Last news in Fakti

16 Април, 2021 07:30 5 964 51

Балкански скандал! Външните министри на Гърция и Турция спориха на пресконференция

  • турция-
  • гърция-
  • мевлют чавушоглу-
  • никос дендиас

Събитието започна с надежда за подобряване на отношенията, но бързо премина в размяна на язвителни обиди и от двете страни

Балкански скандал! Външните министри на Гърция и Турция спориха на пресконференция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На съвместна пресконференция в Анкара се разрази спор между гръцкия външен министър Никос Дендиас и турския му колега Мевлют Чавушоглу. Това беше първата им среща за последните над 12 месеца.

Събитието започна с надежда за подобряване на отношенията, но бързо премина в размяна на язвителни обиди и от двете страни, пише Ройтерс.

В началото Чавушоглу заяви, че Турция иска да затопли връзките си с Гърция без предварителни условия и похвали проведения "много позитивен диалог", както и че проблемите между Атина и Анкара могат да се решат посредством диалог.

А Дендиас изрази подкрепа за искането на Турция за присъединяване към Европейския съюз, но и добави, че всякакво посегателство върху суверенитета на Гърция ще бъде санкционирано.

Той се оплака и от проучванията на Турция за природен газ в спорни води в Егейско море, както и от отношението към гръцкото православно малцинство в Турция и спора за мигрантите.

Коментарът му предизвика гневен отговор на Чавушоглу, който го определи като "неприемлив".

От своя страна Дендиас отговори, че позицията на Гърция е ясна и колегата му е запознат с нея. Чавушоглу опонира, че няма да мълчи при обвинения към Турция и нейния народ, както и че напрежението между двете страни членки на НАТО може да продължи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бачо Киро

    62 29 Отговор
    На грък доверие да нямаш. Все още се ослушват за беломорието, където трябва да има достъп. А иначе и на тях робуваме. Аз не съм чул да има поне една гъркиня да работи в България и да обслужва български пенсионери чистейки, къпейки, сменяйки памперси, а хиляди са българките, които обслужват гръцки пенсионери. За нищо ни нямат, само ни ползват като роби

    Коментиран от #5, #7, #10, #15, #18, #21

  • 4 Хахаха..

    21 1 Отговор
    Хапнаха се за плешивите перчем и,интересът клати феса,газ е това,Газ!Другото е бошлаф/празни приказки/..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ти да видиш

    7 2 Отговор
    Бой с баклави !
  • 7 Истината е

    39 13 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Когато държавата ти е слугиня на Турция и Саш, за какво да те ползват гърците ? Никого не са канили. Върви в Турция, щом гърците са ти криви. И мисли, защо трябва да работиш за чужденци !

    Коментиран от #11, #17, #20

  • 8 Даката

    32 33 Отговор
    Константинопол и западна Анатолия са европейски християнски земи,трябва да са гръцки.Исляма само създава проблеми.Бягат да живеят в Европа за по хубаво,обаче носят изостаналост и проблеми

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    31 11 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Щведите са си построили дворец и живеет в дворец, Австрийците си постоили красива и удобна къща и живеят в нея, Бай Ганьо си е построил стара турска тоалетна и живее в нея. На всекиму според ума, труда и способностите.
  • 11 Бачо Киро

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е":

    Кой е държавата???, нали сме ние, ти, аз и всички българи

    Коментиран от #14

  • 12 един от многото

    20 4 Отговор
    Срещнаха се , поговориха , скараха се и се разделиха! Мила Балканска картинка.
  • 13 Мехмед

    22 20 Отговор
    Чаушоглу го постави на място с острия си език
  • 14 Булаир Фружин

    21 25 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Именно. Попитай, обаче, 10 българи, кого ненавиждат повече – фесове или византийци. 9ма ще ти кажат, че мразят тур. в червата. Аз съм само един от тия 9ма.

    Коментиран от #22, #27, #30, #45, #47

  • 15 Смех !

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Ми щото сте роби ! За нищо не ставате .
  • 16 Ето ви я срещата

    9 4 Отговор
    Аааа, ама вие не разбирате чужди езици, но коментирате 🤭🤭🤭

    Коментиран от #50

  • 17 Истината е

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е":

    Дали сме държава,( като Гърция и Турция) или сме турско-щатска колония. Негодуваш, но победител, с най-много гласове на изборите е статуквото, а останалите са люспи от статуквото. Трудно ще се оправим така.
  • 18 Киро Бачов

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Хиляди са българките, защото след Ционистко-Болшевишкият погром над Русия и по-късно източна Европа , хората бяха превърнати в трудови единици и живееха по правилата на Кибуците всичко е обшо и една върхушка ги управлява, едно време това са били жреците в миналите времена Жреците -комунисти.Тзаи шайка и вследствие други такива направиха хората бедни, живеещи в мизерия.Герб довърши тотално този процес и поради това вече имаме над милион българи слугуваши в чужди държави. Гърците не са ни виновни, никой на сила не кара българите да работят там.. Чети бе човек, преди да пишеш остро срещу съседните си народи.
  • 19 Може Може

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Даката":

    Но са Турция
  • 20 Behemoth

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е":

    С Ко да мисли тя главата празна като кофа...веднага си личи робския ген и респекта към поробителя.....
  • 21 100

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Обслужвали са ме гърци, ама като ходя на почивка в Гърция.
  • 22 123

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Булаир Фружин":

    Според проучване от 2012 г. на етнически турци, „турското население има близко генетично сходство с популациите от Близкия изток и Европа и известна степен на сходство с популациите от Южна Азия и Централна Азия.“ На ниво K = 3, използвайки индивиди от Близкия изток (друзи и палестинци), Европа (френски, италиански, тоскански и сардински), за да се получи по-представителна база данни за Централна Азия (Уйгур, Хазара и Киргизстан), резултатите от групирането показват, че турците са смес от жители на Близкия изток 45%, Европа 40% и Централна Азия 15% . За ниво K = 4 резултатите за бащински произход са 38% европейци, 35% близкия изток, 18% южноазиатски и 9% централноазиатски.На ниво K = 7 резултата от бащински произход са 77% европейци, 12% южноазиатци, 4% близки източници, 6% централноазиатци.Проучване, включващо митохондриален анализ на населението от византийския период в Турция, чиито проби са събрани от разкопки в археологическия обект Сагаласос, установява че пробите от Сагаласос са най-близки до пробите на сегашното население на „Турция, Крим, Иран и Италия (Кампания и Пулия), Кипър и Балканите (България, Хърватия и Гърция). Съвременни проби от близкия град Агласун показват, че в съвременните проби от Агласун са открити родове от източноевразийски произход, определени за макрохаплогрупа М. Тази хаплогрупа е значително по-честа в Ağlasun (15%), отколкото във византийските Sagalassos, но проучването показва че „няма генетично прекъсване през двете хиля

    Коментиран от #23, #25

  • 23 123

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Проучване, включващо митохондриален анализ на популация от византийска епоха, чиито проби са събрани от разкопки в археологическия обект Сагаласос, установи, че пробите от Сагаласос са най-близки до съвременните проби от „Турция, Крим, Иран и Италия (Кампания и Пулия), Кипър и Балканите (България, Хърватия и Гърция). "[30] Съвременни проби от близкия град Агласун показват, че в съвременните проби от Агласун са открити родове от източноевразийски произход, определени за макрохаплогрупа М. Тази хаплогрупа е значително по-честа в Ağlasun (15%), отколкото във византийските Sagalassos, но проучването „няма генетично прекъсване през две хилядолетия в региона.
  • 24 123

    5 7 Отговор
    Тези двамата изглеждат еднакво единия грък християнин а другия грък мохамедан
  • 25 Булаир Фружин

    6 15 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Ти бъркаш боя със ситуацията. Не ми дреме от какви наночастици са съставени едните или другите. То и еничарите са били 100 на 100 българи, но са били най-гадните от всички турчуля. Та аз мрразя тур. по принцип. По дифолт, както е модерно да се каже.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 123

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Булаир Фружин":

    По подразбиране е точната дума на Български, дифолт няма кой да го разбере.
  • 27 Вие българите се мразите един друг

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Булаир Фружин":

    В генетиката ви е. Затова и сте в дъното на хранителната верига.

    Коментиран от #32, #48

  • 28 Всъщност българи еничари е имало

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "Булаир Фружин":

    Съвсем малко. Все пак е имало строг подбор и само тези които са били по-заможни са можели да бутнат рушвет на служителя отговарящ за подбора или кастингът както обичаш модерните думички, явно те е срам от българските.

    Коментиран от #51

  • 29 Ахмет

    17 4 Отговор
    Аз не признавам никакви проучвания за гените на народите защото всеки е с човешки ген, апоплектичен се разделят на народи и етноси.
    Така ,че всеки е такъв какъвто се чувства , агората казва ,че Турците в Гърция са МЮСЛЮМАНИ и каза на Чавушоглу ,че това го казвало "Лозанския договор" а той каза ,ме всеки е КЪКЪВТО се чувства така ,че те се чувстватТурци и са си Турци
    Лоза скрият договор казва че островите трябва да са без въоръжение ама Гърците ги въоръжават ,значи те могат да нарушават договорите ама ТУРЦИЯ не може, виж го ти простака
    Надяват се на Е С и на другите си батковци ,ама историята не казва същото и в трудни моменти остават сами пак Турците са свикнали сами да си решават проблемите
    През1974 година много добре си спомням по време на Кипърската война искаха да нападнат през Тракия ама тогавашният Американски държавен секретар им каза:
    Недейте защото въпреки ,че наложихме амбарго на Турция няма да можем да ви помогнем и затова ще останете и без Тракиятя и се отказаха
    Май сега също се гъделичкат от големците ама ще останат без островите и Тракия
    Простака на пресконференция се надува като жаба ама личи се културата на гърка
    Последно за Българите:
    Мразите Турците ама да знаете ,че при трудно положение пак турчина ще ви опази от Гърка защото Гърция ви мрази и чака удобен момент да ви смачка
    Продължавайте да мразите турците ама кучето си лае керванът си върви

    Коментиран от #33

  • 30 Мехмед

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Булаир Фружин":

    Видео друго освен мразене знаете ли изобщо? Егати болното племе.

    Коментиран от #31

  • 31 Мехмед

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мехмед":

    Вие исках да кажа, телефонът ме прецака
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Булаир

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ахмет":

    Какво рече? Не тЪ разбрах, Амет. Турчин
  • 34 Гърция

    12 0 Отговор
    Както се очакваше,прецаква преговорите,напълно е наясно,че стигне ли се до там да седнат на масата на преговори и не се разберат по мирен път,следва съд за международното право и там е загубила,затова целта е да подържа спор без да сяда на маса за преговори,но вече и на Европейския съюз му писна.....
  • 35 Хи хи хи

    17 1 Отговор
    Чавушоглу подходи приятелски, но гръцкия министър започна с обвинения и турския министър му даде подобаващ отговор. Чавушоглу е достоен заместник на Ердоган, който би се борил за турските интереси
  • 36 Турско отчаяние

    3 9 Отговор
    В същото време, когато турците бяха шокирани да чуят гръцкия външен министър да им казва лице в лице истините, които избягват да чуят, огромно учение се провежда от гърци, испанци, американци, французи и др в Беломорието, ливанският външен министър е в Атина за присъединяване към алиансите в Средиземно море, докато в Кипър се провежда среща на външния министър със колегите си от Израел и ОАЕ, по същите въпроси..
  • 37 Силна Пуйка

    1 11 Отговор
    Гърците имат топки. Те не са като европейците от типа Мишел. Турците са яли бой в своя патладжан сарай от гръцки евзон, висок 192 см. Урсула фон дер Лайен вече е поставила на видно място в кабинета си снимката на гръцкия външен министър.

    Коментиран от #40

  • 38 patates & soğan

    0 6 Отговор
    чудя се дали вчера гъркът освен шамари е раздавал безплатни картофи & лук
  • 39 йес

    9 0 Отговор
    Гърците са най-голямото недоразумение... Надявам се Бог да даде още един път възможността на турците да приключат един път завинаги с тази жалка,бедна,злобна държава. Та те даже нямат традиции, бе вижте им само националната кухня.. Погледнали са в отсрещния бряг какво има на софрата при комшиите, и взели та направили същите ястия с гръцки имена.
  • 40 прав си

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "Силна Пуйка":

    гърците имат топки, но се намират в гърлото им, а и затова са с полички
  • 41 Тансу Чилер

    0 6 Отговор
    Toзи чoвeк, Чавушоглу, ни зacрaми вcички, cлaб хaрaктeр, бeз знaния и изoбщo крacнoрeчив, нитo ocтрoумeн, нe e гoдeн зa тaзи рaбoтa, щoм aз cтaнa външeн миниcтър, вcичкo щe ce oпрaви.
  • 42 xaxaxa

    2 8 Отговор
    до заблудените турчета. чувството за малоценност и мъката води до мания, а това до депресия и липса на достойнство. след гръцките шамари, дръжте се като мъже, ще последват още.

    Коментиран от #43

  • 43 Заблуден си

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "xaxaxa":

    По-скоро нещата, които си написал се отнасят за вас! Внимавайте, че Гърция да не се окаже новия Донбас.
  • 44 Браво

    9 1 Отговор
    На грък вяра да нямаш. Преди десет години немците ги спасиха от тотален фалит, а те за благодарност им искат двеста милиарда репарации. А ние още помним как влязоха в България за малко да си присвояват Петричко
  • 45 Ой, какой пазор !

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Булаир Фружин":

    Нормално е родните Кремльовски шапкари да мразят турците.Батюшката ги прелъсти и изостави, братушката Клинтън дойде туканка, кихна два пъти и "фуражките" изчезнаха яко дим. И наканец останаха с турския аскер.

    Коментиран от #46

  • 46 Булаир

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ой, какой пазор !":

    Абе, какви русофили те гонят, беее? Заветът на Ботев е ,,силно да любя и мразя". Няма как да не предизвикват в мене такива чувства петвековните ни поробители, поганците. Лекувай се, стига гледа филми.

    Коментиран от #49

  • 47 Гневен бургазлия

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Булаир Фружин":

    Че ги ритам до Одрин.. Като в доброто старо време :)
  • 48 Ей пръ. Тляко

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Вие българите се мразите един друг":

    Забиват си нож защото за 500 години тъй ги е приучил падишаха.. По лесно се контролира разделен народ.. Ама пак ви ритахме до Одрин.. На нож!!!
  • 49 Гневен бургазлия

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Булаир":

    Браво! На нож!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тоя па

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Всъщност българи еничари е имало":

    А ти си бил и знаеш. Я прочети малко литература и не пробутвай заучени приказки. Българските момчета са били най-многобройната част от този корпус. А от българския няма как да ме е срам, на тебе може да ти се иска, мюмюне, ама няма как да стане.
Новини по държави: