Отидете към основна версия

2 926 45

Сенатори искат от Байдън да накаже Ердоган

  • сащ-
  • турция-
  • джо байдън-
  • реджеп ердоган

Очаква се новият президент на САЩ да бъде по-твърд спрямо Анкара във връзка с представянето ѝ в защитата на човешките права

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мнозинството в американския Сенат подтикна администрацията на Джо Байдън да накара Турция да направи повече за защитата на човешките права, предаде Ройтерс.

Петдесет и четирима от общо сто сенатори и от двете партии подписаха писмото, в което обвиняват турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че маргинализира опозицията, заглушава критичните медии, изпраща в затвора журналисти и извършва чистка спрямо независимите съдии, предаде БТА.

"Подтикваме ви да наблегнете на президента Ердоган и неговото правителство, че те трябва незабавно да прекратят кампанията си срещу инакомислието в страната и чужбина, да освободят политическите затворници и да променят авторитарния си курс", пише в писмото.

Съюзничката от НАТО Турция казва напоследък, че иска да подобри отношенията си със САЩ при администрацията на Джо Байдън, след като Вашингтон миналата година ѝ наложи санкции заради покупката от Турция на руска система за ПВО, посочва агенцията.

Очаква се Байдън да бъде по-твърд спрямо Анкара във връзка с представянето ѝ в защитата на човешките права. След неуспешния преврат през 2016 г. страната задържа близо 300 хиляди души и отстрани от постовете им или уволни над 150 000 държавни служители.

Стотици медии бяха закрити, а десетки опозиционни депутати - изпратени в затвора, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини