Отидете към основна версия

5 328 11

Ердоган: Започва нова ера

  • нато-
  • ера-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • турция-
  • сащ

Турският президент е оптимист, че отношенията със САЩ ще се подобрят

Снимка: Shutterstock

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че срещата с президента на САЩ Джо Байдън по време на срещата на върха на НАТО следващия месец ще отбележи началото на нова ера, предаде „Хюриет дейли нюз”.

Отношенията между Турция и САЩ, дългогодишни стратегически партньори и съюзници в НАТО, през последните години рязко се влошиха. Ердоган обаче е оптимист, че Анкара ще води конструктивен диалог с новата администрация във Вашингтон и двустранните отношения ще бъдат укрепени.

„Грижа ни е за нашия дългогодишен и многоизмерен съюз със САЩ. Въпреки че понякога имаме различия, нашето партньорство и алианс успяха да преодолеят всякакви затруднения”, каза Ердоган. „От Сирия до Либия, от борбата срещу тероризма до енергетиката, от търговията до инвестициите - имаме сериозен потенциал за сътрудничество със САЩ," добави турският президент.

Ердоган заяви, че Турция и САЩ трябва да въведат в действие механизми за икономическа стратегия и партньорство и да се стремят към обем на търговията между двете страни на стойност 100 млрд. долара. „Подобрявайки нашите икономически и търговски отношения, ние сме щастливи да видим, че новата администрация на САЩ има същата воля като нас", каза Ердоган, отбелязвайки, че Турция никога не е прибягвала до протекционизъм на икономическата политика по време на пандемията от коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: