Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 11:39 3 068 33

Безработицата се качи до Луната преди ракетата, която Турция ще изпрати там

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган-
  • пандемия

Докато през 2016 г. четиричленно семейство в Турция е консумирало 37 кг месо, през 2020 г. това количество е спаднало до 28 кг

Безработицата се качи до Луната преди ракетата, която Турция ще изпрати там - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Безработицата се качи до Луната", пише в заглавие опозиционният в. "Евренсел", като посочва, че "безработицата" е стигнала "до луната" преди ракетата, за която турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи ден по-рано, че Турция ще изпрати на естествения спътник на Земята през 2023 г.

"За една година броят на безработните в Турция се покачи с 20 на сто, като достигна 10,5 милиона души", посочва изданието.

В момента безработни са 28,8 на сто от турците, показват данни на синдикалния институт за проучвания ДИСК-АР. Данните показват, че за две години армията на безработните се е увеличила с четири милиона души, отбелязва още вестникът, допълва БТА.

По темата за безработицата днес пише и в "Йени месаж", като посочва, че един на четирима млади хора в страната е без работа. 27,1 на сто от младежите не присъстват нито в образованието, нито на пазара на труда, пояснява вестникът. Според изданието реалните данни за безработицата са дори по-високи от тези, които официално обявява Турският статистически институт.

Аналогия с космическите планове на Турция днес прави и в. "Коркусуз", който пише за скок на инфлацията "до Луната". "Цената на слънчогледовото олио скача до Луната!", пише вестникът и онагледява публикацията със снимка на бутилка олио изпреварваща ракета, изстреляна към космоса.

"Добро утро, Турция. Увеличение с 25% на симита и с 30% на месото", гласи заглавието на водещата публикация на същото издание. "Не минава и ден в Турция, в който да не се събудим с новина за ново повишаване на цените. Почти всеки ден нещо поскъпва. Вчера се събудихме с поскъпване на месото и симита", пише вестникът. Така любимият на турците сусамов геврек става 2,5 турски лири /от 2 лири преди това/, а килограм овче месо се е покачило на 67 турски лири /от 53 лири година по-рано/. Докато през 2016 г. четиричленно семейство в Турция е консумирало 37 кг месо, през 2020 г. това количество е спаднало до 28 кг, посочва вестникът.

"И симит ли да не ядем!", възкликва по този повод в заглавие "Догру хабер". След като поскъпнаха основни хранителни продукти като брашно, олио, захар, а също и сметките, последва увеличение и на задължителния на сутрешната трапеза симит, отбелязва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нашия

    17 1 Отговор
    щом безработицата вече е там няма нужда от ракета да се праща
  • 3 добре че в бг'то

    21 1 Отговор
    Има недостик на работна ръка и работодателите качиха заплатите до Марс.

    Коментиран от #6

  • 4 Икономист

    34 15 Отговор
    Така става като султан Ердо се помисли за велик и почна да се дърви на САЩ. Всяка жаба да си знае гьола ... Сега турската лира е екстра ... за тапети и тоалетна хартия - също като рублата ...
  • 5 Този

    21 6 Отговор
    геврек цели 60 ст. ! В БГ х2 . Къде била инфлацията??
  • 6 недостиК на обрЪзУваниИ

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "добре че в бг'то":

    има ли?

    Коментиран от #11

  • 7 Ами щом има много работа в

    5 5 Отговор
    Бг Турците да идват тук да работят
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Deepdown

    9 7 Отговор
    Много са качвате на лоши новини свързване с турция явно изпитвате удоволствие !
  • 11 до калпака от вулгаро

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "недостиК на обрЪзУваниИ":

    умнико, знам и турски и английски. А ти не знаеш разположенията на клавишите в сензорната клавиатура на смартфона "Г" и "К" лесно се натискат неволно, но тази неволна грешка те направи професор, които са доста в бг' къде купени, къде легнали, къде рода и посладващо ниско образование.

    Коментиран от #18

  • 12 големият глад

    7 7 Отговор
    цялата афера се превърна в лоша шега, на елит, разглезен от богатство и комфорт, точно по същото време, когато обикновеният турчин страда от вирус, болка, мизерия, глад.

    Коментиран от #15, #31

  • 13 Deepdown

    3 4 Отговор
    економимеските проблеми им свързане че всяка годинс увеличават насекението с около милион което създава проблеми главно безработица ,
  • 14 Голям смях

    7 7 Отговор
    Брашното поскъпна с 50%. Плановете на турците за кюфтета без кайма и лук, но само с хляб, потъват в тъмните води на Черно море. Утре ще четем в турските вестници за плановете на Ердоган за ракета до центъра на земята.

    Коментиран от #17

  • 15 До големия гладник на бг'то

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "големият глад":

    Не ти ли писна едно и също или ти си от трудно запомнящи? преди 4 часа и половина ти го написах. "Статията е тук във "Факти" "Рязък скок в цените на храните в България" 13 Януари, 2021 14:35"
    10:08 11.02.2021
  • 16 Deepdown

    2 1 Отговор
    по време на криза кому е нужна скъпа валута някой обърнал ли е внимане колко е по евтинял долара и поскъпнало еврото ,повтарям пак на кого е нужна скъпа валута и то точно по време на криза
  • 17 до големия смешник

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Голям смях":

    Погледни или питай майка си, кое колко е поскъпнало в бг'то и тогава се смей.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Писал Опозиционен вестник!

    7 1 Отговор
    Какво друго да пише, нали са Опозиция??
  • 21 я и а са съседни,

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "до калпака от вулгаро":

    и Авно , докато преместиш ръката от 'чушкопека' ли..
    просто гледайте като пишете

    Коментиран от #23

  • 22 българин

    6 1 Отговор
    Аз съм горд българин, че си имаме Сачева и въобще не усещаме ни глад, ни безработица, трябва и турците да се научат да не ядат, и всичко ще е наред
  • 23 до калпака от вулгаро

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "я и а са съседни,":

    Не е така, слагайки червената капия в "чушкопека" ти.

    Коментиран от #26

  • 24 Рамбо

    5 9 Отговор
    Аз съм българин от по старото поколение и много добре помним Турция какво беше преди.Бедна и изостанала в всяко отношение страна.Страна без почти никаква промишленост,слабо селско стопанство,слабо образование и здравеопазване,а за спорт да не говорим,никой не беше чувал за някакъв турски спортист.После благодарение на САЩ,подчертавам на САЩ и на огромните инвестиции на западни фирми,Турция направи едно малко икономическо чудо и дръпна в всички области и повиши значително жизнения си стандарт.Но с идването на Ердоган и с големите му амбиции за величие и непрестанното му заяждане с запада и особено с САЩ,Турция бързо се е запътила към изходното положение отпред30,40 години.

    Коментиран от #28, #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 не,

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "до калпака от вулгаро":

    мечтите ти явно са въпрос на ориентация.
  • 27 5Kan

    4 0 Отговор
    Манипулация от самото начсло на статията с месото.
    2016г.(година на опит за преврат) цената на месото от статистическите им данни за тази година е било 38.42 Тл. при минимална работна запката 1300 Тл. прави 34 кг.
    За 2020г. цената му била 56.
    75 Тл. при минимална месечна заплата 2324 прави 41 кг. Видимо се вижда че увеличението на заплатите е по някоя пропорционалност която " НЯКОЙ" продавачи в кратък срок след неиното увеличение правят допълнително увеличение на цените им.
    И СРАВНЕНИЯТА НА ЦЕНИТЕ ПОЧТИ ВСЯКОГА ГИ ПРАВИТЕ С ГОДИНАТА ЗА ОПИТ НА ПРЕВРАТ(2016)
  • 28 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Рамбо":

    Не си прав ..Турция преди имаше лека промишленост но с Ердоган си създаде военно промишлен комплекс , атомна индустрия ,космическа програма и международен медицински туризъм ..
  • 29 5Kan

    9 1 Отговор
    На Ердоган му се смееха когато го попитаха на какъв език ще говори в чужбина а тои отговори на ТУРСКИ а сега всички си го слушат нали?

    Също стана и с БЕЗПИЛОТНИТЕ САМОЛЕТИ, ВОЕННАТА ИМ ТЕХНИКА. СПЪТНИЦИТЕ МОСТОВЕТЕ ТУНЕЛИТЕ ЛЕТИЩЕТО . ДЖАМИИТЕ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ . ПЪТИЩА И НАГИСТРАЛИ.
    ДОРИ КИЛТУРНИЯ ДОМ С ИМЕТТО НА АТТАТЮРК БУТНА И ГО ПОДНОВИ ДОРИ МУ ПРИБАВИ И ОПЕРА ВЪТРЕ.
    Абе щом го казва значи има голяма вероятност да го прави.
  • 30 Deepdown

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Рамбо":

    не е вярно това знам каква беше турция преди ердоган и сега виждам каква е често ходя а тея заводи въобще не носеха благосъстояние те са работилници за чужди марки тоест турция беше доставчик на евтин труд ,успехите на една нация не се мерат с валутен курс (който инструмент на запада) има много други измерение ,турция е дефакто по мощна от преди и с много по голямо и младо население от преди
  • 31 гладния

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "големият глад":

    Дежурните само чакат новина от Турция и почват да ръфат .Абе Ганьо не се ли умори да мразиш и презираш всичко което мърда ? Седнете оправете си държавата ,ето Турците ще си правят собствена Ваксина ,собствен Самолетоносач,собствена ”Лунна Мисия” и вместо да им кажете браво ,евала .И това да събуди нещо инстинктивно във вас за стремеж към развитие и прогрес седите ,чоплите семки и обсъждате Атовете и оправяте света с дървени философии.

    Коментиран от #32

  • 32 XaXaXa

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "гладния":

    Тези, които твърдят, че яйцата могат да се боядисват с пърди, лъжат ви бре будали!

    Коментиран от #33

  • 33 Смешник

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "XaXaXa":

    Вече 30 г.вас Ви лъжат ,че с пръдня,ще направите магистрали и заводи. На всяка пряка банка ,кафе и мол ,това постигна България по време на прехода и сега младото поколение е в чужбина да бере ягоди ,а на средна възраст сменя памперси
    в Германия. Да едно постигна,безспорно износът на евтина работна ръка. Останалите кибичат по кафета и дискотеки и чакат на рента , която ще вземат от земеделеца дето им работи земята.
    Ама българина не вижда гредата в своето око,но сочи с пръст треската на съседа. Ха,ха,ха,.....
Новини по държави: