Last news in Fakti

14 Май, 2021 11:35 2 711 13

Мафията ще бъде отлъчена, обявиха от Ватикана

  • aleteia-
  • ватикана-
  • папа франциск-
  • мафия-
  • отлъчване-
  • престъпност

Създадена е работна група за тази цел

Мафията ще бъде отлъчена, обявиха от Ватикана - 1
Снимка: Shutterstock

Ватиканът създаде работна група за отлъчване на мафията, предаде Aleteia.org, позовавайки се на Vatican News.

Инициативата е поредната стъпка в ангажимента по този въпрос на Ведмоството с председател кардинал Питър Търксон, който още през август 2018 даде началото на международна глобална мрежа срещу корупцията, организираната престъпност и мафиите.

„В чест на Розарио Ливатино, първият блажен магистрат в историята на Църквата, който смело упражняваше професията, като мирянска мисия, във Ведомството за цялостното човешко развитие бе създадена работна група за„ отлъчването на мафиите“, с цел задълбочаване на темата, сътрудничеството с епископите по света, насърчаването и подкрепата на инициативи“.

Папа Франциск подчертава, че „самотата, страховете и несигурността на толкова много хора, които се чувстват изоставени от системата, благоприятстват за създаването на благодатна почва за мафиите“. В текста Франциск припомня как мафиите се налагат, представяйки се като „защитници“ на забравените „докато преследват престъпните си интереси“. Думите на папата припомнят един подценен риск, който също е в основата на социално-икономическата криза, породена от пандемията, и са част от най-новата поучителна власт на папата по темата за организираната престъпност.

Работната група за „отлъчването на мафиите“ е създадена именно с цел да даде пастирска същност на думите на Франциск и да гарантира, че универсалността на Църквата може да отговори на глобалния характер на мафиите, като изясни, че принадлежността към тях е несъвместима с Евангелието. За целите на новосъздадената комисия Ватикан Нюз разговаря с координатора на групата Виторио Алберти, служител във Ведомството за насърчаване цялостното човешко развитие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К Георгиев

    17 1 Отговор
    Любопитно как ще се отлъчат самите те. Те са едни от покровителите на мафията . "Черната гвардия на Ватикана"е много интересна книга в която е описана тъмната страна на Ватикана.
  • 2 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Е, кой ще ви снабдява с извращения бе? Тия си вярват ли.
  • 3 КОТарАК

    7 1 Отговор
    то това е върха на цирка-има се в предвид че досега са я премали ли?
  • 4 someone

    4 2 Отговор
    мафията не може да бъде отлъчена , по-скоро тя може да отлъчи вас.
  • 5 пешо

    9 0 Отговор
    мафията, хубу. да беше само тя... педофилите и меките китки - кога?
  • 6 ЧИТАТЕЛ

    6 1 Отговор
    ЙЕЗУТА ЩЕ ЗАТВАРЯ ПЕРАЛНЯТА ЗА ПАРИ,ТЯБВА ДА СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НАИВНИК ДА ГО ПОВЯРВАШ ТОВА.ТРЯБВА ДА ОТЛЪЧИ МАСОНСКАТА ЛОЖА ПИ 2 ВЪВ ВАТИКАНА,ПОЛОВИНАТА КАРДИНАЛИ,АКО НЕ И ПОВЕЧЕ И НАКРАЯ СЕБЕ СИ И ЍЕЗУТСТВОТО.В БИБЛИЯТА ЍОАН БОГОСЛОВ МНОГО ДОБРЕ ГО ОПИСВА КАТО ЛЕОПАРД,ПРИТАЕН И ДЕБНЕЩ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩАТА СИ ЖЕРТВА.ПАПАТА ЗАБАВЛЯВА ТЪЛПАТА,ДОКАТО ВСИЧКИ ТАЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДЧИНЕНИ НЕМУ ДОВЪРШВАТ ПОСЛЕДНИТЕ ЩРИХИ ВОДЕЩИ ДО БЕЛЕГА НА ЗВЯРА!!!

    Коментиран от #9

  • 7 болшеретик

    1 4 Отговор
    тука няма тема по която да не се пишат абсолютно кухи коментари..не са ги отлъчили досега защото всичките са кръстени католици и дори и престъпленията които извършват да са тежки подлежат на опрощение
    и понеже мафиотството е фамилен бизнес ще го отнесат и роднините им..жени деца и тн
  • 8 яко ни лъжат

    9 0 Отговор
    ТОТАЛНИ ЛЪЖЦИ СА ТИЯ ОТ ВАТИКАНА. ТА БАНКИТЕ ВИ РАБОТЯТ С ПАРИТЕ НА МАФИЯТА. БОЙКО МАФИОТО ТРИ ПАПИ ГО ГАЛИХА ПО ГЛАВАТА. НАЙ-МНОГО ПАРИ ВАТИКАНА СЛЕД КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ИЗКАРА ОТ НЕМСКИТЕ ФАШИСТИ КОИТО ЯКО ПЛАЩАХА НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ЗА ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ И ИЗБЯГАХА В АРЖЕНТИНА. ПУНТА МАРА И ГОЛЯМА ЛЪЖА , ПУШЕК ЗА ЗАБЛУДА НАПИСАНА ОТ ЕДИН АГЕНТ НА СОРОС.
  • 9 ЛАКЪРДИЯ ДЕНИС

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЧИТАТЕЛ":

    АМИ ТО ВАТИКАНА СА НАЙ-ГОЛЯМАТА МАФИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА ИНКВИЗИЦИЯТА. РЕКЕТИРАЛИ СА ЦЕЛИ КРАЛСТВА И КРАЛЕ
  • 10 Лицемери

    11 1 Отговор
    Ватикана е перачница на мръсните пари от мафията.За това тия кюрета си живеят като барони ,заобиколени от охолство и малки момченца .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не разбрах

    5 0 Отговор
    От банката на Ватикана ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.