Отидете към основна версия

5 097 43

Ердоган наруга Австрия, Виена му отговори

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • австрия-
  • хамас-
  • израел

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна заяви, че конфликтът в Близкия изток не може да бъде уреден с пяна на устата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийското външно министерство е привикало турския посланик Озан Джейхун, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган наруга Виена за издигане на израелското знаме над правителствени сгради в знак на солидарност на фона на военните действия в Газа, съобщи министерството, цитирано от местните медии.

"След тези абсурдни изявления на президента Ердоган, турският посланик беше привикан в министерството на външните работи през първата половина на деня, за да му бъде предадена ясно позицията на Австрия", уточниха от ведомството.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна заяви в изявление, че конфликтът в Близкия изток не може да бъде уреден "с пяна на устата".

"Хамас е терористична организация", настоя министърът и добави, че като атакуват правителства, включително австрийското, които в лицето на терора са на страната на Израел, турските политици отново показват "ужасяващото си възприемане на закона". "Вместо да наливаме масло в огъня, ние спешно призоваваме Турция да допринесе за деескалацията", подчерта австрийският първи дипломат.

По-рано турският президент обвини Израел в "отвратителни атаки срещу джамията Ал Акса", едно от най-светите места в исляма, твърдейки, че израелските власти са провокирали поредното разгаряне на напрежението в региона.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: