Отидете към основна версия

2 251 10

ЕС няма да плаща кредита на Черна гора

  • черна гора-
  • заем-
  • ес

Страната търси подкрепа за дълг към Китай

Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС не може да помогне на Черна гора за изплащането на нейния дълг към Китай. Това обяви говорителят на ЕК Петер Стано, цитиран от Пинк.

Черна гора е кандидат за присъединяване към ЕС. Преди седмици беше отправена молба за указване на европейска подкрепа в изплащането на държавен дълг към Китай.

Европейските представители са готови да подкрепят строежа на нова магистрала. Именно работата по магистралата е довела до натрупването на дълга.

Стано припомни, че ЕС може да окаже подкрепа по реформи, но не и по изплащане на дълг към трети страни. Молбата дойде от черногорския вицепремиер Дритан Абазович.

Китайският дълг на страната възлиза на около един милиард евро. Той повиши сериозно държавния дълг и доведе до увеличаване на данъците.

Магистралата все още не е завършена, а първите вноски по кредита трябва да бъдат направени през тази година. Черна гора потърси първо европейски инвеститори за магистралата, но те се оттеглиха, заради липса на икономическа обосновка, което доведе до китайско участие.

Магистралата е от пристанището Бар до сръбската граница. ЕС може да осигури грантове и фондове за довършването на строителната дейност.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини