Отидете към основна версия

2 730 13

Мафията ще бъде отлъчена, обявиха от Ватикана

  • aleteia-
  • ватикана-
  • папа франциск-
  • мафия-
  • отлъчване-
  • престъпност

Създадена е работна група за тази цел

Снимка: Shutterstock

Ватиканът създаде работна група за отлъчване на мафията, предаде Aleteia.org, позовавайки се на Vatican News.

Инициативата е поредната стъпка в ангажимента по този въпрос на Ведмоството с председател кардинал Питър Търксон, който още през август 2018 даде началото на международна глобална мрежа срещу корупцията, организираната престъпност и мафиите.

„В чест на Розарио Ливатино, първият блажен магистрат в историята на Църквата, който смело упражняваше професията, като мирянска мисия, във Ведомството за цялостното човешко развитие бе създадена работна група за„ отлъчването на мафиите“, с цел задълбочаване на темата, сътрудничеството с епископите по света, насърчаването и подкрепата на инициативи“.

Папа Франциск подчертава, че „самотата, страховете и несигурността на толкова много хора, които се чувстват изоставени от системата, благоприятстват за създаването на благодатна почва за мафиите“. В текста Франциск припомня как мафиите се налагат, представяйки се като „защитници“ на забравените „докато преследват престъпните си интереси“. Думите на папата припомнят един подценен риск, който също е в основата на социално-икономическата криза, породена от пандемията, и са част от най-новата поучителна власт на папата по темата за организираната престъпност.

Работната група за „отлъчването на мафиите“ е създадена именно с цел да даде пастирска същност на думите на Франциск и да гарантира, че универсалността на Църквата може да отговори на глобалния характер на мафиите, като изясни, че принадлежността към тях е несъвместима с Евангелието. За целите на новосъздадената комисия Ватикан Нюз разговаря с координатора на групата Виторио Алберти, служител във Ведомството за насърчаване цялостното човешко развитие.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини