Last news in Fakti

12 Май, 2021 15:40 2 550 4

Лошото момче на Иран отново иска да е президент

  • иран-
  • махмуд ахмадинеджад-
  • аятолах али хаменей-
  • ядрена сделка

Махмуд Ахмадинежад разчита на благочестивата иранска бедна и работническа класа, които са нетърпеливи от нарастващия икономически натиск

Лошото момче на Иран отново иска да е президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад днес се регистрира да участва отново в избори през юни, които се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната, информира "Ройтерс".

Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

"Хората трябва да участват в процеса на вземане на решения в Иран... Всички ние трябва да се подготвим за фундаментална реформа", цитира държавната телевизия Ахмадинеджад след регистрацията му.

Кандидатите започнаха да се регистрират за изборите вчера, като духовните владетели се надяват на голяма избирателна активност, която може да бъде засегната от нарастващото недоволство от икономика, ударена тежко от санкциите на САЩ, въведени след излизането на Вашингтон от ядреното споразумение преди три години.

Регистрацията ще приключи в събота, след което участниците ще бъдат проверени за техните политически и ислямски квалификации от 12-членен орган за проверка, Съветът на пазителите. Шестима членове на твърдолинейния орган са назначени от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Хаменеи подкрепи Ахмадинежад, след като преизбирането му през 2009 г. предизвика протести, при които десетки хора бяха убити и стотици арестувани, разтърсвайки управляващата теокрация, преди силите за сигурност, ръководени от елитния Революционен гвардейски корпус (IRGC), да потушат вълненията.

Registration will end on Saturday, after which entrants will be screened for their political and Islamic qualifications by a 12-member vetting body, the Guardian Council. Six members of the hardline body are appointed by Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei.

Но между двамата се разви разрив след тогавашния президент Ахмадинежад, който изрично се застъпи за проверки на върховната власт на Хаменей. Ахмадинежад беше дисквалифициран от Съвета на пазителите на президентските избори през 2017 г.

В отворено писмо до Хаменей през 2018 г. Ахмадинежад призова за "фундаментални реформи" в трите правителствени клона - изпълнителната, парламента и съдебната власт - както и в офиса на върховния лидер.

Бивш офицер от гвардията, който се опита да се преквалифицира като умерен политик, критикувайки духовенството, Ахмадинежад разчита на благочестивата иранска бедна и работническа класа на Иран, които са нетърпеливи от нарастващия икономически натиск.

Популярността му обаче остава под въпрос и твърдите политически групи се очаква да подкрепят известния духовен и шеф на правосъдието Ебрахим Раиси, ако той реши да се кандидатира.

Рухани не може да търси преизбиране съгласно конституцията на Иран.

Няколко твърди кандидати, включително някои командири на IRGC, заявиха, че ще се оттеглят, ако Раиси се включи в надпреварата, за да избегне разделянето на вота.

Назначен от върховния лидер за шеф на съдебната власт, Раиси се очертава като една от най-мощните фигури на Иран и претендент за наследник на Хаменей.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Arma 3

    9 5 Отговор
    Алах пръв командва, после Мохамед пророка, после духовниците, после лидера на шаманите Аятолаха, после президента, после министъра, шаха и краля са в заточение, после командва революционната гвардия, после басидж полицията и накрая за обикновения човек мъка
  • 2 Махмуд

    8 0 Отговор
    Махмуд е неверник и аятоласите не го обичат. От друга страна е страшно инетлигентен тип, който показва на показ много грозни страни в политиката на САЩ, Израел и "запада", та само по тази причина още не е приключил в някой ирански кладенец.
  • 3 Варненец

    6 0 Отговор
    Ахманинежад е против ционизма и затова иранците ще го изберат отново.

    Коментиран от #4

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Не е само това, а има ясно изразено "трето око" на челото...