Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 11:21 5 620 115

Какво означава за Русия ефективната присъда на Навални?

  • алексей навални-
  • русия-
  • новичок

Присъдата срещу Алексей Навални сериозно ще се отрази върху отношенията на Москва с останалия свят

Какво означава за Русия ефективната присъда на Навални? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поведението на руския опозиционер Алексей Навални "наподобяваше целенасочено предизвикателство" и даваше на властите "все повече и повече поводи да сезират съда". Това пише "Росийская газета" по повод вчерашното решение на московски съд, който отмени условната присъда на Навални за измами от 2014 г. и заради нарушения на мярката за неотклонение - подписка, я смени с ефективна от 3,5 години колония.

Като се приспадне времето, прекарано вече под домашен арест, Навални ще лежи две години и осем месеца, цитира печатът уточнение на адвокатката му Олга Михайлова, предава БТА.

"Едно различно съдебно решение щеше изцяло да противоречи на правната идеология и на правото", коментира за "Росийская газета" Кирил Кабанов от Съвета по човешките права към президента Владимир Путин. Навални съзнателно е нарушавал закона с убеждението, че всяко негово действие ще се разглежда като политическо - позицията му е изгодна за някои чужди държави, твърди Дмитрий Липин от руската Асоциация на юристите.

В случая Навални се проявява не само като търговец, хванат в кражби, а като предател, цитира вестникът коментар на Генадий Зюганов, лидер на руските комунисти. Опозиционерът два пъти е съден за измами и други престъпления, а според повечето хора един борец с корупцията трябва най-малкото да е чист човек, заявява авторът на друг материал в "Росийская газета".

Изданията описват последните демонстрации в подкрепа на Навални в Русия - вчера според правозащитници бяха задържани над 1000 души. Ефективната присъда за опозиционера ще засили, дори ще радикализира протеста, но не за дълго, прогнозира пред "Известия" политологът Дмитрий Орлов.

Процесът бе посетен от близо двайсет западни дипломати, но този опит за вътрешно- и външнополитически натиск не се увенча с успех, пише "Взгляд". В очите на Запада Навални е важна фигура - "в представите им явно вече е станал президент", иронизира блогърът Максим Кононенко. Той припомня пред "Взгляд" как преди време Западът и по-специално САЩ обявиха за лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, а по-късно фактически признаха Светлана Тихановска за избран президент на Беларус. "И какво излезе от всичко това?", риторично пита наблюдателят.

Ако руската власт бе освободила Навални, "де факто сама би се зачеркнала след двата последни протеста и след като Навални показа на всички среден пръст с филма си за "двореца". Такива атаки не се прощават", коментира за "Комсомолская правда" аналитикът Георгий Бовт. Надхвърлил 100 милиона гледания в ЮТюб, този филм показва и разказва за помпозна резиденция на Владимир Путин на брега на Черно море, за която президентът твърди, че не е негова.

"Новая газета" подробно разглежда присъдата срещу Алексей и Олег Навални от 2014 г. за измами спрямо фирмата "Ив Роше". Французите още през 2013 г., заявиха, че братята са изпълнили всичките си ангажименти и компанията не е понесла щети, "но делото все пак бе докарано до съд и обвинителна присъда". През 2017 г. Европейският съд по правата на човека призна присъдата за "произволна и необоснована". Както фактически потвърди и правителството на Русия, частично изплащайки на Алексей Навални обезщетението, присъдено от ЕСПЧ. А руският Конституционен съд призна, че текстът, по който бяха осъдени братята, противоречи на основния закон на Русия, се казва в статията.

Постановените за Навални 2 години и 8 месеца в лагер лесно могат да се превърнат и в 5, и в 10 години, заявява в заглавие "Свободная преса".

Опозиционерът ще получи ефективни присъди и по други образувани вече криминални дела срещу него. Ще бъде хвърлен зад решетките демонстративно, за да може Западът в отговор само да обсипва Русия със санкции. А санкциите вече са изгодни за Москва, поела курс към късане със Запада и "заминаване в другото полукълбо", обяснява Максим Шевченко, политик и обществен деец.

Досега Навални по чудо успяваше да избегне затвора. Късметът му обърна гръб, чак когато директно се противопостави на Владимир Путин. Арестуван през януари при завръщането си от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август в Сибир, на вчерашния процес Навални пак обвини за това отравяне лично държавния глава. Той няколко пъти нарече Путин страхливец - обичайният начин да ядосаш своя опонент, отбелязва "Независимая газета".

Присъдата на опозиционера изтича след 32 месеца. Тогава Путин по традиция ще отговаря уклончиво на въпроса ще се кандидатира ли отново за президент. Но вече ще е взел решение. Навални пак ще иде в затвора - това е вписано вече в графика на Путин за изборната 2024 г., заключава всекидневникът.

Кремъл ще постигне ефект, обратен на очаквания - сега властта ще се бори с Навални "не само като с политическа, но и с морална величина. Затворът ще му придаде морална тежест", цитира "Комерсант" мнение на Андрей Колесников от Московския център "Карнеги".

Според аналитика Абас Галямов обаче без Навални Кремъл има шанс да пребори разработените от него изборни тактики и "да си гарантира що-годе приемлив резултат на изборите" за Държавна дума наесен.

Буквално часове преди присъдата екипът на новия президент на САЩ Джо Байдън отправи сигнали, обнадеждаващи за Кремъл. По-специално, че Вашингтон е готов на сделка с Москва за отмяна на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2". Сега обаче САЩ заявиха, че са дълбоко разтревожени от събитието, за незабавно освобождаване на Навални се обявиха и европейски лидери, посочва РОСБАЛТ. Отношенията на Русия със Запада отново са на кръстопът, констатира агенцията.

Днес западните столици предстои да осмислят съдебното решение срещу Навални. Най-близкото денонощие ще е решаващо за перспективите на американско-руските отношения. Присъдата срещу Навални сериозно ще се отрази върху отношенията на Русия с останалия свят, казва пред РОСБАЛТ американистът Александър Шумилин.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    127 13 Отговор
    Бате, вие се съсипахте с тоя. Това отвличане на вниманието, какво ни интересува някакъв руски престъпник? Нашия ни интересува. Няма да стане глобалисти.

    Коментиран от #9, #34

  • 2 шумци

    19 82 Отговор
    Означава изолиране като Северна Корея

    Коментиран от #17

  • 3 Знаещ

    99 8 Отговор
    Нищо няма да означава. Само лаене на джендърите.
  • 4 ха ха хаааа

    18 65 Отговор
    "Съвет по човешките права към президента Путин" 🤭🤭 Те такова животно нема ...😳
  • 5 Софиянец

    8 52 Отговор
    Освен изолация показва и страх
  • 6 реалистъ

    102 10 Отговор
    Щом отношенията с останалия свят зависият от справедливата присъда на един мошеник, да ти *** и света.
  • 7 Бесен Язовец

    75 6 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАРИЧАТЕ ОСТАНАЛИЯ,,,, "" "" СВЯТ "" ",,,,, ОБОРА И ЗАПАДНА ЕВРОПА И ТО НЕ ВС. ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА !!!! СОРОСОИДНИ СЛУГИ!!

    Коментиран от #80

  • 8 Бачо Киро

    67 0 Отговор
    Определено ако ще се противопоставяш политически на дадена страна е добре преди това да не си съден за криминални деяния поне. Иначе се губи доста от имиджа ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    8 69 Отговор
    Всички които са се изказали са пионки на фашисткият режим на Путин.

    Коментиран от #20

  • 11 Чуйте ме

    34 2 Отговор
    Навални е банална мишка,волеви е,но Корчагин,волята,еееех,скучно..Само подлайва в в краката на Империята..
  • 12 есщесевтвърди

    56 3 Отговор
    Предполагам ЕС ще се преоринтира към тройно по скъпия американски шистак, в подкрепа на Навални. Ще спре вноса на алуминий, въглища, пшеница и т.н.

    Което ще оскъпи битовите разходи на европейците и производството им, и ще станат неефективни държави от третия свят, а пазарите им ще бъдат заети от американските и английските корпорации- финансови и индустриални.

    В ЕС ще се гледат ягоди, малини и мигранти.

    Коментиран от #43, #81, #83

  • 13 Бамбуков

    49 2 Отговор
    Буш - мените със западноатлантическите ценности един ден здраво ще настъпят мотиката. Сценария го гледаме как се развива вече 10 години. Бавно и полека но не в полза на западната "демокрация" , която сгази лука в много държави , понеже се взеха за велики.
  • 14 Шекел

    24 4 Отговор
    Какъв парадокс.Индустрията не може без ресурси а ресурсите стават безполезни без индустрия.Едноро е при едните другото при другите.Ама индустрията съществува за да си продава продукцията срещу пари на тези на които е дала същите тези пари за да им купи ресурсите и да произведе продукта.

    Коментиран от #102

  • 15 БОЗА

    45 2 Отговор
    Дрън дрън ерина...все едно,досега ЕС или сащисаните,когато решат,че искат да СЕ ОПИТВАТ да се заяждат с рашките им е трябвало ИСТИНСКИ повод...руският гуайдо е Дневални... ;-)
  • 16 Бесен Язовец

    45 3 Отговор
    За СОРОСНЯТА СВЕТА СЕ ОГРАНИЧАВА САМО ОКОЛО ГРАВИТИРАЩИТЕ ОКОЛО ОБОРА КОЛОНИИ В ЕВРОПА!!!
  • 17 Шматков

    50 3 Отговор

    До коментар #2 от "шумци":

    С Корея защото е изолирана се оказа много по напред от нас. Като пуснаха една ракета над Япония - самураите тичаха по пижами и долни гащи към укритията .
    От тогава краварите забравиха да ходят да ги плашат със самолетоносачите.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шекел

    51 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шматков":

    Колегата първо да обясни защо западната фирма Рено инвестира в Русия защо немците инвестират в Русия и защо Бойнг купува материали за самолетите си от Русия.Аз не виждам изолирана държава.
  • 20 я дай пак

    42 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Я пак се замисли къде са фашагите ? Кой изби собствените си демонстранти и ги обвини че са терористи ? Излиза , че 50% от населението на краварника са терористи.
  • 21 AAA

    32 5 Отговор
    Ако съм на мястото на Путин,ще го съдя за клевета и нанесени морални вреди.
  • 22 Бате Ачо

    29 1 Отговор
    Путин си върна за филмчето със замъка.
    П.С. тук за барселонската къща да не стане така. Опичайте си акъла и гласувайте против статуквото.
  • 23 СНАЙПЕР

    37 1 Отговор
    Смени си диоптъра и ще видиш, че света е доста по широк от сорсоидната пропаганда дето пробутваш.
  • 24 Как беше..

    37 2 Отговор
    Абе що забравяте мъдрата поговорка валидна навсякъде...Човек го помнят до четиридесет дни! Ще си ги лежи като поп.Сега ще полаят,ще слагат стари модели" санкции" и до есента,ще нсстъпи мълчание.За да не загасне огъня, спорадично някой драскач- пудел ще подхваща темата.Иначе е бита карта в политиката завинаги.Това автоматично ще го изхвърли от полезрението на Дресировчика; - вече е абсолютно безполезен..Съгласно промените в Конституцията през проведения Референдум, заложено е като основен закон,че няма право лице с постановена от съда присъда, да се кандидатира за обществена изборна длъжност, от селски кмет,общински власти, депутат, сенатор, включително до Президент. По редполагам че близко бъдеще,ще си намерят пореден " мъченик". Игра стара, колкото света!

    Коментиран от #30, #46, #58

  • 25 Павел Пенев

    41 2 Отговор
    Каква е логиката,случаят с един криминален престъпник да бъде обвързван със Сверен поток–2,санкции и глуповати опити за намеса във вътрешните работи на суверенна държава?
  • 26 Шекел

    37 2 Отговор
    Навални Грета Тумберг все едни и същи налудничеви погледи на "спасители" които не предлагат нищо ново.
  • 27 смех

    38 2 Отговор
    Е кой е останалия свят?

    САЩ, Англия и васалите им от ЕС- да се разбира Германия, Франция, Холандия, Италия.

    Все държави, които са в дългови спирали, външните им дългове към частните корпоративни централни банки, МВФ, СБ са почти 80- 120 % от БВП.
    Тоест за 1 $ БВП връщат 1, 03 $ главница+ лихви примерно. Тоест пълна неефективност.
    Даже опита им да направят " пандемия" и да надуят балона на ИТ сектора, като опитат да прехвърлят неефективнота си в " глобално контролирана цифрова икономика, която да контролират с заплахи, диктатура и трансджендър диктат" няма да излезе успешен.

    Коментиран от #99

  • 28 я да видим

    32 1 Отговор
    Германия реши да обмисли план за сътрудничество с Русия за 10-20 години.Йохан Заатхоф, координатор на германското правителство за междудържавно сътрудничество с Русия, Централна Азия и Източното партньорство, призова да се помисли за сътрудничество с Русия за следващите 10-20 години.
  • 29 Сандо

    15 2 Отговор
    Осъждането значи много не само за Русия.Тепърва ще станат видни процесите,протичащи в политическия и икономически елит,а това касае целия свят.Ще сеотрази и на опозиционерите,и на петоколонниците.И изобщо промените могат да засегнат и сфери,твърде отдалеччени на пръв поглед,кото образованието напр.Изобщо,предстоят интересни времена в Русия.

    Коментиран от #32

  • 30 Шекел

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "Как беше..":

    Не е ли същата и ситуацията с Ковид.Не дължиме ли лйняния си живот на псевдожурналистиката.И защо няма само една централна новинарска агенция а всички други с мотика по полята.Всички журналисти станаха
  • 31 дрън дрън

    35 2 Отговор
    Отношението на Русия със запада щяло да се промени силно. Голяма работа!А какво е било отношението досега на Запада към Русия. Същото - лицемерно, подло и заядливо.
  • 32 Фалконети

    32 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    Много по интересни времена предстоят в краварника. Скоро без малко да се стигне до гражданска война там. Но напрежението си остава.
  • 33 Stéphanie 🎲

    33 1 Отговор
    Ако трябва човек да бъде обективен Путин не е длъжен на никой нито са в ЕС нито са с Америка.Да бяха намерили някой с чисто минало не като Навални лоша карта.Éric Zemmour е френски политически журналист, писател, есеист...много ме кефи човека директен в ефир често прави скандали но всеки ден е в фир BFMTV,CNEWS..си го каза няма смисъл да се бъркаме във вътрешната политика на Русия те си знаят.Но не е лошо да се подържа добро отношение и бизнес със Русия ,а Америка да си гледа себе си .Всеки в своя двор американското присъствие да се маха от Европа.
  • 34 edu

    4 31 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    логиката "тоя не ни интересува" издиша много бързо.. Зад Борисов - Доган, зад Доган - КГБ, ГРУ .. се тая.. зад тях Путин.. от там идват 90% от проблемите ни..

    Коментиран от #36, #84

  • 35 Непоносими са част от

    3 16 Отговор
    идеите на тези около Навални, познавам и подлостта на Зап. Служби, но затова, че разкри истината за корупцията по високите етажи на властта в Русия адмирации. Доказа още веднъж колко по-смели са братушките. Никой на Запад не се осмелява на подобна стъпка. Много се надявам, да не го пречупят в колонията.

    Коментиран от #38

  • 36 навигатора

    24 1 Отговор

    До коментар #34 от "edu":

    Много филми гледаш. Вкарал си се в някаква роля.

