Отидете към основна версия

2 193 7

Саудитска Арабия унищожи въоръжен дрон на йеменските хуси

  • дрон-
  • хуси-
  • саудитска арабия

Подкрепяните от Иран бунтовници не поеха веднага отговорност за случилото се

Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия прехвана и унищожи въоръжен безпилотен самолет, изстрелян към кралството от йеменските хуси, съобщиха държавните медии в неделя, предаде БГНЕС. Това стана ден след като САЩ извадиха бунтовниците от черния списък на терористичните организации, отбелязва АФП.

Водената от Саудитска Арабия коалиция „прехвана и унищожи въоръжен безпилотен самолет“, заяви говорителят Турки ал Малики в изявление, излъчено от официалната саудитска информационна агенция СПА.

„Той бе пуснат умишлено от терористичната милиция на хусите, за да се насочи към цивилни лица и граждански обекти в южната част на региона.“

Подкрепяните от Иран хусити не поеха веднага отговорност за случилото се.

Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че официално е уведомил Конгреса за намерението си да отмени определянето като терористи срещу бунтовниците, което беше обявено в края на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Малко по-късно същият ден министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са обсъдили в петък въпроси, посветени на теми от регионалната сигурност до човешките права и войната в Йемен.

Ходът за отписването на хусите дойде ден след като американският президент Джо Байдън обяви край на американската подкрепа за офанзивни операции, водени от Саудитска Арабия в Йемен.

Хуманитарните групи бяха дълбоко против това определение, като заявиха, че това застрашава техните операции в страна, където по-голямата част от хората разчитат на помощ, и че нямат друг избор, освен да работят с хусите, които контролират голяма част от северната част.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини