото сътрудничество между Украйна и България към настоящия момент?

Преди всичко бих искал да поздравя всички членове, организатори и приятели на Българо-украинската индустриална камара с настъпването на Новата 2021 година! Също така, искам да Ви благодаря за проявеният интерес към развитието на сътрудничеството между Република България и Украйна, както и за стремежа към по-нататъшното укрепване на търговското, икономическото и инвестиционното сътрудничество между двете държави.

През последните години украинско-българските отношения се характеризират с активен политически диалог и тесни културни и хуманитарни връзки. Двустранните отношения се развиват в духа на взаимното разбирателство и конструктивното сътрудничество в пълно съответствие с Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 02.03.1992 г.

През 2020 г. беше успешно осъществено официално посещение на Вицепремиера, Министъра на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева в Украйна (17÷20 септември 2020 г.). Г-жа Захариева не само посети украинската столица, но също така, имаше възможност да посети и Одеската област, където постоянно живее българската общност, и да направи редица интересни срещи.

Ние високо ценим факта, че Правителството на Република България редовно изразява подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и провежда политиката на непризнаване на незаконната окупация на Крим. Както и факта, че българското правителство последователно подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. Всичко това е в съответствие с нашите външнополитически приоритети.

Какъв напредък е постигнат в развитието на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни?

България е важен пазар за реализация на украинската продукция в ЕС. Икономическите ни отношения се укрепват със всяка изминала година. Според резултатите от 2019 г. общият обем на търговията между Украйна и България за първи път през последното десетилетие надхвърли 1 милиард щатски долари.

През 2020 г. обемът на външната търговия между Украйна и България леко спадна на фона на разпространението на пандемията на коронавирус Covid-19. Намалението се дължи главно на намаляване на българския износ за Украйна. Също така, почти през цялата минала година наблюдавахме спад и в украинския износ за българския пазар, но в края на годината ситуацията леко се промени, и според Държавната служба на статистиката на Украйна украинският износ за България за 11 месеца от 2020 г. се увеличи с 4% спрямо същия период през 2019 г. и състави 473,3 милиона щатски долари. Очакваме да получим данни на статистиката за цялата 2020 г. и се надяваме, че обемът на общата търговия между двете страни ще надхвърли 800 милиона щатски долари, което ще считаме за доста значителен показател предвид толкова трудна година.

Каква е ситуацията в областта на инвестиционното сътрудничество?

Според данните на Националната Банка на Украйна обемът на преките български инвестиции в украинската икономика към 1 април 2020 г. възлиза на 69,6 милиона щатски долара, а към 1 септември 2020 г. - 74,1 милиона щатски долара. Така че, виждаме, може би незначителна тенденция, но към увеличение в размер на 6%. Вярваме, че сегашното ниво на взаимното разбирателство и взаимната подкрепа между правителствата на Украйна и Република България ще бъде възприето от потенциалните български инвеститори като положителен сигнал и в резултат на това през 2021 г. ще се активизира инвестиционното сътрудничество между двете страни.

Днес на украинския пазар вече присъстват такива известни български компании като "Софарма", "Еврохолд България" АД и "Каолин", и ние вярваме, че инвестиционните планове на тези компании в Украйна ще бъдат успешно изпълнени през 2021 година. Освен това, наблюдават се положителни тенденции в отношение на развитието на украинските преки инвестиции в българската икономика.

Въздействие на COVID-19 върху развитието на икономическото сътрудничество между двете страни?

Очевидно е, че и през 2021 г. най-напред ще трябва съвместно да предприемем активни мерки за преодоляване на отрицателното въздействие на пандемията COVID-19 върху нашето двустранно икономическо сътрудничество. Имам предвид възобновяването на темповете на търговията между двете страни и нивото на нашето сътрудничество в областта на туризма. Ние много се радваме от факта, че през последните години броят на украинските туристи, които избират България като място за лятната си почивка, непрекъснато се увеличава.

През 2019 г. 471 хил. украински туристи са посетили България, което е с 24% или 91 хил. повече в сравнение с 2018 г. Обаче, 2020 г. се превърна в истинско предизвикателство за украинско-българското сътрудничество в областта на туристическия сектор. Заедно с нашите български партньори ние предприехме активни мерки за минимизиране на негативните последици от COVID-19 за туристическото сътрудничество между двете ни страни, поддържахме редовни контакти със Вицепремиера, Министъра на туризма на Република България г-жа Марияна Николова. В резултат на съвместните ни усилия за 9 месеца на 2020 г. 168 хиляди украински туристи посетиха България.

Надяваме се, че в резултат на ваксинацията на българските и украинските граждани ситуацията в областта на международния туризъм ще се промени и украинските туристи ще посещават активно България през 2021 година. Искаме да върнем възможно най-много украински туристи в България, да подкрепим страната ви в периода след пандемията и да установим още по-близки контакти между двата народа.

Активното развитие на сътрудничеството между двете страни се улеснява от наличието на директни редовни въздушни авиолинии между нашите столици Киев и София. Към днешна дата 8 украински, български и международни авиокомпании имат право да извършват директни пътнически и товарни превози между двете страни, което показва значителна либерализация на пазара на въздушния транспорт между двете страни.

Какви приоритети набелязва Посолството на Украйна през 2021 г. в икономическата сфера?

Развитието на икономическото сътрудничество между двете ни страни ще остане сред главните приоритетите. Както вече казах, през 2021 г. на първо място ще трябва заедно да предприемем активни мерки за преодоляване на негативното въздействие на пандемията COVID-19 върху нашите икономически отношения. В тази връзка полагаме специални надежди на Българската търговско-промишлена камара и Българо-украинската индустриална камара.

В рамките на такова сътрудничество вече са реализирани няколко успешни проекта, по-специално Украинско-българските форуми, които бяха проведени в Бургас (27 ноември 2018 г.) и във Варна (18 октомври 2019 г.). На 30 октомври 2020 г., съвместно с БТПП в Пловдив, се проведе Украинско-Български бизнес форум под формата на онлайн бизнес конференция: „Активизиране на икономическото сътрудничество между Украйна и България. Предизвикателствата на COVID-19“. Радващо е, че винаги намираме подкрепа за подобни събития от страна на Българската търговско-промишлена палата, и по-специално от нейните регионални палати в Бургас, Варна и Пловдив. Ние високо ценим двустранното ни сътрудничество и желанието да работим заедно. Планираме да продължим тази практика и вече има отделни споразумения с българската страна за 2021 година. Отправяме покана и към останалите регионални клонове на Българската търговско-промишлена камара за сътрудничеството с нас. Мога да Ви уверя, че Посолството на Украйна в Република България е отворено за нови бизнес предложения и инициативи и очаква активно сътрудничество.

Интервюто е взела г-жа Олга Конова, секретар на Българската търговско-промишлена камара.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: