14 Април, 2021 16:47 2 225 10

ЕС няма да плаща кредита на Черна гора

  • черна гора-
  • заем-
  • ес

Страната търси подкрепа за дълг към Китай

ЕС няма да плаща кредита на Черна гора - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС не може да помогне на Черна гора за изплащането на нейния дълг към Китай. Това обяви говорителят на ЕК Петер Стано, цитиран от Пинк.

Черна гора е кандидат за присъединяване към ЕС. Преди седмици беше отправена молба за указване на европейска подкрепа в изплащането на държавен дълг към Китай.

Европейските представители са готови да подкрепят строежа на нова магистрала. Именно работата по магистралата е довела до натрупването на дълга.

Стано припомни, че ЕС може да окаже подкрепа по реформи, но не и по изплащане на дълг към трети страни. Молбата дойде от черногорския вицепремиер Дритан Абазович.

Китайският дълг на страната възлиза на около един милиард евро. Той повиши сериозно държавния дълг и доведе до увеличаване на данъците.

Магистралата все още не е завършена, а първите вноски по кредита трябва да бъдат направени през тази година. Черна гора потърси първо европейски инвеститори за магистралата, но те се оттеглиха, заради липса на икономическа обосновка, което доведе до китайско участие.

Магистралата е от пристанището Бар до сръбската граница. ЕС може да осигури грантове и фондове за довършването на строителната дейност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    17 3 Отговор
    ха-че той боко само в единия шкаф има толкова...
  • 2 честен ционист

    12 0 Отговор
    Тия перачи нито са в ЕС, нито плащат членски внос, а имат Евро от 1996г и яко дрога за преразпределение и пари за пране. А можеше Кочинката да е на тяхно място..

    Коментиран от #4

  • 3 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    КРАЙБРЕЖИЕТО Е КУПЕНО ОТ РУСНАЦИ - ЗАПАДНО Е СРЪБСКО -В СРЕДАТА Е КИТАЙ --- КОЕ Е ЧЕРНА ГОРА ??????? НЕЩО ЗА БГ ???
  • 4 Надали

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Дрогсовите републики споделят една съдба.
  • 5 Довиииждане

    2 0 Отговор
    , доеижданеее, но полседната сричка е ...НЕ. Аре, първа жертва.
    Скоро и всички.
  • 6 Брендица

    5 5 Отговор
    Ето затова трябват Обединени Единни Балкани! Долният съюз ЕС отказва да си финансира магистрала, която той поръчва на Черна гора да строи със собствени средства, защото не е в ЕС. Да се разпада по-скоро тая неуредица наречена съюз, за да се види Истината и се осъзнаят без евросредства какви голтаци са бг политиците!
  • 7 УЖАС

    5 1 Отговор
    Така се и не научихте: ЗАЕМИТЕ се ВРЪЩАТ с ЛИХВА! КРЕДИТИТЕ се връщат с ЛИХВА! КОЙ не скача е ЧЕРВЕН! ЦИРКаджиии
  • 8 Когато разиграваш

    10 0 Отговор
    Тарикатлък на дребно,следва плащане на едро. Нахъсаха ги от обора,да се откъснат от Сърбия,за да се развиват " демократично".Главна цел: раздробяване на Сърбия,и блокиране излаза и,към Адриатика.Мислеха си,че са хванали попа за брадата.С население ,колкото половин София,и пунта мара икономика,накъде сте ръгнали? ЕС им набута еврото,като разплащателна единица,без да имат реална икономика, която да отговаря на изискванията.За да ги държи на къс повод.Тръгнаха да се правят на " голема работа" със проект за милиарди,а ЕС и Шефа тихо кимаха.Защо да не разполагат с готова инфраструктура- пристанище плюс магистрала? Но попаднаха на дракона.А той пари не дава от добри чувства.Сега ще изядат тоягата здраво.Срещу хартия,Дракона ще си получи собственост върху пристанището и магистралата.И няма кой да го спре.Международното право е на негова страна.

    Коментиран от #10

  • 9 Мдааа

    5 0 Отговор
    Мдааа, така е то ! Текат постоянно новини за грандиозните инвестиции, финансирани с китайски заеми, било в Сърбия, било Черна Гора или по Южна Америка или Африка.
    И плюят ли плюят ли из този форум по ЕС и сочат какви ги вършат "нормалните" с китайския бизнес. А от ЕС все повече бият тревога , че солено излиза китайското финансово приятелство.
    Ей го сега от Черна Гора като типични бивши югославски кокошкари ( знаем ги едни такива "братя" на югозапад от България ) иска ЕС да плаща масрафа, така щото Западните Балкани да "почувстват европейската преспектива" защото иначе ще се хвърлят в обятията на Путин ( сякаш пък той ще плати..... ).
  • 10 Мдааа

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Когато разиграваш":

    Че ти какво си мислиш ? Нали утре и Сърбия ще изреве от заемите на "Дракона. И тя на европейската врата ще чука.