    Коментиран от #39

  • 37 Свети бойко

    4 26 Отговор
    Политическият труп Путин подгъзува на САЩ,за да остане още малко на власт.
  • 38 Саманта

    23 1 Отговор

    До коментар #35 от "Непоносими са част от":

    Няма да го пречупят в колонията. Направо ще стане мек като памук. И от Русия по вече няма и да излезе. Колкото и да се прави на болен , ако ще и от хемороиди да е .
  • 39 edu

    4 18 Отговор

    До коментар #36 от "навигатора":

    къде точно съм се объркал ? това, че Путин навлезе не само в БГ но и в Европа е факт.. Навлезе купувайки икономиките.. Или нещо се бъркам пак :)))

    Коментиран от #42, #49

  • 40 Зайо

    28 3 Отговор
    Ах, Навални, един юрист без възпитание и морал. Че и скапан юрист. Но нахален, значи или е луд, или зад него има стабилен противник на Русия. Опозиционер не е, защото руската опозиция не може да го понася. Руснаците го сравняват с Ленин и Елцин, а те никак не са положителни герои в руската история.
    Много ми стана смешно как Навални нарекъл Путин "отровител на долни гащи" . Някой ще ми обясни ли тогава как е попаднала отровата на гърлото на прословутата бутилка? Тоя явно е пикал в бутилката,
    Абе човека сега има време да размишлява
    А обори, европейските емирати и други аграрни организации да си лаят

    Коментиран от #67

  • 41 Западна истина

    31 2 Отговор
    На времето пишеха , че ние сме стреляли по папата.................
  • 42 навигатора

    22 2 Отговор

    До коментар #39 от "edu":

    Дай примери стига плямпа на дядо Шорош опорните точки.

    Коментиран от #45

  • 43 Не изключвам

    23 1 Отговор

    До коментар #12 от "есщесевтвърди":

    отдавна подготвения вариант - шистов газ да се добива в Добруджа от АМЕРИКАНСКИ фирми и после да ни го продават като американски и на цените на истинския американски, голяма част от който пък си е руски по произход. ВПРОЧЕМ - ЗЛАТОТО, ДОБИТО ОТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ ПОЛЗВАЩО БЪЛГАРИТЕ /САМО НЯКОИ ОТ ТЯХ/ В ЧИИ ТРЕЗОРИ Е? /зНАМ САМО ЗА ЕДНО КЮЛЧЕ.../

    Коментиран от #47

  • 44 един от многото

    29 1 Отговор
    Не знам какво означава за Русия вкарването в затвора на този палячо , но Русия в прав текст казва , че и дреме на Сибирската тайга за санкциите на който и да е било! А всички плачещи за доказания и осъден престъпник , трябва да се замислят малко за собствените си ценности!
  • 45 edu

    3 14 Отговор

    До коментар #42 от "навигатора":

    примери-бол... за пристанището на Доган чувал ли си?
    знаеш ли колко пари сме дали за да го направим по-дълбоко ?
    знаеш ли нефта от Русия дето идва там колко данък е платил ?

    да продължавам ли ?

    Коментиран от #50

  • 46 Всъщност

    25 1 Отговор

    До коментар #24 от "Как беше..":

    Западът осъществи един ювелирен акт в две нива - 1. Отърва се от един изтъркан свой агент; 2. Преброи "безкрайно верните" си съюзници - тези в залата. Жалко е, че и ние сме сред преброените.
  • 47 Мауро

    25 0 Отговор

    До коментар #43 от "Не изключвам":

    Радвам се че не откриха находища на петрол по нашите земи , че иначе всички щяхме да станем "Европейци" , я при Меркел ,я при Джонсъна. Щяха да ни изселят като индианците по разни резервати.
  • 48 Гост

    27 4 Отговор
    Навални се противопоставя на Путин още от 2011 година. Ако искаше Путин да му види сметката, би го сторил когато Навални успяваш да изведе повече хора на митинг, а не само 2-3
    хиляди. Просто досега в правителството някой покриваше всичките му прегрешения спрямо закона. Явно откритото сътрудничество със Западните служби мина всякакви граници. Дори филмът за Путин е сниман от английски студио. От там и грешката с герба.
  • 49 Путин

    17 1 Отговор

    До коментар #39 от "edu":

    не е навлязъл нито в света, нито в Европа - той и Русия са отдавнашни фактори там...
  • 50 кажи де

    24 0 Отговор

    До коментар #45 от "edu":

    Пристанището на Доган Путин ли го е направил ? Или обкръжението на Борисов и Пеевски.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Професора

    19 1 Отговор
    Руснаците изкарват златото и диамантите на световната борса и всичко приключва /срутват се цените за западняците масови фалити на банки вътрешни бунтове и свеовна война!
  • 53 edu

    1 17 Отговор

    До коментар #50 от "кажи де":

    именно, пристанището на Доган го правим ние (Пеевски + Борисов) за да обслужва Доган и Путин...
    Сега видя ли връзката ?
    Както и правим един газопровод да обслужва Путин.. има прилика нали ?

    Коментиран от #55, #100

  • 54 ВЕЛИК ПУТИН

    25 2 Отговор
    Това означава,че Путин показа на всвички как ще се действа с платените национални предатели.А на западните джендъри директно им каза,че са една смрадлива купчина оборски тор.
  • 55 нищо не виждам

    12 1 Отговор

    До коментар #53 от "edu":

    Къде е връзката с Путин ? Да не искаш да кажеш - с Ердоган ?
  • 56 Тролове

    4 26 Отговор
    Всички тук ярстно защитаващи тази кочина Русия да заповядат на терминал 2 с еднопосочен билет. Само човек който не е живял там може да твърди че това е добро място! Единственият начин за добър нормален живот там е да си престъпник!

    Коментиран от #64, #65

  • 57 икономикс

    24 3 Отговор
    Какво ще стане с Русия ли?

    Руските олигарси бяха прозападно либерално ориентирани заради възможността да изнасят руските капитали в западни офшорни банкови перачници. Това са парите на руския народ и държава.
    И те не се съобразяваха с Путин, защото западните банкери и политици ги подкрепяха. в страната олигарсите подкупваха/ лобираха от държавни чиновници до депутати и министри.
    Но последните години тези олигарси почнаха да вдяват, че запада ще ги ликвидира и банкрутира икономически с един прост запор на офшорните им сметки.
    И сега тези олигарси започват да мислят за народа и държавата си Русия си, защото разбират, че само така могат да оцелеят.

    Навални е един от последните троянски коне на Запада в опита си да дестабилизира и унищожи икономически Русия, като през 90- те на Елцин, когато решенията се взимаха от агенти на ЦРУ, през мрежата на Шорош, като съветници на руските министри, като Чубайс и олигарси.

    Русия има много по добре структуриран систематичен БВП потенциал, от всички западни държави.
    Това ще ви го каже всеки нормален макроикономист, непреминал през идеологическите фондации НПО на Шорош или налаганата, като единственна британо- американска политикономия( икономикс). Имат много добри теории, но всички водят до системни кризи, напоследък на често и съответно колапс.

    Коментиран от #60, #88

  • 58 Максим

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "Как беше..":

    Руснаците най-после разбраха, че каквото и да правят, докато водят самостоятелна политика и не се подчиняват на евроатлантите - все ще ги спохождат санкции. Поводът само ще е различен. Ако не е Навални, ще е нещо друго. Например забраната в детските градини децата да се просвещават сексуално с акцент на хомосексуалните отношения.
  • 59 Перо

    20 0 Отговор
    Навални да скача срещу корупцията е като толупа да говори срещу корупцията и чекмеджетата.

    Коментиран от #62

  • 60 Максим

    13 1 Отговор

    До коментар #57 от "икономикс":

    Перфектен коментар, бих сложил поне три плюса.

    Коментиран от #63

  • 61 ужас

    23 3 Отговор
    Това е само началото. Предстоят още процеси. Годините ще стигнат до 10. Никой няма да може да го спаси. След тая гавра с двореца на Путин, руснаците са възмутени защо държавата позволява такъв човек да си разиграва коня на червения площад пред урните на Жуков и Гагарин.
  • 62 Максим

    18 0 Отговор

    До коментар #59 от "Перо":

    Значи исторически ни е известно, че корупция винаги е имало и ще има. Ей, ги в Китай. Наказанието е смъртна присъда, изпълнява се. И пак не могат да се удържат. Един образ, който е завкякъл с пари френска частна компания едва ли ще се бори с корупцията, ако придобие власт. Но иначе темата е симпатична и неслучайно е експонирана пред безмозъчните пубертети.
  • 63 edu

    215 18 Отговор

    До коментар #60 от "Максим":

    интересно.. имам чувството, че зад всички про-руски коментари стои един единствен човек, може би трол... познайте как се сетих ? :)
  • 64 само питам

    24 1 Отговор

    До коментар #56 от "Тролове":

    Да те питам - ти в Русия живял ли си ? Много компетентно се изказваш . Че като гледам по големи престъпници от краварника няма. Даже и в международен план.
  • 65 мамулчо

    19 3 Отговор

    До коментар #56 от "Тролове":

    Я кажи колко кинта ти пусна дедо сорос за неграмотните ти коментари ?

    Коментиран от #66

  • 66 edu

    0 10 Отговор

    До коментар #65 от "мамулчо":

    ау, как се засегна(хте) :)) леле.. по 12 рубли на изречение ми дават.
    ама, нещо по същество ще кажете ли или само ще сминим темата аз какъв съм и що съм..
    кажете по-добре за пристанището или за тръбата.. или айде да го направим по-просто :) кажете ми нещо дето "приятеля" Путин е направил за нас .. ей така, щото сме му приятни..
    или ако сте Шороши, кажете ми нещо дето те направиха ей така за нас..
    правилно, никой не му дреме.. но Путин е близкоо и в дадените примери именно той прибира парата. Пък може и да бъркам..

    Коментиран от #68

  • 67 1234

    16 1 Отговор

    До коментар #40 от "Зайо":

    Не е и юрист. Документацията от учебното заведение, от което има диплома липсва. Липсва и документация защо е освободен от казармата.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 фелшера

    11 1 Отговор

    До коментар #67 от "1234":

    Освободен е от казармата защото е инвалид. Душевен.

    Коментиран от #72

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 2020

    13 1 Отговор
    За Навални всичко е ясно. Ще лежи,а може и повечи години.Ще се труди-нали Бойко Борисов цитира немската максима в лагерите"Трудът ще ви направи свободни".Това чака ибрикчията Бойко М. Борисов,комунист, натовец.Не виждам защо Борисов активен комунист до сега отрича Партията БКП/БСП, на която плаща членски внос По-добър ли е от сегашното БСП?И защо е участвал във Възродителния процес?Затова ДПС го държат на къс повод.Ще играе по свирката на ДПС и ако изберат Мустафа Карадайъ за Мин. Председател ,както се говори, направо,ще питам: Б. Борисов как ще защитава себе си и компанията от Герб.Пак ли ще говорят против Русия ,че е осъдила /според мен на малко години/,предателя Навални?Кои страни защитиха Навални-нито една.Не броя тъпите сащ.Защо Израел мълчи?!Защото и те не понасят предатели,наркомани,,алкохолици, с псих. отклонения и на антидепресанти.Големи глупости натвори глупавата Ек. Захариева/мъжът й също е за затвора, след като разруши най-девсвените плажове по Черноморието.Ето такива другари от Герб са за затвора.Никой не ни дава право да съдим суверенна държава, Русия.Не прочетох нито едно изказване в защита на Навални.Пишат някакви джендъри ,които нямат авторитет и тъпите сащ.Основният въпрос е :кога ще бъде съден Борисов и компания?Върху това се съсредоточете и не си отвличайте вниманието към партия/комунистическа/ Герб.
  • 72 Зайо

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "фелшера":

    Ауууу, ми то затуй е фаворит на запада. Абе той не е ли следвал поне актьорско майсторство, отдел драма?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 edu

    3 5 Отговор
    хаха.. ясно.. нямам повече въпроси. Щом остана само това аз колко получавам всичко е наред.. Пожелавам ви плодотворна "смяна". Има една статийка за това колко ви е нормата за ден. Няма да преча повече. Само гледайте супервайзъра да не види какво сте си писали с мен. А и да не забравя.. не уважавам нито руски нито каквито и да е други тролове.
  • 75 Диверсант

    4 2 Отговор
    Започнах да си мечтая България след 5 години да има движение за борба с корупцията и лидери Бойко Борисов и Иван Гешев...
  • 76 Казуар

    2 4 Отговор
    Какво стана в крайна сметка, хем го отровиха, хем го осъдиха да лежи в затвора.

    Коментиран от #77

  • 77 Кашалов

    7 3 Отговор

    До коментар #76 от "Казуар":

    Сам си симулира отравянето , сега ще си плаща за тарикатлъка.

    Коментиран от #98

  • 78 Стефан

    4 7 Отговор
    Фрaнцузитe oщe прeз 2013 г., зaявихa, чe брaтятa ca изпълнили вcичкитe cи aнгaжимeнти и кoмпaниятa нe e пoнecлa щeти, "нo дeлoтo вce пaк бe дoкaрaнo дo cъд и oбвинитeлнa приcъдa". До всички мурзилки в България, дано и вас така да ви съдят някой ден та поне да уврат главите ви, защитавате ДИКТАТОРСКА власт за която няма закони и правила, но спокойно вие живеете в България , а тя е в ЕС който също много усърдно плюете, но поне можете да обжалвате в Стасбург и ако НАИСТИНА СТЕ НЕВИННИ ще бъдете на свобода, защо ли на всички червени кхмери децата им учат в Европа или САЩ, ЗАЩО не учат в Москва, странно нали, и имоти си купуват пак в ЕС.

    Коментиран от #79, #104, #108

  • 79 много говориш

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Стефан":

    Колко краднахте при недиктаторския строй на ББ ? А при приватизацията на Костов ? Вие сороснята сте за съд и присъда .

    Коментиран от #85

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ангел

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "есщесевтвърди":

    Брей голем икономист се извъди бе червеното човече, ако така си бяха научили урока едно време нямаше да фалират през 1990 год. Когато им отвориха Макдоналдс в Москва имаше по 5 километра опашки, заплатите им бяха по 15 долара на месец, седнал да бере грижа за Европа, брей че смелост, да не кажа глупост.

    Коментиран от #93, #105

  • 82 пешо

    5 0 Отговор
    навални е американска подлога , мястото му е в сибир , и не занимавайте българския народ с тоя боклук .
  • 83 Рико

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "есщесевтвърди":

    Когато имаше Желязна завеса, бензинът в САЩ беше 1 долар галона,сега е 4 . А какво имаше в руските магазини тогава? Молете се да не ви се върне онова време, другите за него няма да плачат.
  • 84 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "edu":

    Добър опит хлапе. Всички видях, че бойчето се подкрепя от ЕС и САЩ те го държат на власт. Тия номерца с комунистите няма да минат тоя път.

    Коментиран от #97

  • 85 Стефан

    0 4 Отговор

    До коментар #79 от "много говориш":

    НИЩО, НИЩО не съм откраднал, затова пенсията ми 600 лева при 43 години трудов стаж и то на смени, но пък ако погледнеш списъка с приватизираните заводи и фабрики и ще видиш че над 2/3 са червени другари, пак те крадяха, пак те ги купиха, а нали помниш че при Виденов имаше инфлация 3000 процента, знаеш ли колко хора изгубиха парите си, и тогава България имаше дългове към западни банки и кредитори, а не към Москва.

    Коментиран от #90, #91

  • 86 Недоволна

    4 0 Отговор
    Да си го вземат тези които много ги искат.Путин ще им го даде.Но, не.Важното е да има санкции срещу Русия.Ще вият, ще вият и ще се приберат.Те и Венецуела за 1 месец искаха да превземат- то стана 2 години.И Мадуро още си е там.Проба, грешка.
  • 87 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Малко са му дали... Бойко го защитава, а пращаш мутри преоблечени да бият протестиращите.. Нивални иска да вкара сатанизма в Русия и от парите на сатанистите има палат във Франция... Ако не се събудим и Бойко ще ни заличи... Не си бийте ваксини... Влизам в чужди сайтове.. Учените казват, който си е бил ще умре.... Теста е за проследяване.... Защо бе хора се оставяме на тази зган.. Няма заразени.... Пръскат ни със аерозол... Нали ковид уж бил от Прилеп, а говорят за аерозол във въздуха...
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 не може да бъде

    9 1 Отговор
    Не е много трудно да се прецени какво означава тази ефективна присъда.Означава първо,че Путин и правителството на Русия няма да търпят повече изцепките на Навални,както и шантажа от страна на колективния Запад.Също така означава,че правораздавателните органи в Русия са се отказали да търпят своеволията на Навални -той има 2/!/ условни присъди,такава снизходителност не е проявявана към никого.И трето може би най-важно управляващите в Русия дават сигнал,че повече няма да се съобразяват с никакви западни претенции и поемат съвършено независим курс-ако Западът иска сътрудничество с Русия без шантаж и провокации-добре,ако не иска -много им здраве!
  • 90 видял съм

    4 0 Отговор

    До коментар #85 от "Стефан":

    Помня , помня - как при протестите пред партийния дом /когато демократите го запалиха / ,едни десетина човека извадиха по една брадвичка и насякоха маркучите. Полицията стоеше и гледаше. Всичко беше подготвено.
  • 91 знам също

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "Стефан":

    Че протестите при Виденов бяха като преврата на Майдана в Украйна.
    Жан Виденов е единственият човек в света отказал да приеме Сорос! Той бе нашият Виктор Орбан.
    Жан Виденов се оказва единствения Български премиер от 1990 г. до днес, който има смелостта да откаже (и отказва) да изпълнява Плана Ран-Ът.

    Джордж Сорос идва в България веднага след 1989г. и създава фондация ”Отворено общество”, която се занимава с разнородна дейност, не внася данъци и ДДС и издейства от правителството всяка година от бюджета да се привеждат на фондацията по 41 милиона лева на година.
    При разглеждане на бюджета в Народното събрание Жан Виденов отсича ”На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната.”
    Сорос иска среща с Виденов, но той му отказва!
  • 92 Друго мнение

    2 1 Отговор
    Няма да се учудя ако Навални загине при "нещастен случай" или "случайно" бъде убит при "свада" с друг затворник. Може и цял бунт, пожар или катастрофа да се организира.

    Коментиран от #94

  • 93 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ангел":

    За съжаление тази Европа от 80-те години на миналия свят вече не съществува. Нито икономически нито културно нито социално. И ние се подлъгахме че присъединявайки се към ЕС се присъединяваме към нея , а се оказа че се присъединяваме към нещо много по-уродливо и грозно отколкото беше социализма .
  • 94 само питам

    4 1 Отговор

    До коментар #92 от "Друго мнение":

    Ще ти липсва ли Нахални ? Чудя се как го търпяха толкова години тоя предател. Все едно Ахмед Доган да призовава Турция за намеса в нашите работи и да прекарва нейната политика в България.

    Коментиран от #107

  • 95 Един

    3 0 Отговор
    Ми не е искал да копа картошки и се изявявал като опозиционер, общественик, политик, ... Да ама сега с тази присъда в колонията 3 реколти картошки ще отгледа! (Мислите ли, че ако Навални е заплаха за Русия щеше да се разхожда по европата до Германия и обратно? И като е "тровен", репресиран, ... що се върна пак в Русия? Дали германците не са му казали дас е разкара, или му е скъп Сибир?)
  • 96 прост

    4 0 Отговор
    Това означава , че Русия е правова държава и държи на своята чест!!!
    Щом си криминален престъпник и ти е направен невероятен компромис и ти не си коректен за това -какво искаш тогава -ще си в затвора- нали така е в уж в цивилизованите страни! Нека някой да докаже , че оня омърсен тип е осъден за политически действия!!!
  • 97 edu

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Гост":

    за ББ мога само да кажа, че е толкова зле, че успява да се подлага на всички едновременно, което е уникално ... наистина.. толкова за моята "връзка" с когото и да било.
    Но, в случаите с тръбата и пристанището отзад прозира дядя Путин.
    За Соросите , ако ни цакат по тоя начин ще кажа същото..
  • 98 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Кашалов":

    Ти да не би да си бил с него, като пишеш, че е симулирал. Или се опитваш да заблуждаваш гламавите. Установени са следи от отровата.
  • 99 Само да

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "смех":

    отбележа,че това са държавите които след ВСВ се възползваха от плана Маршал на САЩ за да се стигне до това западните страни да са изтривалките на САЩ. Или накратко казано всички бивши западни страни.
  • 100 За този

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "edu":

    газопровод си разрови гладкия мозък и си спомни ако можеш,как Борисов ходи да мрънка на Путин да спре турски и да поднови този през България директно за да печелим,но Путин го сложи на мястот му и го изгони като кебапчийски котарак. А,тръбата трябваше да се построи защото така или иначе само за транзита получаваме пари да не говорим че и газ ползваме. Ако я нямаше щеше газта да ти е като цената на водата от краварите тъпи и икономиката то де я няма съвсем щеше да изчезне,а това води до срив на цялата държава. Преди да пишеш мисли,защото иначе изглеждаш тъ.о парче само лаещо без никакви познания по темата.

    Коментиран от #101

  • 101 edu

    0 3 Отговор

    До коментар #100 от "За този":

    Приятелю, ще замоля без лични квалификации.. Съдейки по речника Ви сме достатъчно далеч в еволюцията. Но, да се върнем към "тръбата". Според мен, тази сделка е изгодна единстевенно на приятеля ни Путин, и няколкото страни навързани зад нас, но не и за нас. Не ме интересуват детайлите... Факта говори сам за себе си.

    Коментиран от #106

  • 102 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шекел":

    има една малка подробност - ако аз имам ресурси, мога да развия индустрия...а ако имам индустрия, но нямам ресурси, ще остана без индустрията...
  • 103 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДА СИ АМЕРИКАНИСТ ШУМИЛИН ---ОЗНАЧАВА ,ЧЕ СИ СЕМИТ ЦИОНИСТ !!!!!!!!! НО РУСИЯ ПОДХОДИ ТЪПО ВЪВ ВТОРАТА СВЕТАВНА ВОЙНА - ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗЯБАВИ ПОНЕ ЕДНА ГОДИНА ЗА ПОДКРЕПА НА ХОЛОКОСТА И СМИЛАНЕТО НА "ЗАПАДНИЯ ФРОНТ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 104 стефчо

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Стефан":

    френската фирма не е понесла щети, защото така и наредиха да каже..а тя навярно и не е понесла щети, понесла ги е руската държава. И ще ти кажа как . Бртът на навални работи в руските пощи и вместо да сключи договор с френската фирма от името на руските пощи, той заедно с брат си, великият борец срещу измамите, правят една фирма посредник, която взема от французите едни пари, които са почти със 100% повече от това, което предлага държавната служба руски пощи. Братята са съдени за измама, защото какво е това, ако не измама? И за да ти стане по-ясно, ето ти пример. Ти искаш да въртиш бизнес и ти трябва куриерска услуга, идваш в държавната служба, там намираш мен , а аз ти казвам - ето ти моята фирма, сключи с мен договор. Сключваш с мен, а аз с държавната служба, която всъщност върши работата. От теб взимам 100 лв, на държавната давам 50 и без да си мръдна пръста печеля 50 лв.
  • 105 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ангел":

    примерът ти с макдоналдс не е съвсем удачен като се има предвид когато отвориха карфур в бургас и пуснаха бананите по 90 ст килото какво беше, счупиха входните врати...:)))
  • 106 Антитрол

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "edu":

    И защо си мислиш че тази сделка ще е единствено изгодна за Путин и руснаците - можеш ли се обоснова или така ти е казано от Козяк.

    Та икономическите разчети говорят друго - от транзитни такси ще печелим и инвестицията в зависимост от преминаващия газ ще се изплати за 3-5 години.

    Защо ли според вас соросоидчетата германците се натискат за северен поток - 2 и защо ли няма проблем ако газът за ЕС минава през Украйна - защо тогава не ви интересува диверсификацията защото през Украйна може да тече единствено руски газ.

    Хайде стига с тъпи опорки обслужващи интересите на господарите ви.
  • 107 Друго мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "само питам":

    На мен лично Навални ще ми липсва точно толкова, колкото и ти.
    Става въпрос за диктатурата в една държава, в чиято орбита много хора в България се опитват да ни вкарат и зтова коментирам. Ако ставаше въпрос кой канибал кого е изял на остров Бонго-Бонго, няма да ми пука.
  • 108 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Стефан":

    Вчера френската фирма излезе с изявление, че Навални е мошеник. От там нататък ти го защитавай както си искаш.

    Коментиран от #109

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 НАВАЛНИ платен дисидент !поредната

    5 1 Отговор
    Пунта Мара, повод за "санкции срещу Русия" целия свят го вижда и знае!!! Ако някой е искал да го трови, отдавна дае покойник!!! Колкото и да се Повтаря тази Лъжа, няма да стане истина!!!
  • 111 НАЙ ЗДРАВИЯ И НАЙ БОГАТ БЪЛГАРИН!!!

    2 0 Отговор
    ТОЯ ДНЕВАЛНИЯ Е ПРЕСТЪПНИК КАТО БАЩА МУ И ЩЕ ОТНЕСЕ ДЪРВОТО ВЪПРЕКИ МАНИПОЛАЦИИТЕ НА НАИВНИЦИТЕ ОТ РУСИЯ И БАРАБАР С БОЙКО И ДР. ПУТИН Е СИН НА СТАЛИН . БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 112 Българина

    2 0 Отговор
    Означава, че наказанията в Русия са прекалено демократични, за шпиони!
  • 113 Чичо Митко

    1 0 Отговор
    Имаме си достатъчно проблеми у нас със крадци и аферисти които трябва да съдим . Стига сме гледали на вън , нека си оправим нашата кочинка
  • 114 радул

    2 0 Отговор
    ЗаПАДА Е ЖАЛЪК В СТРЕМЕЖА ДА НАПРАВИ НЯКАКВА МРЪСОТИЯ НА РУСИЯ ,НО С КРАДЛИВИЯ МОШЕНИК -ЕВРЕИНА НАВАЛНИ( ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИМЕТО У НА ИВРИТ) НЯМА ДА СТАНЕ !
  • 115 Гена

    0 0 Отговор
    Присъдата на навални е ОЧЕИЗВАДЕН пример за религиозен фанатизъм. Всичко е заради филма в който се показва личната синагога на Путин-Расиста.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания