Отидете към основна версия

3 441 91

Ердоган: Лъжливи са обвиненията към Турция за арменския геноцид

  • турция-
  • армения-
  • реджеп ердоган-
  • геноцид

Анкара приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще защитава истината пред лицето на "лъжливите" и политически мотивирани обвинения в "геноцид" над арменците през 1915 г. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на фона на информациите, че американският президент Джо Байдън се очаква да признае "арменския геноцид", предадоха турските медии.

В. "Вашингтон пост" писа, че президентът на САЩ Джо Байдън се очаква официално да признае масовото избиване на арменци от Османската империя през Първата световна война за акт на геноцид. Предшественикът му Доналд Тръмп се отказа да направи това, опасявайки се от влошаване на отношенията с Турция, предаде БТА.

Президентът Ердоган съобщи, че Турция ще продължава да защитава истината пред онези, които лъжат за "т. нар. арменски геноцид" и подкрепят тази клевета по политически причини, се казва в изявление на турското президентство след края на заседанието на Висшия консултативен съвет в Анкара, председателствано от Ердоган.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани и да представляват геноцид.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: