Отидете към основна версия

2 617 23

Израел не изключва възможността да „завладее” ивицата Газа

  • израел-
  • ивица газа-
  • бенямин нетаняху-
  • завладяване-
  • палестина-
  • палестинци-
  • сила-
  • война-
  • оон

Нетаняху подчерта, че бомбардировките са „върнали Хамас години назад“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че бомбардировките срещу Газа целят да са възпираща сила срещу групировката „Хамас“, но не изключи възможността от „завладяване“ на ислямисткия анклав, предаде БНР.

Военновъздушни удари и ракетни атаки продължиха и днес да огласят небето над Газа. 219 палестинци и 12 израелци загинаха от началото на ескалацията миналата седмица. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи нова заплаха към групировката „Хамас“, която изстреля над 1000 ракети срещу израелска територия от 10 май до днес. „Има два начина да се справим с тях - или да ги завладеем, което винаги стои като възможност, или да ги възпираме и в този момент правим точно това. Но не се изключва нито една възможност“, каза премиерът.

Нетаняху подчерта, че бомбардировките са „върнали „Хамас“ години назад“. Анонимен източник от израелската армия съобщава, че в момента се оценява на какъв етап да бъде прекратена военна кампания срещу „Хамас“. Израел прави оценка дали са унищожени възможностите на групировката за атаки и кога е точният момент за спиране на огъня.

Военни самолети бомбардираха Газа още призори. Мишена са били 40 подземни цели на Хамас в южната част на ивицата Газа. Болниците в ивицата Газа са препълнени, има често прекъсване на електричеството, а на места има наводнения от повредена от бомбардировките канализация. По данни на ООН 72 хиляди цивилни са напуснали домовете и търсят убежище в управлявани от ООН училища и обществени сгради. Въпреки хуманитарната криза палестинците остават непоклатими.

„Нашият бог засилва съпротивата, дори да разрушават домове и да се върнем на палатки. Съпротивата остава дори Нетаняху да разруши всички домове.“ 50 ракети бяха изстреляни към Южен Израел пред нощта, 10 от тях са паднали още на територията на Газа, твърди израелската армия. Съединените щати - ключов съюзник на Израел, не веднъж блокираха резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за спиране на огъня. Поредното заседание снощи на Съвета завърши без съвместна декларация, а Китай и Европейският съюз вече дадоха знак, че подкрепят предложена от Франция резолюция за примирие и хуманитарен достъп.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини