Отидете към основна версия

2 088 8

Аятолахът обвини Израел: Вие сте гарнизон на тероризма!

  • иран-
  • израел-
  • аятолах али хаменей-
  • ядрена сделка

Сътрудничеството на мюсюлманските държави по отношение на Йерусалим е кошмар за ционистите, подчерта Али Хаменей

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният водач на Иран призова мюсюлманските страни да продължат да се борят срещу Израел, който според него не е държава, а "терористичен гарнизон" срещу палестинците, предаде Ройтерс.

"Борбата срещу този деспотичен режим е борбата срещу потисничеството и борбата срещу тероризма. И това е обществен дълг да се борим срещу този режим", настоя аятолах Али Хаменей в реч, излъчвана по телевизията.

Хаменей говори в ежегодния ирански ден Кудс, което е арабското име на Йерусалим, отбелязван в последния петък на месеца на постене на мюсюлманите Рамазан.

Противопоставянето на Израел е мерило за вярата за ръководения от шиитите Иран, който подкрепя палестински и ливански ислямистки екстремистки групировки, възразявайки на мира с еврейската държава, която Техеран не признава.

"Сътрудничеството на мюсюлманските държави по отношение на Кудс (Йерусалим) е кошмар за ционистите", подчерта Хаменей.

Иранските власти призоваха за слагане на край на Израел, включително чрез референдум, който да изключи по-голямата част от евреите му, като същевременно включва палестинци в региона и в чужбина.

Пандемията от коронавируса принуди правителството да отмени ежегодния си парад за Деня Кудс. Но иранските държавни медии показаха кадри с мотоциклетисти и превозни средства, плаващи под палестински и ливански флагове "Хизбула", движещи се по улиците на Техеран.

Те също така публикуваха снимки на хора, изгарящи израелски и американски знамена.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини