Last news in Fakti

22 Април, 2021 15:54 1 747 4

Огромен скок в правителствения дълг на ЕС

  • ес-
  • дълг-
  • икономика

Голямо повишение на задълженията

Огромен скок в правителствения дълг на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителственият дълг на държавите от ЕС е отчел значителен скок през последната година. Това показва статистика на Евростат.

Голяма част от този дълг е на държави от еврозоната. Реално за тях повишението е с 1 трлн. eвро.

Общо за държавите от ЕС повишението е от 1.234 трлн. евро. България е сред страните с най-висок скок на нивото на задлъжнялост през последната година, измерен като дял от БВП.

През 2019 г. той е бил 20.2 процента, а през миналата година е достигнал 25 процента. В ЕС има държави и с по-малък дефицит.

Повечето обаче са със значително по-високи показатели. Гърция е увеличила взетите заеми с 25 процента.

Като абсолютни измерения най-задлъжняла е Италия с общ дълг о 2.57 трлн евро. Германия е увеличила дела на правителствен дълг с 10 процента до 69.8, докато повишение от 18 процента е отчетено във Франция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    ...цар Живко...да живей цар Живко...😁...
  • 3 Най-задлъжнелите

    1 1 Отговор
    държави в света са понред на задълженялост-САЩ, ЯПОНИЯ, ИТАЛИЯ, ГЪРЦИЯ, ФРАНЦИЯ, БЕЛГИЯ и ИСПАНИЯ. И какво от това боли ги третия крак
  • 4 😂😂😂😂😂..

    2 4 Отговор
    Само каква статия,"Огромен скок в правителственият дълг на ЕС"..така ли..ами сега???🙉, ЕС не е федеративна държава, няма БВП, няма и правителство, няма и правителство..и дълг няма, имат отделните държави, дълг печата ЕЦБ, но той се поема от отделните държави, как няма да правят дълг европейските държави, при тази опустошителна икономическа криза, предизвикана от пандемията...нормално, така е по целият свят, силните икономики си позволяват да натрупат по голям дълг, слабите по малък, нашият 25% от БВП, разрешеният от ЕС е до 60% от БВП, имаме още много да задлъжняваме докато стигнем тези 60%..така че...споко, нищо не се случило, добрече сме в ЕС, иначе каквито сме умници сега щяхме да вием като чакали от глад. И да чакаме глоглавият лешояд Славчо да ни поведе с революционни песни по площадите..😂😂👍
Новини по държави: