Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 19:53 1 637 16

Отношенията в НАТО ще се подобрят при Байдън

  • нато-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • йенс столтенберг

Байдън е силен поддръжник на НАТО, а и познава организацията

Отношенията в НАТО ще се подобрят при Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че след избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати трансатлантическите отношения между съюзниците в Алианса ще се подобрят. Столтенберг каза това преди видеоконференцията на министрите на външните работи на Пакта утре и вдругиден, предаде БНР.

"Новоизбраният президент Джо Байдън е силен поддръжник на НАТО, а и познава организацията добре", подчерта Столтенберг. Той допълни, че добрите трансатлантически отношения са важни както за Европа, така и за Съединените щати, особено с преместването на глобалния баланс на силите с надигането на Китай:

„Понякога, когато ходя в Съединените щати, чувам, че хората са загрижени от размерите на китайската икономика, бюджета им за отбрана, напредъка в различните технологии. Моето послание е, че тогава е още по-важно да запазят приятелите и съюзниците си по-близо в рамките на НАТО“. Столтенберг каза още, че поради засилването на руското военно присъствие в Крим, Пактът обмисля допълнително подсилване на своето в Черноморския регион.

Утре и вдругиден външните министри ще обсъждат и намаляване на военното присъствие в Афганистан. Столтенберг заяви, че е разговарял по въпроса с Байдън и добави, че Пактът е изправен пред дилема и ако остане, и ако напусне територията. В първия случай това ще означава, че военният ангажимент на Алианса продължава, а оттеглянето ще постави на риск постигнатото до този момент.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази мумия

    9 2 Отговор
    не се знае дали ще издържи на напрежението, да си гледа старините.
    Вие нещо каруцата пред коня слагате...
  • 2 Врачка

    5 1 Отговор
    Добра новина за България като член на НАТО ще поръча още от смъртоносните летящи крепости Ф16.Пари има.
  • 3 Против НАТО

    8 2 Отговор
    Ще продължи ли НАТО , да се занимава с международните полицейски задължение на САЩ?
    Какво ще търсим, ние в Афганистан, откачени ислямисти или
    майка си и баща си?
    Тези пари са наши и аз не искам да ги дам, за тъпи зависимости между суперсилите в света между Русия и САЩ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аминь!

    2 0 Отговор
    Сега нгри китайци азиатци и ц.ани ще напъплят да чкат белите ни майки дъщери и сестри с тоя ypoд.

    Коментиран от #7

  • 6 нашия

    2 0 Отговор
    ще се оправят разбира се щом е съгласен да плаща за нищоправене и заплати на добре платени бщрократи-ама нека пурво дойде на власт
  • 7 нашия

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аминь!":

    за да дойдат това зависи от нас -иди ги питай унгарците като излезнаха всички мобилизирани на границата защо никой не влезе

    Коментиран от #8, #9

  • 8 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    от нас от нашите майки и дъщери зависи всичко
  • 9 Хо хо хо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    Трябва народа да е еднороден и изключително добре въоръжен.И да не допуска навлеци отвън.Естествено това не се харесва на глобалистите.Щото глобализацията носи пари.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ело

    5 0 Отговор
    " Спящия Джо " ще реши всичките проблеми не само Американските но и Европейските даже Световните. Нищо ,че забравя когато журналистите му задават по-вече от един въпрос помни само последния. Важното е , че здрав като "камък " наскоро е паднал но само крака си "навехнал" . Да забравя или да не помни къде са и защо са там ( често питал-сега къде сме и защо) не е важно- важното е че физически е много здрав-като бетон, камък, желязо ( нямам думи за сравнение) но умствено има проблеми не важно защото той няма да управлява .
  • 12 да ве

    1 0 Отговор
    ще се подобрят ама друг път, колкото може да има отношения хапващия и софрата(ес) :)
  • 13 София

    0 0 Отговор
    Ние гледамена Америка като една страна но това е един голям континент с много страни. Болшинството предпочита Тръмп и това означава че Америка е разделена на две - поне така изглежда. Какво ще стане ако се раздели на две отделни държави всяка съответно със свой президент?
  • 14 Българин Тръмпист

    1 0 Отговор
    Няма как, още не е взел властта, предстоят процеси пред съда, не бързайте, да няма после -олеле какво стана!
  • 15 big

    1 0 Отговор
    Няма никакъв шанс! Тръмп предизвика по-високо финансово участие на европейските страни за сметка намаляването на американското, Байдън трябва да е глупак да отмени това, при положение на огромния дефицит на САЩ.
  • 16 ГОСТ 1

    0 0 Отговор
    Не само че няма да се подобрят, но ще се влошат.И причината не е желанието на некомпетентния Столтенберг за това, а вътрешните противоречия в НАТО съчетани с заявеното намерение на синилния Байдън да направи САЩ отново световен жандарм номер 1. Разходите за "отбрана"т.е. за нападение над "непослушни"държави ще се увеличат драстично,което допълнително е обтегне отношенията между "съюзниците".