Last news in Fakti

19 Април, 2021 23:25 1 885 16

Гърция и Турция търсят подобряване на диалога

  • гърция-
  • никос дендиас-
  • турция

Има напредък

Гърция и Турция търсят подобряване на диалога - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Постепенното подобряване на отношенията с Турция е трудна задача. Това обяви гръцкият външен министър Никос Дендиас, цитиран от Катимерини.

Дипломатът беше на посещение в Турция. Там той разговаря с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Двамата демонстрираха голямо разминаване по някои теми. Въпреки това обявиха, че има определен напредък.

Дендиас заяви, че тази среща може да е първата глава от подобряването на отношенията между съседните държави. Двамата външни министри ще се опитат да организират подобна среща в Атина.

Там ще се водят преговори за реализирането на условия за среща между турския държавен глава Реджеп Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Дендиас смята, че турското правителство показва позиции по някои теми, които противоречат на международното право.

Гърция очаква посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкен, което ще разгледа диалога със съседната държава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 USA imperia

    8 10 Отговор
    Турция клекна видя се че Америка и Гърция вървят заедно напред, и неможе азиатските анадолци да изневеряват на НАТО с големите врагове на човечеството Русия и Китай понеже големия батко не им продал американско оръжие

    Коментиран от #4

  • 2 Мехмед

    10 8 Отговор
    Турция за нищо на света няма да се откаже от суверенните си права права в източното средиземноморие.

    Коментиран от #6

  • 3 Tака, значи

    6 7 Отговор
    Гръцкият външен министър поясни с кратки процедури, че споразумението от Лозана не се променя, че Турция не може да нарушава принципите на международното право, че островите в Егейско море са застрашени и следователно тяхното задължение е отбрана и че няма въпрос за турско малцинство в Гърция. С други думи, той обявии безизходицата на изследователските разговори, започнали по инициатива на германския външен министър и натиска на г-жа Меркел, която със сигурност е основната подкрепа на Турция в срещата на върха на ЕС. Този ход непременно променя оста на дискусии на ниво ЕС, защото заплахата на гръцкия суверенитет засяга пряко и Европа. Гръцкият външен министър изясни по възможно най-добрия начин, че единствените разлики с Турция са делимитацията на ИИЗ / континенталния шелф, без звездички. Той също така изясни на ниво НАТО, че националният суверенитет е друг въпрос, а механизмът за разединяване или мерките за изграждане на доверие е друг. Той също така разруши утвърдения имидж на Турция като фактор за стабилност и сигурност в региона, който Турция упорито култивира. Турция има само един път пред себе си. Прилагане на международното морско право, отказ от ирационалните изисквания, спазването на европейските правила като цивилизована държава и мирното съжителство и сътрудничество.

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Не само те ..

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "USA imperia":

    Рядко събитие се случи вчера в контекста на гръцкото учение Iniochos 2021 над Егейско. Може би една от най-впечатляващите "elephant walk"(разходка на слонове), случваща се по целия свят. Това е едновременното излитане на бойни самолети във формация, която освен големия брой бойци, които са участвали (30 самолета), включва девет различни типа. Първото трио беше съставено от ОАЕ F-16E / F Block 60, последвано от друго трио от USAFE F-16C Block 40 (CCIP) (Aviano) и друго трио от впечатляващи двуместни F-16I Sufa (Block 50/52 ) на израелските военновъздушни сили. Веднага след това поеха три Mirage 2000-5Mk.2 от ВВС на Гърция, последвани от равен брой модернизирани бомбардировачи Mirage 2000D (AdlA) на френските ВВС. Най-многобройните участници бяха шестимата френски Rafale (четири едноместни C и два двуместни B), които участваха в учението. Последва трио от испански EF-18 (F / A-18C / D), три гръцки F-4E AUP и накрая три двуместни F-15I на Израел. Преди няколко дни летяха с гърците в Егейско море 6 F-15 на Саудитска Арабия и утре гърците ще подпишат с тях концесията от Гърция за Саудитска Арабия, на зенитна система patriot и необходимия персонал. А скоро ще последва съвместно гръцко-египетско учение с кораби и самолети в Източното Средиземноморие.. Турците са напълно безсилни пред всичко това и с руснаците отдалечени от тях заради поведението на Турция в Украйна. ps Италия вече е изоставила Турция, а това скоро ще направи и Либия.

    Коментиран от #7, #10, #12

  • 5 Τояга

    5 2 Отговор
    Само от тояга разбират.Нямат нищо общо с европейските принципи.Денрияс добре им изказва ама напразно
  • 6 Тоошко

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мехмед":

    И КАКВИ ПРАВА ИМА ТУРЦИЯ НАД ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНМОРИЕ А АПАП.Я КАЖИ .ИМА СИ ГРАНИЦИ ДОКЬДЕ СИ И ТОЧКА.

    Коментиран от #9

  • 7 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Не само те ..":

    Турция е страна членка на НАТО и тия учения са срещу Русия ..Сащ натиска за конфликт между Русия и Запада ..полето за конфликта е Украйна но иска да открие и още един фронт в Турция но турците умело се измъкват ...сигурно новия фронт ще бъдат Балканите ..руснака може да увеличи базата си в Сърбия и да държи в шах България ,Гърция ,Румъния ..
  • 8 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Tака, значи":

    Гръцките териториални води не са европейски ..няма таково правно основание ...значи ако кажеш че българо турската граница е европейско турска това значи България да се откаже от суверенитета си
  • 9 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тоошко":

    Тошко,вземи една карта и погледни къде е Източносредиземноморие ..
  • 10 a bee

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не само те ..":

    Някоя СУшка не се видя (Турецка базирана
    в Азербейьан) а ?
  • 11 Хасан

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Tака, значи":

    Колко си глупав значи ..май си българин ..ако турчина изкара газта ще излезе на турския бряг и ще минава през българско и българина печели от транзитни такси ..ако гърка или корпорациите изкарат ще излезе на гръцкия бряг и българина ще е краен потребител
  • 12 жалка работа

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не само те ..":

    турските власти често заявяват, че гърция е ... обградила турция!!! вчера те протестираха за контактите на гърците, с либия, eгипет, cаудитска Арабия... по този начин разбира се, очевидно е че всички контакти на гърция с други страни и техните учения и сътрудничество плашат турция. великатата силна турция, както казват за себе си, се страхува от малката и незначителна гърция, както казват за гърция!!! по-скоро друг е най-силният в региона и подсъзнателно турците са осъзнали това..

    Коментиран от #13

  • 13 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "жалка работа":

    Турците не се страхуват от гърците ..за 3-4 могат да развяват байряка над Акропола ..но са в НАТО и се съобразяват

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 Слаб 2

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    ¨Гърция обгражда Турция, според Омер Челик, говорител на управляващата партия ПСР, който обвини Никос Дендиас, че цели да подкопае преговорите и изрази недоволството си от дипломатическите контакти на Дендиас в Либия, Египет и Саудитска Арабия, заявявайки, че целта на Гърция е да обсади Турция.¨ Честито на турците, които треперят пред гледката на гърците и са обляни в студена пот.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей Хасане

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Знаеш ли колко ще струва на Турция изграждането на нови военновъздушни сили и флот? Така че изобщо не мисли за това. Казахме това, нали.. Вие за гръцките военновъздушни сили и гръцкия флот сте 48 часа работа.
Новини по държави: