Отидете към основна версия

2 823 17

„Движението на инакомислещите“ в Германия е поставено под наблюдение

  • германия-
  • протест-
  • движение на инакомислещите

Това позволява на службите да следят членове и симпатизанти на движението, да използват СРС и да внедряват свои служители под прикритие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералната служба за защита на конституцията в Германия поставя под наблюдение „Движението на инакомислещите“, което протестира срещу ограничителните мерки заради пандемията.

Привържениците на движението демонстративно отказват да спазват мерките и призовават по време на своите демонстрации към противопоставяне на държавните органи.

„Движението на инакомислещите“, към което се причисляват привърженици на конспиративните теории за произхода на коронавируса, но и много крайнодесни, е обвинено в „делегитимиране на държавата“.

Това позволява на службите да следят членове и симпатизанти на движението, да използват СРС и да внедряват свои служители под прикритие.

Движението се роди преди почти една година в провинция Баден-Вюртемберг и се разрасна в цяла Германия. На протестните митинги участват десетки хиляди противници на ограниченията срещу разпространението на заразата.

Основание да се постави под наблюдение службите определят подкопаването на демократично взети решения на държавната власт.

Освен това през последните месеци федералната служба за защита на конституцията е регистрирала значителен ръст на радикализирани привърженици на „Движението на инакомислещите“, които все по-често използват физическа сила срещу полицаи и журналисти.

През март службите определиха крайнодясната парламентарна партия „Алтернатива за Германия“ като „застрашаваща конституционното управление“ и я поставиха под наблюдение заради подозрения в крайнодесен екстремизъм.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: