7 Февруари, 2021 10:12 2 122 7

Саудитска Арабия унищожи въоръжен дрон на йеменските хуси

  • дрон-
  • хуси-
  • саудитска арабия

Подкрепяните от Иран бунтовници не поеха веднага отговорност за случилото се

Саудитска Арабия унищожи въоръжен дрон на йеменските хуси  - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия прехвана и унищожи въоръжен безпилотен самолет, изстрелян към кралството от йеменските хуси, съобщиха държавните медии в неделя, предаде БГНЕС. Това стана ден след като САЩ извадиха бунтовниците от черния списък на терористичните организации, отбелязва АФП.

Водената от Саудитска Арабия коалиция „прехвана и унищожи въоръжен безпилотен самолет“, заяви говорителят Турки ал Малики в изявление, излъчено от официалната саудитска информационна агенция СПА.

„Той бе пуснат умишлено от терористичната милиция на хусите, за да се насочи към цивилни лица и граждански обекти в южната част на региона.“

Подкрепяните от Иран хусити не поеха веднага отговорност за случилото се.

Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че официално е уведомил Конгреса за намерението си да отмени определянето като терористи срещу бунтовниците, което беше обявено в края на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Малко по-късно същият ден министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са обсъдили в петък въпроси, посветени на теми от регионалната сигурност до човешките права и войната в Йемен.

Ходът за отписването на хусите дойде ден след като американският президент Джо Байдън обяви край на американската подкрепа за офанзивни операции, водени от Саудитска Арабия в Йемен.

Хуманитарните групи бяха дълбоко против това определение, като заявиха, че това застрашава техните операции в страна, където по-голямата част от хората разчитат на помощ, и че нямат друг избор, освен да работят с хусите, които контролират голяма част от северната част.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стар пират бръсне си .....знаете

    13 4 Отговор
    Няма по - голямо зло в онази част на света от С Арабия, подкрепяна от другото, още по - голямо зло САЩ.
  • 2 Факт

    16 3 Отговор
    Сауди арабия извършва геноцид в Йемен, но тях никой не ги демократизира. Двойните стандарти на САЩ са възмутителни и не случайно се радват на всеобща омраза.

    Коментиран от #5

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    Ужас дано се оправят
  • 4 хихихихихи

    4 2 Отговор
    Сега ако промените заглавието, че дрона бил руски и в Йемен има вагнеровци, глей к'во ста'а! Козяшката соросня ще изпълзи от мравуняка!
  • 5 Димитър

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Само тъпанарите и невежите оплюват САЩ. Държавата която е гръбнака на демокрацията и правовия международен ред и защитник на малките и слаби държави. Единствената държава която има военния потенциал да се справи с агресивни и корумпирани държави като Русия и Китай. Господ бди над европейска България като ни помогна да станеме член на НАТО, иначе Русия отдавна да се е настанила с мужиките си в родината ни.. къде е стъпил руски ботуш трева не никне. Стара българска поговорка.
  • 6 Димитър

    1 0 Отговор
    Само тъпанарите и невежите оплюват САЩ. Държавата която е гръбнака на демокрацията и правовия международен ред и защитник на малките и слаби държави. Единствената държава която има военния потенциал да се справи с агресивни и корумпирани държави като Русия и Китай. Господ бди над европейска България като ни помогна да станеме член на НАТО, иначе Русия отдавна да се е настанила с мужиките си в родината ни.. къде е стъпил руски ботуш трева не никне. Стара българска поговорка. Настоящето и бъдещето на България е свързано със силен съюз с НАТО и ЕС и САЩ. Всичко друго са соц клишета и руска хибридна пропаганда.
  • 7 Димитър

    1 0 Отговор
    Само тъпанарите и невежите оплюват САЩ. Държавата която е гръбнака на демокрацията и правовия международен ред и защитник на малките и слаби държави. Единствената държава която има военния потенциал да се справи с агресивни и корумпирани държави като Русия и Китай. Господ бди над европейска България като ни помогна да станеме член на НАТО, иначе Русия отдавна да се е настанила с мужиките си в родината ни. " Къде е стъпил руски ботуш трева не никне." Стара българска поговорка. Настоящето и бъдещето на България е свързано със силен съюз с НАТО и ЕС и САЩ. Всичко друго са соц клишета и руска хибридна пропаганда.