Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 08:14 1 812 28

Меркел е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус

  • ангела меркел-
  • беларус-
  • александър лукашенко

По думите ѝ беларуският президент Александър Лукашенко и хората от неговото обкръжение трябва да уважават свободата на изразяване

Меркел е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус, отбелязвайки половин година от началото на протестите, предаде БТА като цитира ДПА.

"Управляващите, изглежда, си правеха сметка, че светът ще забрави тези смели хора. Не можем да допуснем това", заяви Меркел в седмичното си обръщение по интернет.

Според нея беларуското правителство би трябвало да спре насилието срещу мирните демонстранти, които се събират от седмици.

"Германия и Европейският съюз ще продължат да търсят сметка на отговорните за продължаващите нарушения на човешките права в Беларус", каза тя.

По думите ѝ беларуският президент Александър Лукашенко и хората от неговото обкръжение трябва да уважават свободата на изразяване.

В Беларус избухна вътрешнополитическа криза след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко беше обявен за победител с 80,1 процента от гласовете. Оттогава има протести, а ЕС вече не признава Лукашенко за президент.

Германското правителство прие план за действие, с който иска да помогне на преследвани членове на опозицията в Беларус по-лесно да получават визи, a също да учредява стипендии и да подкрепя независими медии.

"Това няма да реши конфликта между правата и репресиите в Беларус", каза Меркел. "Но показва на смелите хора там, че ние сме на тяхна страна и слушаме, днес, както преди половин година", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    61 1 Отговор
    Отново двойни стандарти.....
  • 2 Последния Софиянец

    67 2 Отговор
    Нещо май бърка Беларус с България.Ние отбелязваме 214 дена Протести,а не Беларус.Те на запад са зле с географията.

    Коментиран от #18

  • 3 вижда се

    59 2 Отговор
    А ти от такава хубава държава ,направи ислямистки халифат !!
  • 4 ДдддддД

    61 1 Отговор
    Колко ДЪЛБОКО е впечатлена???? А впечатленията и за холанските протестиращи какви са-дълбоки...??? А за американските протестиращи...??? А за французите които протестират какви са и впечатленията-предполагам пак ДЪЛБОКИ.....

    Коментиран от #23

  • 5 Дельо Хайдутин

    48 1 Отговор
    Света забрави смелите българи по площадите,но днес в 16 часа ще им напомним.Всички на площада да ни чуят.
  • 6 Шекел

    31 2 Отговор
    Тая не я ли смениха.
  • 7 Да ви питам,гнедиге фрау..

    45 1 Отговор
    А вие попитахте ли собственият си фолк,дали е съгласен да му нахлузите Африка на врата,и дали му е приятно да го масажират с камиони?!
  • 8 Дед

    40 1 Отговор
    Тази жена трябва да бъде съдена за предателство към държавата, която съсипа.

    Коментиран от #11

  • 9 Проф ДрънДрън

    38 1 Отговор
    Дълбоко ме дразнят дълбоките лицемерни и избирателни впечатления на въпросната госпожа.
  • 10 нашия

    27 1 Отговор
    е как пък няма да е -то е по изкуствено дори и от това във Венецуела
  • 11 нашия

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дед":

    не към държавата и а къмЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 12 нико

    39 1 Отговор
    Няма да мирясат докато не разрушат и последната държава в която има някакво човешко спокойствие , макар и в социализъм . Какво ни е наред у нас след 30г. Крадливи силно наведени политици ,но удобни на Меркел и сие .
  • 13 Диверсант

    34 1 Отговор
    След като Лукашенко отказа 90 милиона долара от СЗО за да въведе страната си в коронашоуто му спретнаха цветна революция. Начина на действие в такива моменти го показа Русия. Изваждат се фактите за чуждестранно участие и на съответното посолство камшикът
  • 14 УЖАС

    29 1 Отговор
    Ще бъде още повече впечатлена, когато и разрешат да вкара боклуците си в Беларус и им съсипе икономиката като в България! Сега са много доволни от нас! Козируване и зарибяване с боклуци - пълно е в магазините! Безплатни работници имигранти колкото щеш! И за червените фенери има! БИЗНЕС БАЦЕ! КОЙ ял ял, КОЙ е.....
  • 15 целсвятли

    25 1 Отговор
    Защо Меркел се самопредставя за " света".
    Та Германия е 80 млн. население.

    А партията на Меркел едвам събира гласове да влезе в коалиция с зелените за да бъде " управляваща в Германия", тоест подкрепят я по малко от 50 % от германците.

    И какво излиза демократите в САЩ- около 80 млн. гласували за тях, партията на Меркел я подкрепят около 40 %- 30 млн. германци, във Франция Макрон го подкрепят не повече от 20- 30 %- 20 млн. французи, в Англия Джонсън и за него подкрепата е 30- 40 %- 20- 30 млн. англичани.

    Излиза, че тия политици и партии, които се наричат " света и свят" са с подкрепата на не повече от около 180 млн. души, а света е 7 млрд. население.

    Тоест " политическия фанатизъм и диктат" на няколко партии, лидери и корпоративни медии и олигарси се опитват да диктуват на хората какво е " свят, налагат изключително техни правила за тоталитарен контрол и управление" на над 6, 8 млрд. души.

    И най- интересното е, че за да запазят властта си, тези политически партии и лидерите им, частните им корпоративни медии и корпоративни олигарси- самообявили се за " целия свят", изпращат полицията си да бие масово и арестува протестиращи срещу тяхната политика в Берлин, Париж, Каталуния, Амстердам.
    В Капитолия застреляха на място няколко невъоръжени протестиращи, сред които жена. Тия властови партии, корпоративни медии, корпоративни олигарси се опитват да запазят властта си по всякакъв начин с " пандемии, извънредни закони, за да прокарат новата си тран
  • 16 блабла

    13 1 Отговор
    На ЕС- Германия, Франция, Холандия, САЩ и Англия схемата е ясна.

    Подкрепят политически и бизнес елити, медии, опозиционери които са готови да разрушат държавите си- да предадат природни ресурси, хора като евтини концесии и евтина работна ръка на няколко държави в ЕС, САЩ и Англия и концентрираните в тях корпоративни елити, медии и политиците им.

    Това, което се случи в Русия през 90- те на Елцин- масово разграбване на Русия от Запада с помощта на малък политически Елцинов елит, управляван от западни съветници в правителството.
    Затова сега толкова искат да махнат Путин и да го заменят с някой Елцин- Навални и т.н., който да контролират.
    В Беларус се опитват да направят същото, атакувайки ги с обучени платени протестъри и провокатори от Полша и Украйна.

    А в ЕС всеки политик, който не е съгласен с централното управление, го омаскаряват- Орбан и още няколко като него.
    Тези, които слушат централното управление в ЕС, ЕК, Германия и Франция ги държат по 10- 12 години и повече, като Меркел, Борисов или управляващи партии, които са готови да взимат външни дългове, да изпращат гражданите си за евтина работна ръка, да продават природни концесии и приватизират държавни активи на безценица и т.н в услуга единствено на малко корпорации и интересите им.

    Затова хората получават всичко това, защото засега искат само бърза консумация на материални вещи и материален успех на всяка цена, ( което наричат конкуренция- термин въведен от отношенията в животинския с
  • 17 ГАД

    11 0 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНА БЕЗРОДНА ГАД,ПРОКЛАМИРАЩА ЛГБД И ДРУГАТА ПАСМИНА.ЛУКАШЕНКО ПОКАЗА НА 3ТЕ ЛЕЗБИЙКИ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО.
  • 18 Асаг

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И аз така мисля.По важна им е Беларус, отколкото българите.
  • 19 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Лицемерните лидери от ЕС се изказват като едно баба знае,едно бае- правата на човека,върховенството на закона и корупцията. Ето това им е фалшивата демокрация,затова да отиват по дяволите.
  • 20 Евросатанизъм

    7 0 Отговор
    Бабето да си гледа собствените ислямисти и да ни вре носа там където не й е работа!
  • 21 Анонимен

    8 0 Отговор
    Аз пък съм дълбоко впечатлен от ЛГБТ поведението на немската нация,за съжаление!Онези примати изнасилват жените им насред Германия,взривяват ги,колят ги....Позор.
  • 22 Гост

    6 1 Отговор
    Значи ли това, че украинците са долна каста хора и там не трябва да се уважават правата на изразяване? Нима украинците в очите на европейските демократи са толкова изостанали умствено, че администрацията на президента и самият клоун трябва да им казват кои са правилните телевизионни канали? Взеха им Земята, унищожиха им заводите или ги приватизирана, забраниха руския език, руските филми и книги. Коя е следващата стъпка?
  • 23 Асаг

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДдддддД":

    Не тя не е впечатлена,а е възмутен така го пишат в новините Днес .
  • 24 българка

    3 0 Отговор
    Мнoгo e "дълбoкa" тaзи гocпoжa, a aз вce пaк cи миcля, чe e мнoгo "плиткa" и "прoзрaчнa" - т.e. нe e нa cтрaнaтa нa нaрoдa нa никoя държaвa, a нa cтрaнaтa нa т.н. "дълбoкa държaвa". Oтнoвo oня cтрeмeж дa видят cвeтa в крaкaтa cи - нo хoрaтa ce cъбуждaт и нямa дa им ce пoлучи. Мoжe пък дa зaпoчнe oт нac!
  • 25 факт

    2 0 Отговор
    като протестите в германия!?
  • 26 Хлъц

    4 0 Отговор
    Все на политика го избиват.И на устата им- Диктатор. Не се подчиняваш на техните заповеди,спуснати под прикритието на" Демократични промени" пазарни икономики,свободна търговия.Но зашо никой от ЕС ръководителите, не проговори,не продума изречение, да бичува Диктатор Лукашенко,за това,че е " уморил" народа си,като отхвърли пандемичните мерки? Той може да е Диктатор( според техното мерило) но короната не пита хората,в какъв политически режим живеят.Или го има ковидчо със неговите смъртоносни последици,,или не.Там нямаше локдаун-, затваряне на производство,селско стопанство,училища,детски градини и ясли.От м.Март до момента,живеят, работят като са живели преди.Без промяна.Няма умрели пред болниците,няма " отваряй- затваряй". Няма стотици хиляди тестове и данни за" заразени.Отговора е простичък: Там няма частна собственост,няма частни фармакомпании..Няма в здравеопазване,във селско стопанство,във възловите,стратегически производства.Да,имачастично,но в селскостопанските дейности.Да отгледа зеленчуци,плодове,месо,който да изкара на местния пазар.Но другото е 100 % държавно.Дори на Русия не им изнасяше това неподчинение на Лукаш,на сезеото.Защото им объркваше другите планове.Вътрешно политически,имономически ,както и създаването на собствена ваксина.Не върви един от най верните ти съюзници,да отрича категорично нещо,което ти признаваш със самите ти действия, и борейки се срещу" това зло" да търсиш собствена ваксина.
  • 27 шмеркел

    1 0 Отговор
    От дърти моми и бездетни акъл невзимаме.
  • 28 Гост

    2 0 Отговор
    ЛицеМеркел...
Новини по държави: