Отидете към основна версия

2 118 55

Народно недоволство! Над 3600 са задържани на съботните протести в Русия

  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок

Президентът Владимир Путин се ползва с подкрепата на значително по-голям брой хора от този на участващите в протестните мероприятия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Състоялите се в събота в десетки градове на Русия протестни прояви с искане за освобождаването на опозиционния политик Алексей Навални приключиха, по оценки на правозащитници, с рекорден брой задържани, над 3600, пише руският вестник "Комерсант".

На част от задържаните са наложени административни арести, а за други съществува опасност от наказателни дела. Въпреки това привържениците на Навални обещават да продължат с протестите, отбелязва руското издание. Опозицията е уверена, че с наближаването на парламентарните избори през есента, уличната активност ще нараства, но експертите не са склонни да преувеличават влиянието на протестните прояви върху хода на избирателната кампания, предаде БТА.

В коментарите си за съботните акции представители на руските власти акцентираха върху малкия брой на демонстрантите и изтъкнаха, че протестите са вдъхновени от чужди сили, пише "Комерсант". Руското издание обръща внимание на изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на телевизия "Росия", че президентът Владимир Путин се ползва с подкрепата на значително по-голям брой хора от този на участващите в протестните мероприятия. Вестникът цитира и думите на Песков, че се отнася с уважение към всички гледни точки, но че осъжда участието в незаконни прояви.

"Комерсант" се фокусира и върху изявлението в Инстаграм на секретаря на генералния съвет на партия "Единна Русия" Андрей Турчак, в което той окачествява протестните акции като опит на "глобалната машина на Запада да взриви" Русия.

Изданието обръща внимание и на изявлението пред "РИА Новости" на председателя на комисията на Съвета на федерация по защита на суверенитета Андрей Климов, че са налице "заслужаващи доверие данни", че в провеждането на съботните протести са замесени специални служби на чужди страни.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания