Last news in Fakti

22 Май, 2021 15:06 1 554 11

САЩ ще участват във възстановяването на домовете в Газа

  • израел-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • палестина-
  • домове-
  • ивицата газа

Няма промяна в позицията на САЩ по оказване на военна помощ на Израел

САЩ ще участват във възстановяването на домовете в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ смятат заедно с други държави да подготвят пакет от предложения за възстановяване на сектора Газа, каза вчера на съвместната си пресконференция с президента Мун Дже-ин американският държавен глава Джо Байдън, предадоха световните агенции, съобщи Нова телевизия.

Байдън посочи, че ще се работи заедно с държави, които споделят гледната точка за възстановяване на домове, без да се предоставя на Хамас възможност да възстанови своите системи за въоръжаване. Байдън съобщи, че в телефонния си разговор с палестинския президент Махмуд Абас го е информирал, че САЩ ще окажат помощ за гарантиране на сигурността на Западния бряг на река Йордан и ще възобновят икономическите си ангажименти пред жителите на Западния бряг. Президентът на САЩ подчерта,че помощта за региона ще бъде координирана с палестинската автономия - подкрепяният от Запада съперник на Хамас на окупирания Западен бряг, за да е сигурно, че Хамас няма да е в състояние да възстанови военния си арсенал.

Няма промяна в позицията на САЩ по оказване на военна помощ на Израел, каза още Байдън, но е нужно уреждане на базата на създаването на две държави и това е единственият отговор за уреждане на близкоизточния конфликт. Американският президент заяви, че докато държавите от региона не заявят еднозначно, че признават правото на съществуване на Израел като независима еврейска държава, мир няма да има. Байдън каза, че неговата Демократичеста партия продължава да подкрепя Израел и, че той се моли прекратяването на огъня между израелците и Хамас да бъде трайно.

Американският президент и южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин изразиха желание да привлекат Северна Корея към дипломатически усилия за намаляване на напрежението, свързано с ядрените оръжия и програмите за балистични ракети на Пхенян, предаде Ройтерс. Байдън обяви на съвместната си пресконференция с Мун, че е готов на лична среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун при определени условия, предвиждащи преди всичко преговори по денуклеаризацията на Пхенян.

"И двамата сме дълбоко загрижени заради ситуацията", каза Байдън в началото на пресконференция с Мун - вторият чуждестранен лидер, посетил Белия дом от встъпването в длъжност на Байдън. Той каза още, че двете страни имат "споделен подход" към Северна Корея и че Мун споделя готовност да се ангажира дипломатически с КНДР, за "да се направят прагматични стъпки за намаляване на напрежението". Байдън съобщи, че служителят на Държавния департамент Сон Ким ще стане специален пратеник на САЩ за Северна Корея.

Американският лидер каза, че няма никакви "илюзии" относно трудността да бъде убедена КНДР да се откаже от ядрения си арсенал, предаде Франс прес. Нямаме никакви илюзии, абсолютно никакви, каза Байдън на пресконференцията с Мун. Последните четири администрации не постигнаха целта. Това е невероятно трудна цел. Освен това, президентът на САЩ каза, че двамата с президента Мун са се договорили за всеобхватно партньорство по ваксините срещу COVID-19 и че САЩ ще осигурят ваксиниране на 550 000 южнокорейски войници.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    11 2 Отговор
    Всичко е далавера и търговия, а американците са винаги първи в тия гнусотии.
  • 2 Убиеца ще лекува жертвата

    12 2 Отговор
    Тия за балъци ли ни вземат?
  • 3 Тъпу тролче

    13 2 Отговор
    Демокрация в действие! Първо дават оръжие на едните, а след това възстановяват домовете на другите!
  • 4 ббб

    10 3 Отговор
    Сега ЕС ще плаща за взривените сгради от Исрал! Всеки път така става, евреите правят войни, като в Сирия и европейците плащат
  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    10 0 Отговор
    Големи са тарикати краварите -
    първо участваха в събарянето,
    сега ще участват и във възстановяването им.
    Важното е, пари да се печелят...
  • 6 Гришата

    6 2 Отговор
    щом САЩ ще "помага " значи ще НАПРАВИ ВОЙНА

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Поп Андрей

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гришата":

    Така е чадо, където са намесени краварите дяволът е излишен.
  • 9 Казуар

    0 5 Отговор
    Редно е Иран да възстанови разрушенията защото Хамас е тяхна маша.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.