7 Март, 2020 07:07 30 413 235

Крим: Полуостровът, откраднат два пъти от руснаците

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • полуостров-
  • анексиране-
  • окупация-
  • история-
  • олег сенцов

Русия не за първи път анексира незаконно полуострова

Крим: Полуостровът, откраднат два пъти от руснаците - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2014 година Русия шокира света, изпращайки свои войски в Крим и след това анексирайки украинския полуостров. Хората по света наблюдаваха с недоумение и объркване как се развиха тези събития. Ходът, обаче, не беше безпрецедентен за Русия. Преди повече от 200 години Русия, тогава империя, взе незаконно Крим за първи път, пише турското англоезично издание „Дейли Сабах“ (Daily Sabah) в статия, озаглавена „Крим: История на полуостров, откраднат два пъти“.

През 1774 година дългата Руско-турска война завършва с подписването на Кючуккайнарджийския мирен договор. Според споразумението, Кримското ханство напуска османския сюзерен, за да стане „независима“ държава. Объркани от договора, който вещае установяването на автократичен владетел в Крим, кримските татари изпращат петиция до османците, искайки връщане на обичая за избирането на хан с одобрението на Истанбул. Но османците избират да се придържат към договора, докато руснаците не го правят, което води до турбулентен период от девет години, помрачени от непрекъснатата руска намеса в кримските дела и няколко бунта от кримските татари.

В крайна сметка, след дълги години на натиск от Русия да се приложат непопулярни реформи чрез хана-марионетка Шахин Гирай, Екатерина Втора Велика нарежда анексирането на Крим през 1783 година. По това време един от най-близките съветници на императрицата твърди, че османците не са искали да спазват договора, поради което Русия е била принудена на вземе полуострова. Историкът Алън Фишър обаче посочва в своята книга „Кримските татари“, че истинското противопоставяне на изискванията от договора никога не е било от Истанбул, а е идвало от Крим.

Според Фишър, диктуваната от Русия политика на Шахин Гирай е оставила елита на кримските татари без друг избор, освен да се противопостави. „Независимостта на Крим през този период не е нищо друго освен измама, извършена от силата на руските оръжия“, пише той. Руската колонизация на черноморския полуостров, започнала в годините на „независимостта“ му, набира скорост в края на 18 век. Кримските татари, които от векове са имали безспорно болшинство в Крим, съставляват едва 35% от населението при преброяването на населението в Руската империя (направено през 1897 година). Тогава руснаците са 33% от населението. Тридесет години по-късно тези цифри се променят до 42% срещу 25% в полза на руснаците, които продължават да се заселват в Крим през 20 век. Включително след депортирането на кримските татари през 1944 година, което някои определят като геноцид.

През 2014 година Русия нахлу в Крим, докато Украйна беше разтърсена от кървавата революция, свалила корумпираното и подкрепено от Москва правителство. Окупацията отново беше посрещната със съпротива, основно от кримските татари, коренното население на полуострова. Въпреки това в рамките на дни Русия проведе срамен референдум, под надзора на въоръжените си сили, и анексира отново територията срещу волята на народа на Крим.

Международната общност отхвърли руските действия в Крим като незаконни и нелегитимни. Съветът за сигурност на ООН не успя да предприеме никакви действия и дори да осъди анексирането, тъй като Русия, като постоянен член, има право да наложи вето на всяко решение, което не е в неин интерес. Откакто Русия установи де факто власт над Крим, имаше многобройни случаи на безсрамно нарушение на човешките права срещу всеки, който изрази несъгласие – включително сплашване, задържане и неоправдани нападения над домове и предприятия.

Тежките мерки бяха насочени предимно върху кримските татари. От 2014 г., техният Меджлис (парламент) беше обявен за извън закона, докато медийните организации на кримските татари бяха принудени да затворят. Няколко лидери от Меджлиса и активисти бяха обявени за персона нон грата. Десетки хиляди избягаха от полуострова, страхувайки се от последиците заради това, че са се противопоставили на руското управление. През миналата година „Амнести интернешънъл“ обяви, че преследването на общността на кримските татари, чиито членове биват разглеждани като нелоялни към руската власт, продължава непрекъснато от пет години. От организацията добавиха, че руските власти ще използват всякакви средства, за да потушат всяко разногласие и да заглушат гласовете на несъгласните с това управление.

Украински и кримскотатарски активисти бяха изпратени в руски затвори от полуострова, а мнозина получиха дълги присъди по политически мотивирани обвинения. През месец ноември един от тези затворници – украинският режисьор Олег Сенцов, спечели наградата за свобода на мисълта „Сахаров“. Сенцов прекара пет години в руски затвор по обвинения, свързани с тероризъм. Беше освободен при размяна на затворници. Сенцов се противопостави на анексирането на Крим и започна 144-дневна гладна стачка като протест срещу задържането на мнозина украинци в Русия.

И докато репресиите продължават, мнозина остават критични към анексирането на Крим и търпеливо се надяват за края на руското управление. Сега към тях се присъединяват тези, които са разочаровани от присъединяването към Руската федерация. Въпреки обилните инвестиции, икономическата ситуация в Крим е мрачна и някога леснодостъпният полуостров в момента е изолиран от света. На 18 март Русия ще проведе още едно помпозно празнуване на шестата годишнина от анексирането на Крим, докато огромна част от населението на полуострова (от над 2 милиона жители) живее в атмосфера на страх, създадена от окупатора.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 150 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор по Стоманобетон

    336 68 Отговор
    Вие като пишете простотии вярвате ли им,или гъчите гущери!?!..

    Коментиран от #28

  • 2 Дрън, дрън, че пляс!

    360 85 Отговор
    Кой ги съчинява тези глупости. Ако го стиснеш този текст ще изпусне само злоба и немощ. Полуострова е бил руски и такъв ще си остане!

    Коментиран от #213

  • 3 Русороб

    54 151 Отговор
    Къде са полезните идиоти да разкажат всъщност как е станало :)

    Коментиран от #135

  • 4 Руските свине

    89 301 Отговор
    Могат да постигнат самоуважение единствено като доминират над други страни. Тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над другите народи около тях. Руснаците не могат да понесат мисълта, че съседите им могат да имат самостоятелен път на развитие, различен от руския, а мисълта, че някой съсед може да живее по-добре от тях ги угнетява и озлобява. И понеже те не са способни на прогрес, злобата, омразата и агресията към другите са тяхно постоянно душевно състояние.

    Коментиран от #6, #20, #54, #189, #202

  • 5 Хрушчов

    256 53 Отговор
    Малко история ба никому не би навредила.Почетете малко бе,то иначе не Факти,ами ФЪКти трябва да се казвате.Какви глупости сте написали..Колкото и да се опитват да пишат нова история,то си има документи и ИСТИНСКИ ФАКТИ.
  • 6 Малка Пенка

    144 22 Отговор

    До коментар #4 от "Руските свине":

    Ку ку,Ку ку,Ку ку
  • 7 Бамби

    286 39 Отговор
    Но светът не се шокира от американския грабеж по целият свят, непрекъснатите войни и разбиването на цели региони от които тръгват бежанци не се шокира от тровенето на въздуха и водата навсякъде, където са стъпили.

    Коментиран от #180

  • 8 Сандо

    250 35 Отговор
    Ако имаше награда за лъжи и манипулации,това творение щеше да спечели първа награда.Браво Денис,евала Джмбазов!

    Коментиран от #13

  • 9 Истината

    57 289 Отговор
    Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани  чудовищни морални уроди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лайната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #139, #203, #233

  • 10 ???

    234 60 Отговор
    Крим е бил руски и винаги ще бъде! Не пишете наизуст,прочетете преди това.

    Коментиран от #32

  • 11 no name no face no number

    288 51 Отговор
    Крим стана Руски за да не стане Натовски, никой, не е луд да допусне врага в дома си. Или щеше да е забавно смесено военно пристанище на Нато и Русия :))).Руснаците постъпиха така, както трябва браво.

    Коментиран от #27, #172

  • 12 котопакси

    268 40 Отговор
    Искам да попитам този палячо дето е пуснал този коментар .Значи ли това че България е анексирала Източна Румелия по време на съединението през 1885 година от Турция когато тази изконно Българска територия е била под юрисдикцията на османската империя .Айде на този въпрос да ми отговори този мухльо непоръбен.

    Коментиран от #17, #33, #160

  • 13 Истината

    50 198 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Ако носът на Путин растеше с един милиметър на всяка изречена от него лъжа досега да е станал по-голям и от телевизионната кула в Останкино!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 10 Отговор
    каквото си посееш това ще жънеш
  • 15 Др.Агостино Нето

    178 25 Отговор
    Крим може да е български,или османски,или руски.Но не може да бъде хохолски защото такава държава до скоро нямаше,и никога не е имало.това е територия В КРАЯ,която е била ту руска ,ту полска.Какво по ясно и очевАдно.има от чистата проста истина!!!
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 32 Отговор
    който сее ветрове ще жъне бури
  • 17 Рубладжийче

    47 148 Отговор

    До коментар #12 от "котопакси":

    Според русофилите Съединението е анексия, защото именно те са написали молба до султана да възстанови клаузите на Берлинския договор и да въведе войски в Източна Румелия. Още от тогава датира предателската същност на русофилите.

    Коментиран от #18, #22, #205

  • 18 Малка Пенка

    71 23 Отговор

    До коментар #17 от "Рубладжийче":

    Ку ку,Ку ку Ку ку Ку ку
  • 19 Баба Ванга

    42 153 Отговор
    Русия скоро ке връща три територии започващи с буквата "К", Крим, Курилски острови и Калининградска област.

    Коментиран от #21, #155, #157, #197, #218, #223, #224

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анал Люфти

    106 23 Отговор

    До коментар #19 от "Баба Ванга":

    Мда,а ти ще получаваш едно голямо К изотзадзе,по четашки.
  • 22 котопакси

    144 29 Отговор

    До коментар #17 от "Рубладжийче":

    Абе като всички неграмотни герберасти и малоумни либерали пак не си ми разбрал въпросът ,защото не може една територия като Крим и Източна Румелия да бъде анексирана .Това са земи принадлежащи на Русия и България по давност и време и никога не могат да бъдат чужди земи .И последно работи със факти а не със измислици от лъжливите либерални англосаксонски медии ,защото за исторически събития си има документи и архиви и това дето си го написал няма никаква историческа стойност защото е долнопробна лъжа .

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Мразя дебили

    79 17 Отговор
    Ами то всяка територия на земята е била на някой друг през вековете!
  • 24 Фен

    145 17 Отговор
    Такова упражнение, САЩ са го правили поне 50 пъти. Без референдума де. И в държави, без нито един американец - жител.
  • 25 Русороб

    24 34 Отговор

    До коментар #22 от "котопакси":

    Браво котка пак си, я разкажи сега за Крим с твоите хилядолетни познания ;)
  • 26 Рубладжийче

    39 92 Отговор

    До коментар #22 от "котопакси":

    Ако беше малко по-умен и начетен щеше да знаеш, че Крим става руски едва след Кючуккайнарджийския мирен договор от 1774 година. Но руската измет смята, че Русия е по-стара държава от България и, че е възникнала в Крим.

    Коментиран от #219

  • 27 Истината

    28 90 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Дори най-дебилните ватници отдавна не поддържат версията, че руската кочина е анексирала Крим защото е щял да стане база на НАТО!

    Коментиран от #147

  • 28 po-znaesht

    118 20 Отговор

    До коментар #1 от "Професор по Стоманобетон":

    Пълни авторски безсмислици!! ПЪРВО,КРИМ Е ПРИСЪЕДИНЕН КЪМ РУСКАТА ИМПЕРИЯ,ЗАЩОТО Е БИЛ СОБСТВЕНОСТ НА ТУРЦИЯ И ЗА НЕГО Е ВОЮВАНО ТОГАВА!!!ЗАТОВА Е БИЛ ВКЛЮЧЕН В МИРНИЯ ДОГОВОР И ПОБЕДЕНА ТУРЦИЯ ГО Е ОТСТЪПИЛА!!! ТОЕСТ,НЕ МОЖЕ ТУРЦИЯ ДА ОТСТЪПВА ЧУЖДА ТЕРИТОРИА-КОЯТО НЕ ВЛАДЕЕ И КОНТРОЛИРА!!Това е кристалната логика,но авторът мисли със ЗАДНИ.А си !!Все едно сега Мексико да иска връщане на Калифорния,Тексас,Невада,Аризона и т.н.,които са били мексикански,но САЩ са водили война и са ги отнели от Мексико-половината от тогавашно Мексико !!!За какъв "татарски елит"говори авторът при управлението на хан-васал на Турция??Те били "поискали" от Турция КАКВО??Не става ясно от авторските брътвежи...дали искат религиозна автономия,или самостоятелна държава??Властта е била ТУРСКА!! Както е било у нас тогава..Все едно, да говори за РЕАЛЕН
    БЪЛГАРСКИ ЕЛИТ ПРЕЗ 1784 Т.??Имали сме по някой чорбаджия в селищата,НО НЕ СМЕ ИМАЛИ РЕАЛНИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ!! ТАКА Е БИЛО ТОГАВА И В ОКУПИРАН ОТ ТУРЦИТЕ КРИМ!!! Авторът да чете повече и да мисли с горната си част на тялото...

    Коментиран от #44, #168, #222

  • 29 РЕАЛИСТ

    64 13 Отговор
    Хрушчов, като украинец подарява Крим на Украйна и това е добре, така ли. Този акт му изяжда главата и при свалянето командващия украинската армия е бил готов за война с Русия, като е обещал 600 хилядна армия срещу Москва. Крим е златната кокошка и само разума е предотвратил още тогава война.
  • 30 От мангали турски..

    44 13 Отговор
    .. друго не може да се очаква! Те никога не са били народ, отайка от либийския халифат!

    Коментиран от #162

  • 31 Независим

    89 23 Отговор
    Не разбрахти ли вече,че Крим си е бил руски е и ще бъди.Никога повече руснаците няма да направят нова грешка да го отстъпят.Това трябва да се знае и повече точка повъпроса!!!

    Коментиран от #34

  • 32 СссереМ

    29 96 Отговор

    До коментар #10 от "???":

    Крим никога не е бил РУСКИ,освен ако не признаваш че русопитеците сте си чисти кривокраки татари.

    Коментиран от #181

  • 33 Русофилите са без мозък

    27 85 Отговор

    До коментар #12 от "котопакси":

    Ама сам си си жтговорил- на едното място живеят българи от векове. А на другото кримски татари -нямащи нищо общо с руснаците. Та как така ти се вижда ,че е едно и също

    Русия ще плати за тая окупация , и то ще плати скъпо и прескъпо. Украйна е много по стара държава от Русия. Киевската Русь това е Украйна .

    Коментиран от #66, #89, #190

  • 34 Само питам

    16 53 Отговор

    До коментар #31 от "Независим":

    От какво си независим бе путлераст? От чувство за национална идентичност ли?

    Коментиран от #45

  • 35 русия във фалит

    37 10 Отговор
    истината е, че климата е студен и негостоприемен в Крим, затова татарите не са се размножили, или докато са продавали роби на османците, по погрешка са продали и половината от собственото си население
  • 36 Липосукция

    79 19 Отговор
    Територия която може да бъде купена, с 5 000 000 000 ново напечатани долара , няма моралното , административното , и военното право да се разпорежда, с най - важната гео-стратегическа точка в Черно Море . Крим струва на руснаците , невъобразими за човешкият мозък, количества кръв. И през ВСВ там се водят едни от най-кървавите битки . В завземането на Крим , намира смъртта си 1 000 000 000 германски войник, румънци , италианци , и др. не ги броим. И като "Дейли Сабах" или турците са пуснали в действие пропагандата , и плачат за Крим , то уместният въпрос към тях е - къде ви беше армията през месец Май 1942 когато германците атакуваха Крим , и го превзеха , и къде бяхте , през месец Май 1944г . когато руснаците го превзеха обратно. За да си търсите там чаршафа от първата брачна нощ , и чеиза от сватбата.

    Коментиран от #58

  • 37 Уди Кълвача

    58 20 Отговор
    Турци като народ няма, това са чергарски племена тръгнали от Ислямския халифат и Африка и Близкия Изток да завладяват Европа. Не е далеч времето в което ще си ходят в в родните земи и Европа ще се изчисти от тях!

    Коментиран от #211

  • 38 Антрополог

    27 61 Отговор
    Между Европа и Русия има цивилизационна разлика и тя се състои в това, че Русия е азиатска страна. Тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-финско-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: „За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска”. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност.

    Коментиран от #41, #191, #208

  • 39 антисоросоид

    63 29 Отговор
    Автора на тази статия се е напушил доста мощно преди да напише тезипростотий! то от сороскигендар нищо свястно неможе да се получи. Автора знае ли , че в Крим хората на референдум избраха да се присъединят към Русия ? И никакви руски войски не са влизали в Крим ?

    Коментиран от #199

  • 40 Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо

    33 68 Отговор
    90% от коментарите тук са от един и същи руски военен с имот в България /не съм против руснаците антикомунисти в България/! Първо трябва да получиш българско гражданство отворко, след това да станеш фигура в държавната администрация и тогава може да правиш изявление от името на България и от нас българите! България е в НАТО и не може да бъде с Русия! Не е лошо да си завършиш поне основното образование /то ти липсва/, за да знаеш че България е парламентарна република, а не руска колония. България е в НАТО по волята на българският народ и това стана с гласуване в парламента през 2004 година, като 226 бяха за, 4 против и нито един въздържал се, след което последва моментален указ и хвалебствени послания за избора на парламента от президента Георги Първанов - БСП. В историята няма ако и пред свършен факт ще мълчите /ще си затваряте човките/. В историята няма ако и да си отишъл тогава през 2004 година пред парламента да им заявиш, че ти некравяря не си сългласен с краварите в парламента и ти некраваря си директора, който ще решава къде да бъде България, а не българският парламент. Като не ти харесва България да е парламентарна република и като искаш пряка демокрация като в Швейцария, двата куфара и на бегом към терминал 2, но не към Швейцария, защото комунистите там ги бият лошо, а към руските татарски степи да си основеш ''рефрендумска република''.Тука мълчиш /затваряш си човката/ и изпълняваш заповеди... до второ нареждане. Ясно ли ти е??

    Коментиран от #42, #52, #68, #85, #95

  • 41 Слави

    23 15 Отговор

    До коментар #38 от "Антрополог":

    Не се напъвай да се правиш на умен . Липсва ти мозъчен капацитет за тази сложна човешка дейност.
  • 42 антиджендар

    40 13 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо":

    Какво се правиш на военен бегендар ? Като си се родил след 2007 година и драскаш от клуба на сороскитегендари ?
  • 43 бате лудко

    74 14 Отговор
    Баща ми казваше едно време- у наше село от зелена тиква семе не взимаме :) Та в този ред да попитам поради що се срамите да попитате англичани, хамериканци, испанци, французи и прочее гад , дето цял свят колонизираха, кога ще спрат да гледат сламката в окото на руснаците, а не виждат гредата в своето. Най- мразя двойния стандарт,а все ни го набутват...
  • 44 Русороб

    22 4 Отговор

    До коментар #28 от "po-znaesht":

    Браво полезен си, направо се възхищавам на знанията ти ;)
  • 45 Независим

    11 6 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    От това,че казвам истината такава каквато е ,без политика..

    Коментиран от #46

  • 46 Само питам

    18 49 Отговор

    До коментар #45 от "Независим":

    Руската истина, всъщност е една огромна лъжа и фалшификация бе русоид!

    Коментиран от #98

  • 47 АУУУУУ

    71 9 Отговор
    Бил съм в Севастопол и познавам много хора които са се родили в този град. ЗАБРАВЕТЕ ЧЕ КРИМ ЩЕ СТАНЕ УКРАИНСКИ . НЕЗАВИСИМО КАКВИ СТАИИ ИЛИ КОМЕНТАРИ ПИШЕТЕ И ЧЕТЕТЕ ! Нито един от тези не ми каза че съжалява че е гласувал за Русия или пък ще се съгласи отново да стане украинец.Стига се дотам че те се подиграват на Украйна за всичко . Не съм нито русофил нито русофоб ами съм български националист . НО ИСТИНАТА СИ Е ИСТИНА НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НИ ХАРЕСВА !!!

    Коментиран от #182

  • 48 Доволен

    45 10 Отговор
    И реват ли реват разниотрепки ! И се изпускат в интернет пространството от безсилна злоба! Нищо няма да променят а могат само да съсипят чистия въздух в пространството. Крим е Руски и въпросът е приключен.
  • 49 Абориген БГ

    45 9 Отговор
    Източник: Украйна, клонинг на Дойчето,
    Не стига, че Хрушчов им подари Крим, Ленин и Сталин цяла държава, оригиналните по крайнини са две области, ами алчни и нагли, 16 области подарени от СССР, и пак недоволни.

    "Храни куче да те лае" - жалко за украинците, хубав народ - бяха.
    Сега всеки свързва Укрия с паравоенни банди, и крайни терористи убиващи мирно цивилно население, нещо като ИДИЛ в укърски вариант.
  • 50 Илия Бешков

    17 53 Отговор
    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?

    Коментиран от #81

  • 51 Бесен Язовец

    46 10 Отговор
    Тази статия е писана от Кримски татар заселил се в Анадола. Неграмотния татар отбаче не знае че по неговата логика и Монголия може да има повече исторически претенции за полу. Крим от чергарския сбирток от Б. Изток наречени турци!
  • 52 Пролапс

    25 7 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо":

    С този монолог ми са качи на дедовият , кажи още един да можеш да слезеш.
  • 53 До17

    28 6 Отговор
    Абе не се излагайте като се правите на интересни, нали и независимостта и тя ви е платена от Русия и на децата им става ясно като се запознаят със фактите, те затова онези от пю отчетоха 73 процента харесва щи Русия у нас, 62 в Словения и т. н, знаете винаги с Германия, никога против Русия :)

    Коментиран от #59

  • 54 Точно

    8 16 Отговор

    До коментар #4 от "Руските свине":

    в 10-та.Евала.
  • 55 Бесен Язовец

    34 6 Отговор
    От Мюфтийството в София са доволни от преписаната пробаганда на Анкара!

    Коментиран от #61

  • 56 Укърски свине

    28 7 Отговор
    Храни куче да те лае - пълна сила важи за укърските свине.

    Коментиран от #65

  • 57 Бесен Язовец

    35 5 Отговор
    Отоманци-османци - турци дори не знаят как да се нареката преди да дойдат на балканския полуостров не са имали държава нямат и история преди 1485г историята им е общата за целия ислямски Халифат!
  • 58 СссереМ

    13 44 Отговор

    До коментар #36 от "Липосукция":

    Абе каскет пак сънуваш,Крим е освободен от 4-та украинска армия на 12 ти май 1944 та.Аре у лево,Крим е украински.

    Коментиран от #109, #136, #192, #210

  • 59 Българин

    17 45 Отговор

    До коментар #53 от "До17":

    Стига си повтарял тия мантри бе путиноид. От Съединението до днес Русия е най-големия враг на България! И не само на България но и на всички свои съседи!

    Коментиран от #62, #212

  • 60 супер

    43 10 Отговор
    Голямо удоволствие е да гледам как ронят сълзи разни извратени джендари и всякаква платенаизмет на Сорос
  • 61 Иво Бонев

    34 10 Отговор

    До коментар #55 от "Бесен Язовец":

    Спрете да пишите гнусна турска пропаганда !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    гнусни турци
  • 62 учуден

    22 5 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    До рано днес в събота си се надрусал ! Да беше поне до обяд почакал
  • 63 Пешо от панелката

    27 3 Отговор
    Само не ми стана ясно от САЩ ли го откраднаха или от Македония
  • 64 Порно

    35 3 Отговор
    За гъджалите всичко , що е било турско , е незаконно анексирана територия. То и Крим е взет от татарите , като са изклали генуезците , които са го владели , както и на населението , предимно българи и гърци. Спасили са се само продадените в робство. После векове наред кримските татари са се прехранвали основно с набези , грабежи и отвличания на хора в робство. Но това за сабахлямците е напълно законно.
  • 65 Руските свине

    15 34 Отговор

    До коментар #56 от "Укърски свине":

    Депортираха през 1944 година над 1 000 000 кримски татари, гърци, българи и арменци и в техните къщи настаниха руски етнически елементи бе руски робе!

    Коментиран от #77

  • 66 po-znaesht

    29 8 Отговор

    До коментар #33 от "Русофилите са без мозък":

    Относно Крим!! Историческите факти показват,че крайбрежните селища на Крим и планинската му част са ЗАВОЮВАНИ ОТ ТУРЦИЯ ПРЕЗ 1475 Г.!!А ПРЕЗ 1478 Г. ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ХАГАНАТА СА СТАНАЛИ ВАСАЛИ НА ТУРЦИЯ! И ПОСТОЯННО ТАТАРИТЕ СА ПРАВИЛИ НАБЕЗИ В ЮЖНИТЕ ЧАСТИ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ,ЗА ДА ВЗИМАТ РОБИ,КОИТО ПРОДАВАЛИ НА ТУРСКИТЕ ПАЗАРИ!!ЗАТОВА И ВПОСЛЕДСТВИЕ РУСИЯ ГО ВЗЕМА,ЗА ДА ЗАЩИТИ ТЕРИТОРИИТЕ СИ,КАКТО СЕГА ТУРЦИЯ НАВЛИЗА В СИРИЯ ПОД ПРЕТЕКСТ-ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ КЮРДСКИТЕ БУНТОВНИЦИ...И ПРЕЗ 1784 Г. ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ТУРЦИЯ СЕ ОТНЕМА НЕЙНА ОСМАНСКА И МЮСЮЛМАНСКА ТЕРИТОРИЯ,КОЕТО Е НАЧАЛО НА ПОСТЕПЕННОТО И ЗАПАДАНЕ!!Тук, по-горе ти си си дъвчеш топките и заявяваш.че Украйна била по-стара държава от Русия???Май и ти ще ми духаш,като заплащане за урока ми..Провери и открий,КОГА Е СЪЗДАДЕНА УКРАЙНА!!!ЧАК ПРЕЗ 20-ТИ ВЕК,БЕЗМОЗЪЧНИК!!!СЛЕД КАТО БОЛШЕВИКИТЕ СВАРЯТ ЗАРЯ И СЪЗДАВАТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ!@ТЕ СЪЗДАВАТ И УКРАЙНА КАТО ДЪРЖАВА,РЕПУБЛИКА -ЧАСТ ОТ ДРУГИТЕ 15 РЕПУБЛИКИ НА СССР!!! СЛЕД 1920 Г.!!!

    Коментиран от #82

  • 67 Фактичеси

    36 16 Отговор
    Крим е Руски, ТОЧКА!
  • 68 някои

    30 8 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо":

    Нещо не си спомням някои да ме е питал дали искам в нато или в еврозоната а за крим тази статия явно е писана под диктовката на цветко физкултурника за да усвои някоя субсидия
  • 69 Виц

    12 36 Отговор
    Русначе пита майка си:
    -Мамо, как е правилно, расизъм или русизъм?
    - Синко, ако мразиш негрите, то това е расизъм, а ако ненавиждаш целият свят, тогава е русизъм.

    Коментиран от #83

  • 70 До50

    39 11 Отговор
    Безгрешни хора няма, но някои народи са с мисия за велики дела. Русия е такъв народ и не защото го казва Ванга, а защото неговите победи се празнуват по света, справка нац. ти празник :) 9 май официален празник и в Израел, защото те и Евреите спасиха. Колкото за бездарие то, това е смешно, тяхните учени се изучават от училище още с Менделеев ата таблица та до космонавтиката, за композиторите и красотата жените им, на славяните като цяло няма смисъл да коментирам. Просто те оборват теориите на Дарвин, за разлика от други:))
  • 71 Раковски

    26 28 Отговор
    "...ако някой ми каже, че Русия ни мисли доброто, то аз ще го напсувам с най-мръсните думи."
    Г.С.Раковски "Дунавски лебед", 1861г.
  • 72 Абориген БГ

    45 15 Отговор
    Продадоха си държавата за 5 милиарда долара.
    Продават си земята за ГМО репица и отглеждане на марихуана.
    Обикновените хора не могат да си платят отоплението.
    Байдън и синчето му окрадоха енергийната им система.
    В Радата им се бият през ден.
    Главни прокурори стават хора без юридическо образование.
    Убиват си собствения народ - Майдан, Одеса, Харков.
    Спряха водата и предизвикаха отравяне на Крим, децата не можеха да дишат.
    Военни бандити Аваков, Азов, Яценук, Порошенко - са окупирали властта и избили над ДВЕСТА деца, бомбардират болници, училища в ДНР и ЛНР.
    Комедиант им стана президент, абсолютно падение.

    Не искаха да "перлата в короната на Русия.
    Станаха оборската тор в "краварника на САЩ".
  • 73 Чаадаев

    18 35 Отговор
    "Русия е  предназначена единствено за това, за да покаже на целият свят, как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави".
  • 74 До69

    29 7 Отговор
    Мамо, а кой спаси евреите,? Не е удобно да ти кажа ама зъбите на Хитлер са в Москва, детето ми, а 9 май официално празнуват и в Израел:), за 3 март вече си разбрало:)

    Коментиран от #78

  • 75 Нане

    36 8 Отговор
    тинтири-минтири руснаците отрязаха мераците на американците за стратегическия полуостров и Севастопол и толкоз! Гу дух.т!
  • 76 Карл Маркс

    25 24 Отговор
    Маркс

    "Русия е име узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принадлежат към индо-германската раса. Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток от Днепър и по-далече.”


    „Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.”
  • 77 Украински свине

    25 10 Отговор

    До коментар #65 от "Руските свине":

    цитирам те: "до укърските свине" - Крим е руски - точка.

    Риеш ли с рога и копита, оплачи се на турския султан?

    Следват - Одеса, Харков, продължавайте в същия свински дух и терористични банди, след 20 г. Укрия няма да я има.
    Ще е част от Унгария, Полша, Румъния, Турция - нещо неясно?!

    Коментиран от #80

  • 78 Руските свине

    25 24 Отговор

    До коментар #74 от "До69":

    Последната мантра на руските свине, е че единствено те са спасили евреите.
  • 79 Истината за руснаците

    23 25 Отговор
    Иван Шмельов за руския народ : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.

    Коментиран от #112, #185

  • 80 Животновъд

    25 22 Отговор

    До коментар #77 от "Украински свине":

    От кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди. Отличават се с яростно квичене срещу ЕС и НАТО и с радостно грухтене към Русия и. Отявлени украинофоби са!
  • 81 Аре

    10 7 Отговор

    До коментар #50 от "Илия Бешков":

    Бешков да бега да си вземе хапчетата, и като ги вземе ще спре да мисли и да пише глупости.

    Коментиран от #86

  • 82 Русофилите са без мозък

    19 19 Отговор

    До коментар #66 от "po-znaesht":

    Хааа ама вярно ли Украйна е създадена от болшевиките ? Що не вземеш да се удавиш например , амебо

    Коментиран от #87, #169

  • 83 КОНТРАТА

    14 18 Отговор

    До коментар #69 от "Виц":

    Истинска джендърска смешка ! Само на дуклетъчни траверси може да им се стори забавно. А знаеш ли, че джендерите имате две клетки които водят постоянно спор помежду си мъж ли си или жена!

    Коментиран от #88

  • 84 Истината за руснаците

    24 18 Отговор
    А. П. Чехов


    Пиянството, неграмотността, тъпoтaтa и ограничеността на руснака изостанал от с двеста години, връзващ и до днес не съвсем уверено гащите си, за пореден път показва, че с него не трябва да се дружи, защото той разглежда дружбата като слабост.
  • 85 5555555

    11 9 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо":

    Аве какъв ник си си избрал бе ? Твоят генерал лейтенант е като Нинова и Станишев -същия
  • 86 Илия Бешков

    23 24 Отговор

    До коментар #81 от "Аре":

    Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство
  • 87 Тест

    28 23 Отговор

    До коментар #82 от "Русофилите са без мозък":

    Какво е общото между медузите и русофилите?
    А/ И двата вида са слузести, пихтиести и отблъскващи
    Б/ И двата вида са отровни за хората
    С/ И двата вида нямат мозък
  • 88 Томов

    14 16 Отговор

    До коментар #83 от "КОНТРАТА":

    Всички, които назовават някого "джендър" с цел да го обидят или засегнат, страдат от идиотизъм. Да обясня защо: защото идиотизмът е тежка форма на олигофрения, при която страдащите от него издават звуци, често несвързани с никакъв смисъл, но изразяващи емоции, най-често негативни. Т.е., не мисля, че идиотите, които употребяват "джендър", са напълно лишени от емоционален живот, но е ясно, че се нуждаят от разбиране и лечение, ако последното е възможно

    Коментиран от #121, #214

  • 89 Професор по Стоманобетон

    20 14 Отговор

    До коментар #33 от "Русофилите са без мозък":

    Как киевска рус ще е украйна бе хахахахааа..егати и образите тука

    Коментиран от #90

  • 90 Ами

    28 22 Отговор

    До коментар #89 от "Професор по Стоманобетон":

    Както е възможно същество с българска лична карта да е мръсна руска подлога!

    Коментиран от #91, #194

  • 91 Професор по Стоманобетон

    9 11 Отговор

    До коментар #90 от "Ами":

    Ти си много много болен човек тц тц тц..жалка работа
  • 92 Само питам

    27 20 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да защитаваш чужда държава враг на България?
  • 93 rusnak

    23 28 Отговор
    А бе едни цял континет присвоиха, че и цялото население избиха, тук за някакво полуостровче хлипане до небесата с последователна малоумна русофобска жлъч:)))

    Коментиран от #96

  • 94 Мирнете бе, писачи

    14 10 Отговор
    Трети път няма да има. Лаят, керванът и кучетата!
  • 95 До генералчето-ЛАЙНЕнант антиКюмюрист

    13 8 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо":

    Я Млък Ва...сбъркан сдухан Фатмак.Пет пъти Изтървах-съдът... Да си кажеш!!!
    ..и повече да не съм те видял Тука .
    .. до второ нареждане. Ясно ли ти е??
  • 96 Българин

    30 25 Отговор

    До коментар #93 от "rusnak":

    Така и не разбраха руските роби , че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #99

  • 97 Генерал

    27 32 Отговор
    Заради някои плоски индивиди, отново и отново, за стотен път:

    Русия/Руската Федерация НЕ е "превземала", НЕ е "окупирала" и НЕ е "анексирала" Крим- по простата причина, че една държава-ФЕДЕРАЦИЯ НЕ превзема държава, НЕ окупира и НЕ анексира държава-член на федерацията!
    Все едно да твърдиш, че САЩ биха могли да превземат, окупират и анексират щата Флорида, например?! Пълен абсурд!
    Република Крим, след референдум, първо обяви независимост от Украйна, а веднага след това, пак съгласно решеното на референдума, НЕЗАВИСИМАТА вече Република Крим подаде молба до съответния орган на Руската Федерация- за наново присъединяване на Крим към Руската Федерация, където е била до 1954 г., преди да бъде предадена към УССР/Украйна/от комунистическата власт в СССР към УССР/Украйна/! И молбата на независимата Република Крим беше удовлетворена от съответния орган на Руската Федерация- на базата на решението на референдума в Крим през 2014 г.!

    Апропо, АНЕКСИРАНА беше от ЕС/ 2007 г.- без референдум/ НЕнародната Република България!

    Коментиран от #106

  • 98 Независим

    8 7 Отговор

    До коментар #46 от "Само питам":

    А тебе какво те засяга руската истина да не би да ти искат двора..
  • 99 rusnak

    19 29 Отговор

    До коментар #96 от "Българин":

    Ок, лижи американски задници глупако.

    Коментиран от #101

  • 100 До92

    18 20 Отговор
    И аз само да попитам, няма 2 дни от националния празник на България дето мина, ти видя ли самарското знаме, с което започна парада и загрята, видя ли му цветовете, чу ли историята му, а президента като каза нашата освободителка Русия, чу ли , тази държава ли е наш враг:), само, че хората не са слепи затова пю ги отчете 73 процента харесват Русия, е има 3 процента дето измери ха такива като теб от ДБ, ама то във всяко стадо има малко мърша :)

    Коментиран от #103

  • 101 Българин

    30 24 Отговор

    До коментар #99 от "rusnak":

    Българите не лижем чужди задници, за разлика от вас русофилите. А ти толкова си сбъркан, че даже си се кръстил руснак. И сигурно много се гордеешхс това. Типично за безродник е национален предател!

    Коментиран от #102, #137, #195

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Българин

    29 12 Отговор

    До коментар #100 от "До92":

    Какво общо има днешна Русия, която сама посочва България като враг със събития от преди 142пгждини бе българофоб? Ние българите нищо не дължим нито на Русия, нито на Путин.

    Коментиран от #105

  • 104 Българин

    31 15 Отговор

    До коментар #102 от "rusnak":

    Много се гордееш с този ник, нали. Но той доказва предателската същност на русофила. Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 105 rusnak

    8 30 Отговор

    До коментар #103 от "Българин":

    А шамари за освестяване?

    Коментиран от #108

  • 106 Българин

    30 20 Отговор

    До коментар #97 от "Генерал":

    Радев, скрий се някъде, всички знаем, че си мръсна руска подлога!
  • 107 До78

    10 17 Отговор
    Ами питай евреите що 9 май направиха свой официален празник и тва мантра ли е или грешно тълкуват историята:)

    Коментиран от #110

  • 108 Българин

    30 10 Отговор

    До коментар #105 от "rusnak":

    Шамари ще ти пляска батюшката, като доказателство за обич. Защото руските роби така да ви свикнали.
  • 109 Лелее Нннасранияяя

    10 7 Отговор

    До коментар #58 от "СссереМ":

    А теб кой да те “освободи “ от тоалетната ?
    На тоалетната хартия ли прочете че Рускоговорящ Народ и Територия са хамерикански ?
    Пазабърши се малко ...
  • 110 Българин

    29 8 Отговор

    До коментар #107 от "До78":

    Стига с тия евреи и 9 май. Нали ти се каза от колегите че не е официален празник на Израел бе деби!
  • 111 другарят

    17 7 Отговор
    Ало мисирките! До сега ни заливахте с всякаква чужда пропаганда / основно на фашистка Америка/, а вече виждаме че започвате да прокарвате и турска пропаганда!? Ами напишете сами една статия с анализ историята на Крим бре нищожества, или може би сте исторически и фундаментално неграмотни и прости!?
  • 112 Истината за гнусните уКРАЙинци.

    19 17 Отговор

    До коментар #79 от "Истината за руснаците":

    Не Народ, а крадлива Пасмина- Алчна и Нагла до безобразие, Не зачитаща никакви морални и нравствени норми. Близка, като разум до приматите, жалък етнос ,с измислена родова памет,който ненавижда реда и порядъка, обожава кражбата и недоймъка обича мрасотията и сгурта на своите ръце и нозе, гнусен физически и Аморален до краен предел.е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”- Сентенция за украйнските хохоли и циг*ската Сволоч!

    Коментиран от #117

  • 113 До103

    14 10 Отговор
    Нищо не дължиш споко, всъщност чакаш нов аец с руски реактори като тези, от които и сега ни е тока, просто обичат я Русия 73 процента и какво толко, а 3 процента я мразят, не всичко е пари:))
  • 114 одъртял комсомолец

    9 15 Отговор
    През 13-ти век в определен период България е васал на монголо- татарите. Имаме си дори монголо- татарски цар- Чока! Като капак през 18-ти век сме част от Османската империя, така, че по логиката на горната публикация турците имат съвсем законни основания да претендират за Тракия и Мизия. Ако към всичко това добавим и теорията за тюркския произход на българите, която така или иначе, въпреки напъните никой до сега не е оборил с обективни факти...Олеле майко! За съединението от 1885г пък да не говорим. Княза чете прокламация и на другия ден войската вече е в Пловдив. Както и да го погледнеш, чиста проба анексия. Ми кво да кажат американците!? По времето на Екатерина Велика, прериите и Кордилерите са си все още индиански, Калифорния и Тексас- Испански. Заеби.....При такива опоненти, на Путин въобще не му е необходима пропаганда.
  • 115 110

    7 15 Отговор
    И кои са тези колеги, щото Нетаняху официално го обяви 2018,а и на 9 май пак ще го кажат по тв и в нета го има за интересуващите се, та кои колеги, 3 процента дето не искат да слушат истината и няма стига това са фактите и за 3 март и за 9 май, затова се честват :)))
  • 116 До59

    4 11 Отговор
    Ха, ха, ами тогава да направим независимостта ни нац. празник, ама пак не върви, щото и нея Русия ти я плати:))
  • 117 Истината

    32 16 Отговор

    До коментар #112 от "Истината за гнусните уКРАЙинци.":

    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от  36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #119, #178

  • 118 Българин

    31 21 Отговор
    Новичока е слаба отрова. Много по силна и опасна от нея е "Русофилчока", с който преди 140 години е заразено част от българското общество. То е превърнало част от българите в руски зомбита, за които Русия и руските интереси са най-святото нещо на света!

    Коментиран от #123, #130

  • 119 Малка Пенка

    6 2 Отговор

    До коментар #117 от "Истината":

    Куку куку куку куку
  • 120 човек

    25 33 Отговор
    Крим е руски! И точка!
  • 121 Митко

    17 29 Отговор

    До коментар #88 от "Томов":

    Хайде бе ! Тръгнал си да се правиш на учен! Думата " Джендър" е модерно евроатлантикосороско название на извратени наркозависими същества с неустановен пол

    Коментиран от #145

  • 122 Шаран БГ

    17 8 Отговор
    Когато се пише за Кримският полуостров, много ми се иска паралелно да се списува за една далечна страна, с която България граничи -- КОСОВО. Косово - любов сръбска........
  • 123 Антисоросоид

    24 34 Отговор

    До коментар #118 от "Българин":

    Какъв българин си ти? Не може платена подлога на Сорос да се нарича " Българин".

    Коментиран от #127

  • 124 Русороб

    10 10 Отговор
    Полезните идиоти са на амбразурата ;)
  • 125 Behemoth

    17 12 Отговор
    Хахаха сега разбрах че татарите са дошли с цветя и рози в Крим....сега да ви светна това са ордите на Чингиз хан разорили половината свят след тях са оставали пирамиди от глави и всичко е опожарявано ...двеста години са разорявали руските княжества ,отвличали са роби които са продавали на пазарите на по късната османска империя....така ,че самият факт че все пак са оставени да живуркат тук от руснаците е акт на виша милост ...а просто е трябвало да бъдат изклани...
  • 126 Обичам свинска пържола

    11 14 Отговор
    Дейли сабах и турският агент Денис, без коментар повече??? А къде е нашето контраразузнаване.
  • 127 Българин

    48 16 Отговор

    До коментар #123 от "Антисоросоид":

    Руската безродна и българофобска измет не е в състояние да определя кой е българин и кой не е!

    Коментиран от #134

  • 128 pepy

    56 11 Отговор

    До коментар #102 от "rusnak":

    Определено си най-елементарен българофоб-кремълофил...

    Случайно, ако си руснак, защо за ник не използваш кирилицата, или се срамуваш, че ние сме ви я подарили...
  • 129 Борис Бойков

    24 36 Отговор
    Населението на Крим гласува с над 90% на референдум, за присъединяването към Руската федерация! Кого лъжите за анексия?! Целенасочено, защото така са ви казали на послушните журналисти
    новите ви господари! Хората провеждат референдуми и се вслушват в гласа на народа си, за разлика от нашите управници! Нас никой не ни пита желаем ли европейски съюз и най-вече на никому ненужния нато! Вие господа властващи, не ни считате за народ! Искам едно да знаете, Господ бави, но не забравя!

    Коментиран от #131

  • 130 Освободителят

    22 31 Отговор

    До коментар #118 от "Българин":

    Ако не бяха ТЕ, ти сега нямаше да се казваш путьо, а анмджик! Разбра ли, американска подлого?
  • 131 pepy

    60 14 Отговор

    До коментар #129 от "Борис Бойков":

    "Населението на Крим гласува с над 90% на референдум... "

    През 1946 год. и в Царство България се провежда референдум за формата на управление. Резултатът е 95,6% в полза на промяната на управлението.

    Лошо няма... обаче страната е окупирана чак до 1947 год. Какви свободни избори /референдум/ може да има, когато в страната ти се разпорежда чужда армия. За това "удоволствие" дори България /режима/ плаща на СССР около 133 милиарда лева /около $ 300 милиона/.

    Та в България съветски автомати и танкове - в Крим руски... все по време на референдумите...

    Коментиран от #140, #215

  • 132 Въпрос

    16 5 Отговор
    Защо след " освобождението", се появява думата русофобия? Какво означава тя и как се вписва към " освобождението"?

    Коментиран от #133

  • 133 Румяна Костова

    3 10 Отговор

    До коментар #132 от "Въпрос":

    Тази дума се появява, преди " освобождението", защото никой не иска да го " освобождават" от свободата.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Как става това

    23 4 Отговор

    До коментар #58 от "СссереМ":

    А кой освободи украинците , 1944г. Бе фес. ? Хитлер беше започнал да ги занулява мощно.И това ,че една армия минава през Украйна на път за Европа , и приема името "Втори Украински Фронт" ,не я прави изцяло украинска , а може в нея да има ,останали по случайност живи украинци ,избягали навреме на Изток. Ти още малко ще речеш ,че Украйна е нанесла първото поражение пред Москва.
  • 137 Клетниците

    24 37 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    Не говори от името на всички българи, оти не всички сме се продали като теб за няколко цента на Сорос.

    Българите обичат Русия.

    Ноктите да си изядеш от яд е факт - продажник фесовски, от злоба към българите и руснаците ще ни продадеш на феса.

    Антибългарин, безродник - на такива като теб им плащат, но всички се отвращават от вас, и свои, и чужди.

    Ти си от тея "българи" които предадоха Ботев и Левски, от ония които предаваха ключовете от крепостите.

    Ти не си Българин, а ПРЕДАТЕЛ по ГЕН - за такива като теб е имало Народен Съд, защото на хората им е писнало отворковци и предатели да пишат и говорят от името на БГ.
  • 138 Генерал

    24 26 Отговор
    Отново ще цитирам (декларацията на САЩ по повод отделянето на Косово от Сърбия през 2009 г.): “Декларациите за независимост може да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че това е нарушаване и на международното право.” Сами са го написали, надуха ни главите с него, а сега се възмущават, те и техните соросоидни пудели у нас и Европа. Действията на жителите на Крим точно се вписват в тази инструкция.
    Или едни могат, а други не? Защо?
    Не може да се пишете демократи когато ви изнася, стига с двойните стандарти, господа!
  • 139 Ники

    7 18 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Кога си бил в Русия да ти я набия на истината малоумник
  • 140 БрачеТ

    17 6 Отговор

    До коментар #131 от "pepy":

    Абе за да сме окупирани, България не бе ли в пакт с хитлериска Германия, която загуби войната, че нещо съм забравил??

    Коментиран от #141

  • 141 pepy

    46 10 Отговор

    До коментар #140 от "БрачеТ":

    Мисля, че всички знаят и никой не отрича присъединяването ни към Пакта.

    Интересното е, че някои обаче отричат окупацията ни от СССР и изстината за всичко станало по нейно време...
  • 142 мани мани

    16 0 Отговор
    На Велика България е! Спор да няма!!!
  • 143 None

    22 21 Отговор
    Какво да кажем за Османската империя която само е пресъствала на Балканите и за която сега в тая статия се пише че е била турска а всеки знае кога е създадена Турция като държава. Какво да кажем за САЩ които заличиха индианците или да говорим за другите доскорошни велики империи като Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия и т. н. Това си е популистка статия която е писана да оплува Русия а не се взема впредвид че САЩ се готвиха да вземат Севастопол и да я направят тяхна база за да завземат Черно море и да пречат на руският флот. Каквото е направил Путин то е защото е мислил за страната си!

    Коментиран от #146, #148

  • 144 lele

    8 0 Отговор
    По името на авторчето съм сигурен че е Турче
  • 145 Митко ва

    17 4 Отговор

    До коментар #121 от "Митко":

    А ва Митко ва, как я научи таз дума ва? Ей много си учен ва, на мама умньото! То ако не кажете за някой, че е джендър не можете да дишате. Света е голям умньо, ама от де да! знаеш с 3 думи в речника
  • 146 Скитник

    16 24 Отговор

    До коментар #143 от "None":

    Много точен и обективен безпристрастен коментар.
    Между впрочем там вече имаше така база на НАТО :) ( по това време 2014) и малко се споменава, за този момент..даже НИЩО!
    Руския десант ги натръшка и ги изкара през нощта от спалните помещения ги остави по бели гащи и украинските и натовските войнослужещи от това поделение..без много - много Шум си ги изпрати Вежливо с личните им вещи -КОЙ ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ ПО РОДИНИТЕ....ПО МИЛО И ПО ДРАГО ..
    А същевременно НАТО -Алианс ,даже и Не помръдна!!!
    Какво да коментираме повече!
  • 147 незнайко

    1 12 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    А каква версия подържат ?
  • 148 pepy

    34 10 Отговор

    До коментар #143 от "None":

    "... доскорошни велики империи като Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия и т. н..."

    Явно изреждаш тези след Късното Средновековие и е интерсно защо пропускаш последната империя – СССР + сателитите му...

    "... САЩ се готвиха да вземат Севастопол и да я направят тяхна база..."

    Тази опорка не се ли изтърка вече... През 1997 год. е сключен договор за 20 години. За аренда на различни обекти в Крим Русия плаща по 98 млн. долара годишно.
    Та така, договорът изтичаше /2017 год./, но вместо нов договор или анекс към действащия – анексия... или както му казват някои "референдум"...
  • 149 жижи

    20 12 Отговор
    Подписа на тази статия е само "Украйна". Ясно е като бял ден, че Крим е подарен на Украйна от украински ръководител на СССР. И това е всичко. Историята си е история. Самите жители на КРИМ в масово допитване решиха, че нямат нищо общо с Украйна. 98% от населението !!!!!! А ???? Едва след това руската армия влезна в Крим. Лицемерно е държанието на западния свят - насърчават войни за независимост и демокрация от Южна Америка, през Сърбия та до Арабския полуостров. Но когато цял народ реши, че не са украинци, а руснаци, веднага следват санкции. Лицемерие от страна на политиците. Лицемерие от страна на всеки един човек подкрепящ тази политика.

    Коментиран от #204

  • 150 Запомнете

    21 2 Отговор
    Крим е бил на Хан Кубрат и това го забравят всички.....Аман бе чожум...
  • 151 Ю Кортес

    24 17 Отговор
    Крим и Донбас са само в тежест на русия.Това е като да носиш два тежки куфара без дръжки.Заедно със Сирия ще допринесат за по скорошния разпад на остатъчна русия
  • 152 Грух

    6 5 Отговор
    Афорът даголапа.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 ленин

    17 8 Отговор
    най краткия виц --руски смартфон
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 ПЕНКО

    15 3 Отговор
    БЪРКАТ !!! РУСНАЦИТЕ ТРИ ПЪТИ ЗАВЗЕМАТ КРИМСКИЯ ПОЛУОСТРОВ , А УКРАИНЦИТЕ НИТО ВЕДНАЖ !!! УКРАИНЕЦЪТ ХРУШЧОВ ИМ ГО ПРИПИСАЛ КАТА "ПЪРВИ СЕКРЕТАР" НА КПСС !?!?!? КРИМ Е БИЛ ТУРСКИ И ФАШИСТКИ -НИКОГА УКРАИНСКИ !?!?!?
  • 157 До оная сбърканата ван-га с трите К'К'К'

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Баба Ванга":

    Ко' рече ма?...(започващи с буквата "К",)
    ..скоро К-расавецЕ, ще ми К-лекненеш пред К-урами .на К-оленне ..
    И най много Ти да ....върниш всичко назад дето си ял и Тука Вонящо Миризливо Цветущо обосрал.
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Roko

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "котопакси":

    Ами нали затова ни нападна Сърбия .. А Русия е против Съединението, и България.
  • 161 Радо

    17 3 Отговор
    В битката за Севастопол през ВСВ руснаците са дали толкова много жертви срещу немците, че Ви е бедна фантазията....а ние тука си чешем клавиатурите и топките.
  • 162 Жестоката истина

    4 10 Отговор

    До коментар #30 от "От мангали турски..":

    Те не са народ като българския а народ с имперско минало, който никога не е бил роб! Турчина ще умре от глад , но никога няма да стане роб!
  • 163 глоги

    3 4 Отговор
    През 1878-ма година дългата Руско-турска война завършва с подписването на Кючукберлинския мирен договор. И с Велика България се свършва завинаги. Тооочкааа!
  • 164 vasik atanasova

    1 5 Отговор
    кой може да краде от руснаците нещо
  • 165 vasik atanasova

    11 9 Отговор
    слава України

    Коментиран от #174, #221

  • 166 сноу

    10 1 Отговор
    А като сте хванали да броите ,кой какво откраднал през последните 200 год.,що не вземете да преброите безбройните кражби на великата ви бъркотания...
  • 167 бай Шиле

    6 1 Отговор
    1774 година! Ами да върнем световните граници от онова време? Но тези дето са платили тази статия ще трябва да връщат май?
  • 168 Това е ИСТИНАТА

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "po-znaesht":

    ""Пълни aвтoрcки бeзcмиcлици!! ПЪРВO,КРИМ E ПРИCЪEДИНEН КЪМ РУCКAТA ИМПEРИЯ,ЗAЩOТO E БИЛ COБCТВEНOCТ НA ТУРЦИЯ И ЗA НEГO E ВOЮВAНO ТOГAВA!!!ЗAТOВA E БИЛ ВКЛЮЧEН В МИРНИЯ ДOГOВOР И ПOБEДEНA ТУРЦИЯ ГO E OТCТЪПИЛA!!! ТOECТ,НE МOЖE ТУРЦИЯ ДA OТCТЪПВA ЧУЖДA ТEРИТOРИA-КOЯТO НE ВЛAДEE И КOНТРOЛИРA!!Тoвa e криcтaлнaтa лoгикa,нo aвтoрът миcли cъc ЗAДНИ.A cи !!Вce eднo ceгa Мeкcикo дa иcкa връщaнe нa Кaлифoрния,Тeкcac,Нeвaдa,Aризoнa и т.н.,кoитo ca били мeкcикaнcки,нo CAЩ ca вoдили вoйнa и ca ги oтнeли oт Мeкcикo-пoлoвинaтa oт тoгaвaшнo Мeкcикo !!!Зa кaкъв "тaтaрcки eлит"гoвoри aвтoрът при упрaвлeниeтo нa хaн-вacaл нa Турция??Тe били "пoиcкaли" oт Турция КAКВO??Нe cтaвa яcнo oт aвтoрcкитe брътвeжи...дaли иcкaт рeлигиoзнa aвтoнoмия,или caмocтoятeлнa държaвa??Влacттa e билa ТУРCКA!! Кaктo e билo у нac тoгaвa..Вce eднo, дa гoвoри зa РEAЛEН

    БЪЛГAРCКИ EЛИТ ПРEЗ 1784 Т.??Имaли cмe пo някoй чoрбaджия в ceлищaтa,НO НE CМE ИМAЛИ РEAЛНИ ДЪРЖAВНИ OРГAНИ НA УПРAВЛEНИE!! ТAКA E БИЛO ТOГAВA И В OКУПИРAН OТ ТУРЦИТE КРИМ!!! Aвтoрът дa чeтe пoвeчe и дa миcли c гoрнaтa cи чacт нa тялoтo... ""

    Коментиран от #175

  • 169 Po-znaesht

    8 5 Отговор

    До коментар #82 от "Русофилите са без мозък":

    Щом питаш,значи и ТИ НЕ ЗНАЕШ ТОВА,Че държава Украйна не е съществувала преди 1922 година!!!!!Лошото е ,че не искаш да провериш!!!Занова духаш и ти,вместо да поучиш още 20- 30 години!!/И пак сигурно нищо няма да разбереш,защото за учене е необходим мозък,а ти имаш само 2 дупки за сране и пълнене....Ако не си напълнен,ще пратя мераклии още да те напомпят!!!
  • 170 Аспарух

    5 1 Отговор
    Всъщност, кримски татари е изкуствено създадено наименование от руснаците.
    Народа в Крим се самоопределят за българи, наследници на Волжка България. Въпреки многовековните репресии, оставили дълбоки следи в съзнанието на жителите на Татарстан – според Казанския психологически център около 89 % от гражданите на републиката се притесняват от натрапената си идентичност и страдат от комплекси – очаква се резултатите от преброяването да са доста интересни.
    За да се преодолеят травмите от десетилетните забрани и манипулации, в навечерието на тазгодишното броене на населението обществената организация „Българска община“ с централа в Казан, Република Татарстан, излезе с призив пред сънародниците ни. В него се казва:

    „Драги българи,

    Федералната служба за държавна статистика РОССТАТ със заповед № 74 от 27 януари 2010 г. включва нашето национално самоопределение „българи“ в преписките по преброяването на населението на Русия през 2010 г... Призоваваме ви да се възползвате от своите конституционални права. Укажете националната си принадлежност правилно „българин“ или „българка“ (код 1595), а като роден език „български“, без да се подразделяте на етнически, регионални и други подгрупи. Нека да се възползваме от възможността да станем единна българска нация, официално да утвърдим своето изконно име „българи“ и да получим възможност свободно да развиваме своята единна българска култура и традиции на всички групи българи“.

    Коментиран от #177

  • 171 Аз.......

    7 2 Отговор
    Джамбазче, мивко долна. Косово може а Крим не. Вие не сте мисирки а мастийки... по зле и от магистралките

    Коментиран от #173

  • 172 Хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Това е руската хибридна война ..за да не стане американски да стане руски ..а си беше на украински граждани които направиха своя избор да бъдат граждани на Европа
  • 173 Хасан

    0 7 Отговор

    До коментар #171 от "Аз.......":

    Косово е на косовари

    Коментиран от #176

  • 174 Месаря

    4 1 Отговор

    До коментар #165 от "vasik atanasova":

    Ще душите "шпека"... хохли
  • 175 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #168 от "Това е ИСТИНАТА":

    Абе тъпанар ..къде има Турция през 1756 г ..има Османска империя а Крим е бил васално ханство към империята ..нямало е руснаци ..извършва се етнически геноцид като татарите се избиват или разселват по Русия

    Коментиран от #188

  • 176 Месаря

    4 1 Отговор

    До коментар #173 от "Хасан":

    ХАСтаре, и вие ше барате кожени, нещата си идват на място. Ердо беше като пудел в Москва а? Ходи да му олижеш гА.. За...
  • 177 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #170 от "Аспарух":

    http://www.bulgars.ru/

    Коментиран от #198

  • 178 ИСТИНАТА на "истината"

    9 3 Отговор

    До коментар #117 от "Истината":

    Шипка,Шипка. И Да,Всичко това го има документирано, и за Твое Жалко сведение и душевно терзание -Не само Хохоло-украинските фамилии (които са малцинство в Царската Руска армия) на загиналите във Руско-Турската война,са изписани на стените на храм паметника в село Шипка.
    ..А На Всички националности участвали във нея , като 85%.от тях са РУСКИ, а останалите ,Финладски, и жалък на брой Хохоло-украински. Само, че днес Хохоло-украйнските роби ( включително нац.фашистките Бандеровци) изпитват омраза към своите Покровители и Благодетели , защото господарите им от ФАЩ са наредили да ги мразят и ненавиждат.
    Попара-уКРАЙна -безнадеждно върви към своя крах и колапс !
  • 179 Румяна Костова

    9 6 Отговор
    Така, кримските татари през 1927 година са били едва 25 процента Следва изселването на значителна част от тях по времето на Сталин (а те биват изселвания защото масово са минали на страната на Хитлер, убивали руснаци и евреи). Въпросът е колко процента са сега кримските татари - 10 или 15? Рядко има някой от тях, който не е приел доброволно руско гражданство, имат право на свой държавен език в Крим и училища, в които се преподава на кримо татарски. В Украйна нямаха тези привилегии.
  • 180 Румяна Костова

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бамби":

    Ще се шокират европейците, когато Дойче Веле си играе с техните емоции и ги манипулира. В България, на сълзите и сополите на Дойче Веле и Джамбазов не вярваме. А шокираха ли се европейците когато украинските нацистите изгоряха живи хора в профсъюзният дом в Одеса? Не? Защото нямаше кой да им разкаже тази история. А за Крим, където нямаше нито един изстрел, ранен или убит, са шокирани.
  • 181 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "СссереМ":

    Има в Интернет карти, гледай картинки и ще разбереш чий е бил Крим до 1991.Вижда се по коментарите ти, че ти е тежичко с четенето, асимилацията и логиката. Дано картинките с географски карти ти помогнат.

    Коментиран от #183

  • 182 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #47 от "АУУУУУ":

    Някои от тези, които не сме ходили в Севастопол сме гледали Парада на Победата на 9-ти май 2015 на YouTube. Неописуемо атмосфера, целият Севастопол по улиците, хората, плачат и се прегръщат радостни, че отново са се върнали в родината си.
  • 183 Пламен

    9 3 Отговор

    До коментар #181 от "Гост":

    Как така стана че Путин го посрешнаха като спасител. Вижте в ютуб как се радват хората и това ако е нагласено
  • 184 БПФ

    7 3 Отговор
    Като ще се връщаме в 18 век, САЩ не са ли анексирали незаконно земите на индианците, като са и ги изтребили при това? Защото Крим е станал РУСКИ преди САЩ да съществува !!!

    Коментиран от #187

  • 185 БПФ

    9 5 Отговор

    До коментар #79 от "Истината за руснаците":

    Народ който не позволи да бъде поробен нито от Наполеон, нито от Хитлер, нито от американците... не обичал свободата?
  • 186 Прекалено късо име

    3 3 Отговор
    Странно е как нито русофили, нито русофобо не споменават, че Крим е бил в центъра на Българска държава много преди Киевска Рус или Съветския съюз или Царска Русия или РФ да съществуват.

    Вие сте Българоотстъпници и двата лагера!

    Коментиран от #196

  • 187 Анан от олигофрени

    5 3 Отговор

    До коментар #184 от "БПФ":

    Питай руснаците дали се чувстват свободни!!!
  • 188 селянин 1

    9 3 Отговор

    До коментар #175 от "Хасан":

    Амън от сюнетчискии резняци..Крим е,,подарен,,от Хрушчов на укр. за приноса им във втората св.война,но това никой не го отрича,киев и москва винига са били в добри отношения,но когато започваш да,,слушкаш,,щатите,се прави референдум и си взимаш,,подаръка,,Путин не забравя..врътна ги с моста,скоро ще ги врътне и със газта,ще ги,,заобиколи,,отвсякаде.
  • 189 serjant

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Руските свине":

    tova da ne e USA,na vsjakade po sveta voina sled voina ,[opustoshenija i smart]...
  • 190 котопакси

    11 6 Отговор

    До коментар #33 от "Русофилите са без мозък":

    Без мозък сте вие либерал -фашистите ,глобалистите и джендър мутантите .На това ви учи вашият идол международният престъпник Сорос ,на него му трябват ,не хора мислещи а слуги и подлоги и грантаджии продаващи родината си за шепа ръждиви центове .
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 котопакси

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "СссереМ":

    Абе мухльо каква 4 та армия ти се видя ,ти чувал ли си за 1 -ви втори и трети украйнски фронт ,за първи втори и трети беларуски фронт .И знаеш ли защо са се казвали тези крупни съединения така .Ама затова си има история която ти никога не си чел и затова цитираш не исторически факти а журналистически лъжи на западната жълта пропаганда .

    Коментиран от #201

  • 193 Нормален

    2 2 Отговор
    Не спирам да се учудвам, докъде може да падне човек за 30 сребърника.
  • 194 котопакси

    7 5 Отговор

    До коментар #90 от "Ами":

    Как е възможно същество със Българска лична карта да е англосаксонска подлога и предател Пет века англичани , французи ,алемани и австриици дружиха с падишаха.Не друг а дядо Иван тури край на теглото ни .Руските ни братя проляха кръвта си заедно с нас ,за да живей България.Има я държавата защото я имаше Русия,а държавниците ни срещу Русия.От мен е да знаете те не само Русия, а България ще продадат и от народа си ще се отрекат.Забравиха кой проля кръвта си заради тях ,та побързаха да се поклонят на онези който предпочитаха дружбата с агаряните нежели свободата на раята . Капитан Петко Воевода.
  • 195 котопакси

    7 5 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    Лъжец долнопробен ,а кой лиже задниците на европедалите от ЕС ,кой лиже задниците на американците . А кажи кой кой бе мухльо непоръбен .
  • 196 котопакси

    2 4 Отговор

    До коментар #186 от "Прекалено късо име":

    Ще ти кажа защо не се споменава фактът че Крим е бил Български . Ако си чел нещо за източната Римска империя която е притежавала Крим по онова време и предоставя полуострова на кан Кубрат ,като си запазва само пристанището Херсон и по стечение на ,няколко десетилетия обстоятелствата Крим е бил Български за много кратко време ,няколко десетилетия .Затова не може да твърдим че Крим е бил изцяло Български .Така че Крим е владян най много от Римската империя и Русия и затова полуостровът ще си бъде веки веков Руски ,точка по въпросът .
  • 197 Ддса

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баба Ванга":

    Сморо е разтегливо понятие. Кажи дата! Ако не познаеш обаче, си правиш харакири!

    Коментиран от #200

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 старото

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "антисоросоид":

    аз бях свидетел на този "референдум" как групи руснаци ходеха от урна на урна и пускаха познай какви бялетини и то цели ПАЧКИ ???
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Извинявай,

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Руските свине":

    Но интелектът ти е колкото на чамова дъска. Вярвам вече на всички си омръзнал с писането на един и същи бълвоч по всички форуми. Напрегни си семките в тиквата и измисли нещо ново! Дай ни удоволствието да се позабавляваме с нов шедьовър уж написан от Солженицин, Сахаров, може да цитираш даже Врангел, Колчак, Власов, или пък Хитлер, Наполеон или някой от Шляхтата. Или сляпо следваш твоя кумир и учител Гьобелс с приказката за 100 пъти повторена лъжа ставала истина. Гъз англо - потурски!
  • 203 Абе тъпанарлар

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Като е така защо не отидеш да се биеш срещу нея - кеф ти Донбас, кеф ти Сирия. А там ти пожелавам лична среща с Кадиров и на него да ги обясниш тия неща. Ако нямаш, чалма и потури можеш да си купиш от пазара в Одрин на промоция!
  • 204 старото

    4 6 Отговор

    До коментар #149 от "жижи":

    жижи не е възможно да не си гледал как тумби руснаци ходеха от урна на урна ипускаха цели пачки билетини под благосклонните погледи на Т Н наблъудатели-изобщо пълна ПОРНОГРАФИЯ . Чак такива смешни "избори "не е имало никога и никъде !
  • 205 Центаджийче - помияр

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Рубладжийче":

    А пък султана много се разгневил и то най- вече когато июператора му опростил репарациите. И от яд отишъл да оправи 7 жени в харема, една от които е била баба ти.
  • 206 5ката

    2 1 Отговор
    Как ще обясните факта че българите от Фанагорското ханство воюват срещу гърците и русите част от племето да се настани в Крим и това се случва по време на покръстването на Дунавските българи поне така са го записали византийските и арабските хронисти за украйнци и помен няма до 2014 година.Крим е бил гръцка търговска колония,а татарите се заселват през 13/14 век но заварват там фанагорски българи гърци и руси и не са никакво болшинство просто това е възхода на Златната Орда.На полуострова има военни гробища от 1753/1754г .където с погребани руснаци,англичани,италянци,французи,но няма украинци и германци щото такива държави по онова време няма.Ако не бяха Американските интереси то тия коментари за Крим нямаше да ги има,и в Автономна Република Крим сега щяха да живеят по бедно и от Украйна но както виждате Русия инвестира солидно в Крим,и не само тя германците също не дремят
  • 207 5ката

    3 1 Отговор
    Как ще обясните факта че българите от Фанагорското ханство воюват срещу гърците и русите част от племето да се настани в Крим и това се случва по време на покръстването на Дунавските българи поне така са го записали византийските и арабските хронисти за украйнци и помен няма до 2014 година.Крим е бил гръцка търговска колония,а татарите се заселват през 13/14 век но заварват там фанагорски българи гърци и руси и не са никакво болшинство просто това е възхода на Златната Орда.На полуострова има военни гробища от 1753/1754г .където с погребани руснаци,англичани,италянци,французи,но няма украинци и германци щото такива държави по онова време няма.Ако не бяха Американските интереси то тия коментари за Крим нямаше да ги има,и в Автономна Република Крим сега щяха да живеят по бедно и от Украйна но както виждате Русия инвестира солидно в Крим,и не само тя германците също не дтемят
  • 208 Географ

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Антрополог":

    Най-голяма територия от континента Европа принадлежи на Русия. Така че вземи една географска карта и погледни! А антропологически съм сигурен, че ти не си европеец. Притежаваш едни деформации на черепа дето Хитлер ги е търсил за да праща притежателите им на пансион в едни благоустроени места.
  • 209 Пууу аман от глупости

    2 2 Отговор
    Прочетете малко история, около 1760. Прочетете на кого са се молили да ги спасява от турците. На кого са се молили да ги вземе под крилото си. Те май като ощипана девица? Пуууу!
  • 210 Пак се изсра много миризливо

    7 1 Отговор

    До коментар #58 от "СссереМ":

    Такова животно като Четвърта Украинска армия никога не е имало. Имало е Четвърти Украински фронт, наречен така по географски признак. Или искаш да кажеш, че понеже Шопската дивизия е с най-голямо участие при превземането на Одрин през 1912г., то той трябва да принадлежи на Шопландия. Тиква посрана!
  • 211 Не се прави на историк

    4 7 Отговор

    До коментар #37 от "Уди Кълвача":

    Не пиши за неща,които не са ти ясни.Турци е имало като народ още преди да ги има така наречените българи,които между другото се водят и като част от турките.Прочети истинската история или китайската история за турките.
  • 212 Враг

    1 14 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    И на всички недоклатени соросоиди, лица с променлив джендър, платени драскачии либерасти.
  • 213 Винаги руски

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън, дрън, че пляс!":

    Преди 1240 г., когато монголо-татарската Златна орда завладява Киевска Рус, заедно с п-в Крим, полуостровът е бил на Киевска Рус, сиреч руски, защото руската държава е родена като Новгородска Рус (862 г.)и Киевска Рус(882 г.). Измислената държава Украйна (окрайна, покрайна на Руската империя) е от 1918 г. и е проект първоначално на Германската империя, а след разгрома на окупационните полски войски в покрайнината на РСФСР през 1920 г. от Първа конна армия на Будьони, същата става болшевишка Украйна.
  • 214 Ясно

    2 17 Отговор

    До коментар #88 от "Томов":

    Ти си хермафродит или представител на 14 джендър от официално признатите 35 пола от Запада.
  • 215 Уточнение

    5 17 Отговор

    До коментар #131 от "pepy":

    До 1947г. в България са били войските на Четвърти украински фронт. Излиза уважаеми соросоиди че комунизма е урвърден у нас, както и смяната на формата на управление под дулата на украинските автомати и танкове. Ей, големи гадове това украинците, сменили ни фесовете с каскети!

    Коментиран от #216

  • 216 pepy

    22 3 Отговор

    До коментар #215 от "Уточнение":

    "... под дулата на украинските автомати и танкове..."

    Оръжието може да е било и американско или дори марсианско, но ЗАПОВЕДИТЕ са давани САМО от Кремъл, а Кремъл както сега, така и тогава не е в Грузия или Украйна...

    Определено се забавлявам с неистовите мераци на българофобите да ни настройват срещу украинци, грузинци, молдовци и т.н.
  • 217 Гост

    5 3 Отговор
    "Въпрeки тoвa в рaмкитe нa дни Руcия прoвeдe cрaмeн рeфeрeндум, пoд нaдзoрa нa въoръжeнитe cи cили, и aнeкcирa oтнoвo тeритoриятa cрeщу вoлятa нa нaрoдa нa Крим."
    А на реферундума 97% от хората бяха за присъединяване към Русия...или нещо бъркам? Всъщност май бъркам, вече 6 години героичният "кримски" народ води партизанска война срещу руските окупатори...разрушиха построеният от османците кримски мост, за д не могат по него да нализат руски окупатори, сринаха си построения аеропорт в Симферопол, изкъртиха асфалта на прокараните 200 км нови пътища...изобщо борба на живот и смърт...а през лятото около 1 000 000 украински "наблюдатели" на неимоерната борба лежат по кримските плажове и окуражават смелите кримчани...:):)
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Тъпан

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рубладжийче":

    я кажи как са се появили там османците? защото Крим е бил първо заселен с гърци, после генуезци...та как са се оказали турците там и защо се наричат "кримски татари"?
  • 220 на курорт в кримска Русия

    4 0 Отговор
    Тая година ще почивам в Русия по-точно на кримския полуостров.
  • 221 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #165 от "vasik atanasova":

    Каква слава?Какви пет лева?!?
  • 222 Моля моля

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "po-znaesht":

    А преди Крим да е бил тертки ЧИЙ е бил?????? Точно там се азвива изначално Кубратова България. Стара България. Поволожието също е била България. Едва след боевете с русите то става руско и Иван Грозни става И Български цар. Но това няма значение, нали?!
  • 223 Евген

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баба Ванга":

    Русия върна Крим през 2014 г., Курилските острови и Калининград през 1945 г. Остава Калифорния да се върне, за да може историческата истина да възтържествува
  • 224 Николай

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баба Ванга":

    От мёртвого осла уши получат, а не Крым, Курилы и Калининград.
  • 225 Николай

    3 0 Отговор
    Эх, жаль, не дали англы турок в 1878 году добить.
  • 226 койчо

    4 0 Отговор
    Кримските ТАТАРИ не са ли БЪЛГАРИ приели исляма ...

    Коментиран от #229

  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Истинската история на Русия(Рус)

    1 3 Отговор
    При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват …Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски… След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди руския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската вяра… Така и сърбите 345 години след българите приели православната вяра… Така българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език…”. цитата е от История славянобългарска от Паисий Хилендарски. Той е знаел, че Москалите са Московците, Московията която сега е Руската федерация. А Русите(Киевска Рус) на които ние сме дали православието е сегашна Украйна. Които се интересув а може са намери в интернет този линк - - - „Секретната Дипломация На XVIII Век“ – „Арестуваният“ Труд На Карл Маркс За Истинската История На Русия (Рус). линка е свободен за сваляне.
  • 229 Българин от Крим

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "койчо":

    Точно така
  • 230 1111111

    1 0 Отговор
    Е добре , какво общо имат кримските татари с Украйна?
  • 231 Мисля

    0 0 Отговор
    Че по глупава статия по темата не може да има. Историята се чете , за да се знае, но не и да се изопачава.
  • 232 Aleks

    0 0 Отговор
    И Турция анексира /заграби/Константинопол що не го връща,войната е за победителите победените -съдба.
  • 233 Хахахах

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Смешееен, смешен,..дати наператояхубавкур, че белкем се оправиш. Въпреки, че за такива като теб е късно
  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Лозко

    0 0 Отговор
    То и остров Тасос в един момент е бил български. Значи ли това, че трябва да се казва български. Историята е един кръговрат. Днес е твое, щом нямаш акъл утре е чуждо. Е така е и с България.