Отидете към основна версия

1 827 28

Меркел е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус

  • ангела меркел-
  • беларус-
  • александър лукашенко

По думите ѝ беларуският президент Александър Лукашенко и хората от неговото обкръжение трябва да уважават свободата на изразяване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус, отбелязвайки половин година от началото на протестите, предаде БТА като цитира ДПА.

"Управляващите, изглежда, си правеха сметка, че светът ще забрави тези смели хора. Не можем да допуснем това", заяви Меркел в седмичното си обръщение по интернет.

Според нея беларуското правителство би трябвало да спре насилието срещу мирните демонстранти, които се събират от седмици.

"Германия и Европейският съюз ще продължат да търсят сметка на отговорните за продължаващите нарушения на човешките права в Беларус", каза тя.

По думите ѝ беларуският президент Александър Лукашенко и хората от неговото обкръжение трябва да уважават свободата на изразяване.

В Беларус избухна вътрешнополитическа криза след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко беше обявен за победител с 80,1 процента от гласовете. Оттогава има протести, а ЕС вече не признава Лукашенко за президент.

Германското правителство прие план за действие, с който иска да помогне на преследвани членове на опозицията в Беларус по-лесно да получават визи, a също да учредява стипендии и да подкрепя независими медии.

"Това няма да реши конфликта между правата и репресиите в Беларус", каза Меркел. "Но показва на смелите хора там, че ние сме на тяхна страна и слушаме, днес, както преди половин година", заяви тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: