Отидете към основна версия

2 251 32

Генерал от НАТО: Западът се безпокои от тесните връзки между Русия и Китай!

  • нато-
  • русия-
  • китай

Москва се ориентира към Пекин, след като Западът ѝ наложи санкции за анексирането на Крим през 2014 г.

Снимка: Shutterstock

САЩ и западните им съюзници все повече се безпокоят от растящото сътрудничество между Русия и Китай, заяви командващият силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, цитиран от Ройтерс.

Пентагонът поставя противопоставянето на Китай и Русия в центъра на стратегията си от 2018 г. насам, въпреки че разходите на САЩ за отбрана надхвърлят тези на Москва и Пекин, отбелязва агенцията.

През 2018 г. Китай и Русия организираха най-големите си военни учения с участието на 300 000 руски военнослужещи, предаде БТА.

През 2019 г. руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин лансираха 30-годишен проект за изграждане на газопровод от Сибир до Североизточен Китай.

Това растящо сътрудничество "е знак за възникване на конюнктурно партньорство", каза Уолтърс.

Според него това партньорство има за цел да развие взаимни интереси, "което може да е за сметка на Европа и околни държави".

В исторически план отношенията между Русия и Китай, които имат 4200 км обща граница, са белязани от недоверие, но Русия се ориентира към Китай, след като Западът ѝ наложи санкции за анексирането на Крим през 2014 г., отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини