Отидете към основна версия

9 056 34

Северна Македония и Сърбия ще спасяват евроинтеграцията от България

  • северна македония-
  • сърбия-
  • интеграция-
  • българия-
  • ес-
  • европа-
  • дипломация

Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в отношенията си

Снимка: Shutterstock

Македония и Сърбия ще спасяват евроинтеграцията от България. Това пише скопският вестник “Независен“, цитиран от агенция "Фокус".

Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в общите отношения, както и взаимна готовност за обогатяването им с ново съдържание, с цел подобряване на комуникацията и сътрудничеството между двете страни, в интерес на изграждането на добросъседски отношения и регионално сътрудничество, заявиха в Белград. външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи и неговият домакин, сръбският външен министър Никола Селакович. Двамата министри изразиха задоволство от провеждането на това първо посещение в Белград, което потвърди решимостта да засили политическия диалог между двете страни.

„Една от основните точки на посещението ми е заедно с колегата да върнем интензивността на политическия диалог между двете страни на нивото преди пандемията. Предадох нашия интерес, но и очакването за скорошната реализация на Третата съвместна сесия на двете правителства, като най-добрия начин за конкретизиране на идеите и за реализиране на инициативите, които ще бъдат в интерес и на двете страни,“ каза Османи, като посочи съвместни проекти в икономиката, енергийната и инфраструктурната връзка и др., чиято реализация е в посока на пряк интерес на гражданите. На срещата са били обсъдени и очакванията по отношение на европейската интеграция на двете страни, особено по време на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Европейската перспектива е нашият общ ангажимент. Република Сърбия отдавна е преговаряща с ЕС, а Република Северна Македония - още повече време е страна кандидат. Не трябва да позволяваме да се подкопава доверието в процеса на разширяване, което е под сериозна заплаха поради чести закъснения, постоянни забавяния и очевидна непредсказуемост. "Европейската перспектива е най-силният политически инструмент за трансформация на нашите общества и ако искаме сигурни, стабилни и европейски Балкани, трябва да запазим доверието в европейските перспективи," каза Османи. Министър Селакович се съгласи, че отношенията между двете страни са добри, приятелски и доброжелателни и показва готовността на двете страни да разрешат всички отворени въпроси чрез диалог, пише „Независен“

„Отношенията се основават на пет принципа: готовност на двете страни да разрешават откритите въпроси чрез диалог, насърчаване на приятелски отношения между народите и гражданите на двете страни, насърчаване на икономическото и търговско сътрудничество, взаимна подкрепа по европейския път и укрепване добросъседските отношения. Те допринасят за стабилността не само на нашите две страни, но и на целия регион,“ каза Селакович. И двамата министри стигнаха до заключението, че регионалното сътрудничество и изграждането на добросъседски отношения несъмнено е техният личен ангажимент към двете министерства. На срещата бяха обсъдени още откриването на граничния пункт Ложане - Миратовац, инициативата "мини Шенген" и насърчаването на взаимното положение на малцинствата в двете страни, пише скопският вестник По отношение на настоящите регионални предизвикателства министър Османи изрази принципната позиция в подкрепа на диалога между Белград и Прищина, като посочи, че като близки съседи имаме пряк интерес и гледаме с благосклонност към успеха на този процес. В рамките на посещението си в Белград Османи се срещна и със сръбския президент Александър Вучич.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: