18 Февруари, 2021 20:00 9 016 34

Северна Македония и Сърбия ще спасяват евроинтеграцията от България

  • северна македония-
  • сърбия-
  • интеграция-
  • българия-
  • ес-
  • европа-
  • дипломация

Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в отношенията си

Северна Македония и Сърбия ще спасяват евроинтеграцията от България - 1
Снимка: Shutterstock

Македония и Сърбия ще спасяват евроинтеграцията от България. Това пише скопският вестник “Независен“, цитиран от агенция "Фокус".

Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в общите отношения, както и взаимна готовност за обогатяването им с ново съдържание, с цел подобряване на комуникацията и сътрудничеството между двете страни, в интерес на изграждането на добросъседски отношения и регионално сътрудничество, заявиха в Белград. външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи и неговият домакин, сръбският външен министър Никола Селакович. Двамата министри изразиха задоволство от провеждането на това първо посещение в Белград, което потвърди решимостта да засили политическия диалог между двете страни.

„Една от основните точки на посещението ми е заедно с колегата да върнем интензивността на политическия диалог между двете страни на нивото преди пандемията. Предадох нашия интерес, но и очакването за скорошната реализация на Третата съвместна сесия на двете правителства, като най-добрия начин за конкретизиране на идеите и за реализиране на инициативите, които ще бъдат в интерес и на двете страни,“ каза Османи, като посочи съвместни проекти в икономиката, енергийната и инфраструктурната връзка и др., чиято реализация е в посока на пряк интерес на гражданите. На срещата са били обсъдени и очакванията по отношение на европейската интеграция на двете страни, особено по време на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Европейската перспектива е нашият общ ангажимент. Република Сърбия отдавна е преговаряща с ЕС, а Република Северна Македония - още повече време е страна кандидат. Не трябва да позволяваме да се подкопава доверието в процеса на разширяване, което е под сериозна заплаха поради чести закъснения, постоянни забавяния и очевидна непредсказуемост. "Европейската перспектива е най-силният политически инструмент за трансформация на нашите общества и ако искаме сигурни, стабилни и европейски Балкани, трябва да запазим доверието в европейските перспективи," каза Османи. Министър Селакович се съгласи, че отношенията между двете страни са добри, приятелски и доброжелателни и показва готовността на двете страни да разрешат всички отворени въпроси чрез диалог, пише „Независен“

„Отношенията се основават на пет принципа: готовност на двете страни да разрешават откритите въпроси чрез диалог, насърчаване на приятелски отношения между народите и гражданите на двете страни, насърчаване на икономическото и търговско сътрудничество, взаимна подкрепа по европейския път и укрепване добросъседските отношения. Те допринасят за стабилността не само на нашите две страни, но и на целия регион,“ каза Селакович. И двамата министри стигнаха до заключението, че регионалното сътрудничество и изграждането на добросъседски отношения несъмнено е техният личен ангажимент към двете министерства. На срещата бяха обсъдени още откриването на граничния пункт Ложане - Миратовац, инициативата "мини Шенген" и насърчаването на взаимното положение на малцинствата в двете страни, пише скопският вестник По отношение на настоящите регионални предизвикателства министър Османи изрази принципната позиция в подкрепа на диалога между Белград и Прищина, като посочи, че като близки съседи имаме пряк интерес и гледаме с благосклонност към успеха на този процес. В рамките на посещението си в Белград Османи се срещна и със сръбския президент Александър Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суровия Север

    88 6 Отговор
    Дреме ми за тия макета и сръбски чалгари, тия говорят на чипровски.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 северна република м

    82 3 Отговор
    сърбежите бяха окупаторите в повардарието.
    Сега северно македонското племе им се моли да и помогне. Или пак да ги окупира.

    Коментиран от #20

  • 4 Чудесно

    45 1 Отговор
    Да се оноват
  • 5 Кси

    85 4 Отговор
    Какъв фактор са Сърбия, кой ги брои за нещо, военнопрестъпници в края на 20 век, те ли ще задават тона за ЕС, а иначе са си заедно, на Македония и Сърбия трябва да се гледа като на едно и също нещо, комунизъм в действие, управлявани от УДБа
  • 6 СЕГА

    42 14 Отговор
    АКО БЯХМЕ В НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК
    С ТЕЗИ УПРАВНИЦИ ЩЕШЕ ДА СМЕ ВЪВ ВОЙНА. А КАРАКАЧАНКАТА И
    БИБИТКО ВЪВ ЧУЖБИНА. КОГАТО ПРЕДИ 2-3 ГОД ВОДИХА ПРЕГОВОРИ
    СЪС МАКЕТАТА НАШИТЕ САМО ГИ
    БАЦКАХА И ПРЕГРЪЩАХА А СЕГА
    КАТО ВИДЯХА ДЕБЕЛИЯ СЕ СЕТИХА, ЧЕ ИМА И БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ....

    Коментиран от #32

  • 7 херодот

    49 1 Отговор
    Глутницата на крмъл щяла да вие в един глас . Нищо ново.
  • 8 doc

    59 3 Отговор
    Нека се вземат тогава, а албанците да са кумове. Сбогом на ЕС. Пада им се.
  • 9 Чулаковски

    15 0 Отговор
    Аз сам Ок
  • 10 Лефтери

    70 0 Отговор
    Плеснали с ръце па се прегърнАли шумадийски свинар с повардарски куцовлах, дето са има за ''античко'' говедо.

    Коментиран от #14

  • 11 Кси

    52 0 Отговор
    На тоя фон сърбия-македония се казва: Да живее Косово!
  • 12 Ранд

    39 0 Отговор
    Да си се гушкат със сърбите , но пак си остават българи . Те така те .
  • 13 АлМак от Мелмак

    24 1 Отговор
    ВИНСГИ Е БИЛО ТАКА: НАЙ - НАПРЕД СЕ УРЕЖДА ЧОРБАДЖИЯТА, А ПОСЛЕ, АКО ОСТАНЕ НЕЩО ОТИВА ЗА СЛУГАТА, КОЙТО ЧИСТИ СВИНАРНИКА. ЗАЙО, "ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ" НА ОНЯ ПЕДАЛ ОСКАР УАЙЛД Е ЛИТЕРАТУРНА ИЗМИСЛИЦА - ВСИЧКО ТИ Е ИЗПИСАНО ВЪРХУ ФИЗИОНОМИЯТА.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    23 0 Отговор
    Има червени линии от НС за измислената държава и нация!
  • 16 Те такова чудо

    49 0 Отговор

    До коментар #14 от "Македонец":

    НЯМА! Македонец .... нали се разбрахте с гърците, че нямате нищо общо с древните македонци, Ал. Македонски признахте за елин ... вижте там, огледайте се и бявете какви сте ... южни сърби или южни славяни или ренегат и т.н. Но помни по лошо от родоотстъпник няма, дедите Ви сигурно се обръщат в гробовете си!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Стою касапина

    34 0 Отговор
    Макетата май не искат да влизат в ЕС?
  • 19 Анонимен

    38 0 Отговор
    Много подходящо са се опаковали . Сърбите явно знаят че тях ги чака същото вето . В територията на Сърбия има български земи които нямат никакво основание да бъдат там .
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    44 1 Отговор

    До коментар #3 от "северна република м":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.

    Коментиран от #26

  • 21 Мек

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Глу*п*к ще казваш на м*йк* си.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 веселяк

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македон":

    И защо? За да стане след 10 години албански ли?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГОСТ 1

    32 0 Отговор
    Най добре е Европа да се спаси от тези коминтерновски измислени държави.
  • 26 Кси

    28 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да, така е, на всяка българска стъпка към Македония във всяко отношение, следва контра от Сърбия, за последните месеци..., водят се преговори за българска медия, университет да допуснат в Македония, веднага следва въвеждане на сръбски език и културен център/макар че им е бил задължителен и имат от югосбирщината/, обещахме ваксини от договорите с ЕС, сърбите бързат да им дадат преди нашите доставки, да строят жп линия и коридор 8 с европари, не, сега Сърбия пак за нови жп линии, въпреки че имат, а към България никога не е имало, винаги са ги държали изолирани...доказателствата ще ни избодат очите
  • 27 Кси

    25 1 Отговор
    Между България и Македония са застанали сърбите, разперени са се, не допускат сближаване, очевидно крещащо е, то затова и заев се държи мога странно, на всяко решение за близост, на другия ден казва обратното, Сърбия пречи
  • 28 Баф маа му

    16 0 Отговор
    Само да не им се затоплят толкова много отношенията, че да се гушнат и онодят няколко пъти, хахахаха!
  • 29 Муахахаа

    17 0 Отговор
    Aми сърбите са недоволни че България признава само македонския език за диалект на българския, а за сръбския не се интересува...!!!
  • 30 100

    6 0 Отговор
    Да се здружават щом искат, ма ЕС ще го гледат от далече.
  • 31 Крум

    3 3 Отговор
    Първо: Народът и политиците в Югозападна България са на различно мнение.
    Второ: Вие как си мислите, дали политиците в Югозападна България ще искат да се обединят с на ? Амииии....нали така ще отпаднат като такива и няма да има папа.
    Трето: Дали албанските политици ще искат да се откъсне част от Югозападна България и да се обедини с Централна Албания ? Амииии..., така и тяхното папо ще отиде на кино. Следователно за всички престъпни политици в Югозападна България решението е само едно. Самостоятелно и на власт. Това е и от полза за сърбите. Има само един изход. Югозападнобългарския народ да се вдигне на бунт и да си омете политиците. Но като изхождам от това, че са България....няма да го направят. Ще си спинкат. Нашият най-добър ход е....вето и за двете селски държавици като ускорено работим с младите хора там. Не само гражданство, не само стипендии в университетите. Ако трябва всичко безплатно за тях. И учебници, и тетрадки, и двойни стипендии, и безплатни летни почивки в курортите и т.н и т.н. Трябва да спечелим младите. Бъдещето. Миналото е загубено. Там са сърбите. Ние трябва да бъдем бъдещето на младите. Задача трудна и медна, бавно. Но с търпение и мъдрост се постига всичко. И не на последно място самите ние трябва да се вдигнем и са изметем нашите престъпни политици, за да се въздигне бързо Отечеството ни и стане притегателен и съблазнителен център за младите. Така лека полека ще спечелим битката без война. Иначе искаме или не
  • 32 Стефан

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "СЕГА":

    Не защитавам тоя ДОНОСНИК Каракачанов, но главата ти е пълна с бръмбари и тръни, когато две страни искат да работят и живеят в мир и добросъседски отношения, икономическо сътрудничество и прочие те сядат и се разбират за условията, ПО СКОРО МАКЕТАТА СЕГА СЕ СЕТИХА че им трябват добри отношения с България, те със Сърбия винаги са били от 1944 година, а могат да си говорят колкото си искат със сърбите не им пречим и те не ни пречат, просто не мога да разбера какво си написал, няма грам логика.
  • 33 chi

    5 0 Отговор
    Оставете ги на мира Северна Македония, за да могат албанците спокойно да си свършат работата...
  • 34 коце

    2 0 Отговор
    Мразя РЕНЕГАТИ....
Новини по държави: