Last news in Fakti

26 Юли, 2021 08:03 2 392 22

Ватиканът притежава 5100 имота

  • ватикан-
  • ватикана-
  • имоти-
  • сгради-
  • религия-
  • папата-
  • папа франциск-
  • италия-
  • чужбина

Ватиканът разкри собствеността си за първи път в историята

Ватиканът притежава 5100 имота - 1
Снимка: Shutterstock

Ватиканът публикува за първи път информация за притежаваните от него недвижими имоти, разкривайки, че притежава над 5100 имота, главно в Италия, предаде БГНЕС.

Публикацията отбелязва едно от най-подробните оповестявания на активите на Ватикана някога. В нея са посочени 4051 имота в Италия и 1120 в чужбина, без посолствата на Ватикана. Информацията беше публикувана в два документа, общо на повече от 50 страници финансови отчети: консолидиран финансов отчет за 2020 г. и първите по рода си публични регистри на Администрацията на патримониума на Апостолическия престол (APSA), която управлява ведомостта на Църквата, реално имоти и инвестиции.

Записите показват, че APSA притежава инвестиционни имоти в луксозни квартали в Париж, Женева и Лозана, както и в Лондон, където покупката на един имот в района на Южен Кенсингтън е довела до огромни загуби през 2014 г. Информацията беше публикувана преди съдебния процес следващия вторник за покупка на имота в Лондон от държавния секретариат на Ватикана. Десет души, включително видният кардинал Анджело Бечиу, са подсъдими във връзка с покупката. Някои от тях са обвинени в присвояване, пране на пари, измами, изнудване и злоупотреба със служебно положение.

По-голямата част от имотите на Ватикана в Италия се наемат на намалени цени от служители на Църквата. Около 40 процента са институционални сгради като манастири, но също така училища и болници, според Ройтерс. Документите също така показват, че Римската курия, централната администрация на Католическата църква, е претърпяла дефицит от 64,8 милиона евро през 2020 г. Служители на Ватикана обвиняват пандемията от коронавирус за отрицателното въздействие върху финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горския Ватикан!!! Да им овеличи Бог

    7 0 Отговор
    Заплатите с 12,4%ОТ 1 10 2021Г ДА МОГАТ ДА ДОСТИГНАТ Социалния минимум!!!!
  • 2 Горкия Ватикан!!

    11 0 Отговор
    Горкия Ватикан
  • 3 Пламен

    11 0 Отговор
    След един друг подобен "дефицит", техен банкер увисна на един мост в Лондон. Самоубил се бил. Но то е било отдавна, сега ще оправят някак си "щетите".
  • 4 Последния Софиянец

    15 3 Отговор
    А българският Синод има 10 000 и на никой не са помогнали.

    Коментиран от #8

  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    8 2 Отговор
    Някой знае ли защо пишем ВатиканЪТ, но не и ИранЪТ, ИракЪТ, КипърЪТ ???
  • 6 Нико

    16 0 Отговор
    Нашите са същата работа тук. Църквата е свръх имотна, голяма част от "служителите на Бога" станаха "бизнесмени" и това е една гавра с вярващите

    Коментиран от #15

  • 7 Майна

    13 0 Отговор
    Единствената религия , която ще се противопостави на САТАНИСТИТЕ Е ПРАВОСЛАВИЕТО , и ние я носим в гените си.дедите ни са лягали на дръвника с нея...ПРАВОСЛАВНИТЕ НЯМА ДА СЕ ПОДЧИНЯТ НА САТАНАТА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Горд Българин

    14 0 Отговор
    Дъ Ватикан са слуги на Дъ Сатан. Навсякъде по света са пета колона в страните, падретата са разузнавачи, най-често посягат на малолетни защото дегенерацията е техен общ знаменател
  • 10 безпартиен

    10 0 Отговор
    Ами те били по-бедни от нашата БПЦ!!!!!Ще се намери ли някой който да извади имотите/гори,земеделски земи,недвижими имоти,сгради/на нашите,на Мюфтийството,на всички вероизповедания по отделно!?????За вече 32 години "демокрация"-ТАЙНА!!!!!!
  • 11 Роза

    12 0 Отговор
    Рядко се срещат духовници,които са безкористни.От всички свещеници,които познавам,нито един не е състрадателен към бедните.Заради тях не ми се влиза в църква!По-добре е човек да носи Бог в душата си и да не се кланя на разни лицемери!

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ватиканец

    3 0 Отговор
    Просълзиха ме.
  • 14 Наш Боко

    4 1 Отговор
    става за папа.Нашенските килимявки ръцете му целуват,готов е вече..
  • 15 Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нико":

    Не могат нашите попове да стигнат католическата църква. А и тя си има Опус Деи.Тази организация категорично се конкурира и с ЦРУ и с израелските служби. Четох, че една от ислямските терористична организация пленила католически свещеник. Но за броени часове го освободила.
  • 16 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Роза":

    РозО, права си, НО, Бог не е само вяра, а и изпълнение, когато посещаваш Божи храм не трябва да те притеснява, кой обслужва храма, а ти си там да осъществиш връзка с Бог! Остави ги поповете,обаче се замисли, дали е нужно само човек да вярва, а да не изпълнява, това ми прилича на следното нещо: вземеш една рецепта, да я сложиш в джоба, без да си купуваш лекарствата и да чакаш да се излекуваш, няма как да стане, нали? Трябва вяра, но вярата се проявява в изпълнението!

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГОЛЯМА АЛЧНОСТ

    3 1 Отговор
    ДЕНИС, /" белята"/! Ватикана притежава 5 100 имота, но тя, е държава в държавата! В нашата държава, бившите комунисти станаха капиталисти, заграбиха имотите на хората, както при деветосептемврийския преврат! Например: "Нашето" ченге милиционерче от близкото миналото "др." Бойко Рашков притежава само 19-сет имота от пладнешката приватизация - що да се прави, не е провъзгласен от президента Румен Радев за папа на България?! Рашков само е нагазил в лозето и бере от гроздето и вика като пъдарин - "Дръжте крадеца..."! Но, да оставим, по-важното е, защо журналистите мълчат по този въпрос за тези 19-сет имота, докато Рашков се кани да заема дадения му пост за редовен постоянен! Голяма алчност ще е това - 19-сет имота, докато българите са бедни и гладуват! ДЕНИС, ЗАЩО ВИЕ, ЖУРНАЛИСТИТЕ МЪЛЧИТЕ И НЕ ПИТАТЕ, И НЕ ДАВАТЕ ГЛАСНОСТ ЗА ТОВА - КАКТО ПРИ ДРУГИТЕ ПОЛИТИЦИ ДО СЕГА ?! НАЛИ ВИЕ СТЕ КОРЕКТИВ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, ИЛИ НЕ! ВИНАГИ Е ИМАЛО НАШИ И ВАШИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМА! Така ли е, Денис?! Винаги е имало бедни и богати, и винаги ще има! Заслепен български народе!
  • 20 koko

    3 1 Отговор
    А Рашков "само" 19..
  • 21 ЧОВЕК ДА ВЯРВА

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    " ГОСТЧО - 16 " ! Метафората която използва " РОЗА" от коментар - 11, а ти, и отговаряш по същия начин, има голямо значение кой ще управлява храма и кой ще бъде " бог" с който ще осъществиш божествената си връзка! Но, да оставим метафорите и да започнем да наричаме реалните неща с реалните им имена! Храма на държавата е ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, но никой не си въобразява, че Румен Радев е "бог", дори нещо по-лошо обществото го смята, ако използваме църковния термин - разколник, човек противопоставящ брат- брата и разделящ обществото на две! Имаме още един държавен храм това е ПАРЛАМЕНТА, в него партиите не са богопомазани, те са избрани от нас, както се казва - "Глас народен, глас божи!". Много е притеснително кой ще управлява този храм от който ще зависи съдбата и благосъстоянието на 6 500 000 българи! Народа ни, е достатъчно лъган, и днес продължават да го лъжат , с какви ли не обещания за светло бъдеще от 77-години - дори ще летим в космоса! Вече оправихме България - здравеопазването, образованието, заплатите, безработицата, пенсиите, съдебната ни система, полицията, армията - и на гол тумбак чифте пищови, вече ще летим! Колко глупаво изказване за наивници! Има нещо много по-важно, и много по-притеснително, че няма рецепта, няма открита ваксина, лекарство за заспалия ни български народ, за всеобщата ни българска простотия...! Да използвам вашата метафора: ТОЧНО ЗА ТОВА ЩЕ ТРЯБВА МНОГО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА ХРАМ-БЪЛГАРИЯ, И КОЙ ЩЕ БЪДЕ "БОГ"
  • 22 Кравария са

    0 0 Отговор
    лъжат гадините