5 Февруари, 2021 18:50 3 717 15

Все по-малко германци одобряват курса на правителството

  • германия-
  • германци-
  • ангела меркел-
  • правителство-
  • курс-
  • ваксини-
  • имунизация

Меркел не е склонна да избързва с отварянето, защото се опасява от ръст на новите инфекции

Все по-малко германци одобряват курса на правителството - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дотук локдаунът в Германия беше удължаван три пъти и последно важи до 14 февруари. На 10 февруари канцлерката Ангела Меркел отново е поканила министър-председателите на отделните федерални провинции, за да обсъждат дали сегашните ограничения да бъдат удължени още веднъж. Става въпрос за затворените училища и детски градини, търговски обекти, театри, кина, концертни зали, музеи и т.н. Самата Меркел не е склонна да избързва с отварянето, защото се опасява от ръст на новите инфекции.

"Имунизирането върви твърде бавно"

Същевременно обаче нараства и делът на гражданите, които смятат наложените ограничения за прекалено строги. За един месец той е нараснал от 17% до 22%, показва актуалното проучване "Дойчландтренд", проведено по поръчка на обществено-правната телевизия ARD. Според него, все пак мнозинството германци (51%) продължават да смятат, че мерките са адекватни. А делът на хората, които желаят още по-строги ограничения, е спаднал за един месец от 30% на 24%.

Повече от половината германци - 56% - не одобряват кризисния мениджмънт на правителството. Вече едва 42% са доволни от начина, по който се справят управляващите. Това е най-ниската стойност на одобрение от началото на пандемията.

Що се отнася до трудния старт на имунизационната кампания и хаоса около получаването на дата за ваксиниране, за 68% от германците всичко става твърде бавно. Все повече хора осъзнават, че имунизацията е единственият път за връщане към нормалността. Съответно нараства и готовността на гражданите за ваксиниране: сред младите хора (18 - 39 години) всеки втори ще се ваксинира непременно, а в групата на над 65-годишните готовността за ваксиниране дори е още по-висока - 72 процента.

Вчера Етичният съвет към правителството препоръча да не се разхлабват мерките за ваксинираните. Изглежда така мисли и огромното мнозинство германци: 68 на сто са против индивидуални права за ваксинираните, 28 процента биха одобрили подобна мярка. Четирима от всеки 10 германци продължават да се страхуват, че те или членове от семейството им могат да се заразят с коронавирус. А половината от германското население е загрижено от разпространението на различните мутации на вируса.

Меркел има все още 69% одобрение

В рейтинга на политиците се очертават известни промени: канцлерката Меркел губи 3 процента, но продължава да се радва на 69% одобрение сред германците. Също 3 процента от рейтинга си губи баварският лидер Маркус Зьодер, който е харесван от 54 на сто от германците и за когото се предполага, че може да бъде издигнат като кандидат за канцлер на съюза ХДС/ХСС. Неговият евентуален конкурент за канцлерския пост - новоизбраният председател на ХДС и министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет подобрява позицията си и достига 37 процента одобрение. Рейтингът на финансовия министър Олаф Шолц се срива с 9 процента - до 46 %.

Ако тази неделя имаше парламентарни избори в Германия, управляващата голяма коалиция (ХДС/ХСС и социалдемократите) щеше да има крехко мнозинство пред останалите парламентарни партии. Значително по-популярна би била една коалиция на консерваторите със Зелените, показва още актуалното проучване „Дойчландтренд“.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    51 1 Отговор
    Любовницата на бойчето. Съсипаха цяла Европа.
  • 2 ББ vs ЦвЦв

    22 3 Отговор
    Германия може да си борчее с години хихи
  • 3 Covid

    34 1 Отговор
    Когато ваксинирате половината гернанци, елате ми се обадете! А до тогава...мечтите са безплатни.

    Коментиран от #5, #14

  • 4 jorj

    4 19 Отговор
    Това е мнението на кремъл, ние го знаем, така че е излишно да пишете глупости!!!!
  • 5 Гост

    33 1 Отговор

    До коментар #3 от "Covid":

    5 пари не дават колко са ваксинирани, важното е да се купят ваксините с държавни пари.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 WwwCom

    30 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Парите от тези ваксини са капка в морето, сравнено с цената на локдауна.Тук става дума за влияние,намаляне на населението и смяна на системата
  • 8 Тази баба Меркела !

    19 0 Отговор
    Напълно е изперкала !
    Да се хванат с Буда ! И
    Двамата изпратени в Якоруда !
  • 9 ***

    23 0 Отговор
    Бабето искаше като почистен канцлер да остане в историята, но ще стане обратното, ще я изхвърлят с ритници, след нея Фон дер Лайнен и след нея целия съюз, адиос!
  • 10 Шерлок

    12 0 Отговор
    Абе бастуни сър!!!
  • 11 Амет

    21 0 Отговор
    Тия германци ги мислех за по адекватен народ . Напълниха им държавата със сган , гаврят се с тях по всевъзможни начини и нищо .

    Коментиран от #13

  • 12 Сух

    10 1 Отговор
    Видя ли дойче зеле и деректно приключвам с четенето..
  • 13 Бай

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Амет":

    И аз така мислех,май обаче ще излязат по- големи овце и от нас, освен ако не побеснеят изведнъж и тогава не ми се мисли..
  • 14 Дъртйа

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Covid":

    И когато Мути има 69 процента одобрение от германските граждани, да ми се обадиш на мен. Мразят я до мозъка на костите....
  • 15 Я па ковид

    7 1 Отговор
    Проследете пътя на парите ...и ще разберете "хуманизма" на СЗО, ЕС и тем подобните...