Отидете към основна версия

6 758 47

В НАТО са притеснени заради Турция

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • турция-
  • сащ-
  • притеснение-
  • русия-
  • с-400-
  • анкара

НАТО поне "може да осигури важна платформа за обсъждане на тези въпроси"

Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че има "сериозни притеснения" относно действията на страната-членка Турция, но настоя, че Алиансът бил важна платформа за разрешаване на спорове, свързани с Анкара, предаде News.bg, цитирайки AFP.

"Изразих сериозните си притеснения, а всички знаем, че са налице сериозни различия и някои въпроси, вариращи от Източното Средиземноморие, турското решение за закупуване на руската система за противовъздушна отбрана С-400 или свързани с демократичните права в Турция", отбеляза Столтенберг пред депутати от Европейския парламент. "Но вярвам, че НАТО поне може да осигури важна платформа за обсъждане на тези въпроси, повдигане на тези въпроси и провеждане на сериозни дебати и дискусии относно различни опасения", подчертал още шефът на НАТО.

Турция предизвика гнева на някои от съюзниците си в алианса от 30 държави заради позицията си в морския териториален спор с друга страна членка на НАТО Гърция и ролята си в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. През декември Вашингтон наложи санкции срещу турската агенция за военни поръчки заради решението на Анкара да придобие системата за противоракетна отбрана С-400 от съперника на НАТО Русия. Новият президент на САЩ Джо Байдън поддържа твърда позиция по отношение на закупуването на руско оръжие, докато администрацията му продължава да обмисля подхода си към държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Външните министри на страните членки НАТО ще се съберат следващата седмица в Брюксел за първата среща на живо на алианса, подкрепена от САЩ, с участието на екипа на Байдън. НАТО отдавна се опитва да изглади вътрешните спорове с Турция, посочвайки ролята, която Анкара е изиграла в приютяването на милиони бежанци от Сирия и в борбата с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Миналата година алиансът създаде "механизъм за деконфликт", за да се опита да избегне сблъсъци между Турция и Гърция, след като напрежението се засили около Източното Средиземноморие и конфликтът след това се поуспокои. Самата Анкара предприе по-широка дипломатическа мисия през последните месеци, като се опитва да подобри отношенията с Европейския съюз и регионалните съперници като Египет в контекста на несигурността относно подхода на Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: