Last news in Fakti

7 Юни, 2021 09:14 5 938 18

"Садат" - частната армия на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • армия-
  • частна армия-
  • садат-
  • специални сили-
  • ислям-
  • наемници

Тяхната мисия: налагането на Турция като „ислямска суперсила"

"Садат" - частната армия на Ердоган - 1
Снимка: Shutterstock

В Турция бившият бригаден генерал Аднан Танръверди разполага със значително влияние, но предпочита да влияе на политиката задкулисно. През 2012-а година той основава частната фирма за охранителни и военни услуги „Садат". Официално тя е консултантска фирма, а неофициално - милиция от наемници, която изпълнява операции под прикритие за турското правителство. В Турция „Садат" се възприема като частната армия на президента Ердоган. Никой не оспорва нейното съществуване, но всички избягват да говорят за нея открито, пише германското издание „T-online".

Централна роля в горещите конфликтни точки

Отношението на турския президент към Танръверди не е еднозначно - от една страна той открито се дистанцира от бившия военен, от друга частната армия очевидно играе централна роля в множеството конфликти от последно време. Фирмата поражда много въпроси още от създаването си. Официално тя се води консултантска и предлага курсове за боравене с военна техника, обучение във военни стратегии, подготовка на командоси, управление на танкове и т.н. Но този профил е фалшив: за подобен вид обучение биха били необходими различни видове оръжия, муниции и друго военно оборудване. А през 2016-а година капиталът на фирмата, според търговския регистър, е около 264 000 евро. Освен това „Садат" отрича да има „органична връзка" с турската държава. Но тъй като Танръверди бе член на кабинета по сигурността на Ердоган между 2016-а и 2020-а година, това твърдение не звучи особено правдоподобно.

Мисията им: Турция – суперсила

По нейни собствени данни „Садат" е конгломерат от 23 предприятия, които „ценят исляма". Нейната визия: „Предотвратяване на зависимостта на Турция от западните държави". Това подхожда на политическата идеология на Ердоган, предвиждаща разширяване на водещите позиции на Турция в региона. Според „Бизнес Инсайдър", мисията на „Садат", както е описана на сайта на фирмата, е всичко друго освен безобидна: укрепване на сътрудничеството в сферата на сигурността между мюсюлманските държави. Предприятието иска да помогне на ислямския свят да заеме заслуженото си място сред великите сили. Под суперсили очевидно трябва да се разбират най-вече САЩ и Европа, които в Турция нерядко биват заклеймявани като "империалисти" и "кръстоносци".

„Ясно е, че „Садат" следва и прилага намеренията на Ердоган - при това без натиска, на който би била подложена една правителствена инстанция", казва американският експерт по Турция Майкъл Рубин. „Изглежда, че за Ердоган „Садат" е армия, която трябва да осигури политическата лоялност в самата Турция, и която може да бъде използвана за терористични акции в чужбина." Това се потвърждава от изискванията, видни на сайта на фирмата към кандидатите за служители - например да знаят арабски или пък да имат опит с руски танкове.

40-хилядна армия в сянка

По принцип турското правителство не отрича съществуването на паралелната армия „Садат", чиято численост наброява около 40 000 наемници. Но официална информация за нейните акции няма - има предимно догадки и някои сведения в медиите. Според тях, „Садат" подкрепя Хамас в Газа, ислямски групировки в Северна Сирия, либийското преходно правителство или пък Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах. Колкото и да са различни изброените групировки, прави впечатление едно: че всеки от тези примери отговаря на съответните политически цели на Ердоган. Турският президент осъществи интервенция в Сирия срещу Асад, бе сред най-големите привърженици на либийското преходно правителство и застана на страната на палестинците в близкоизточния конфликт.

Военните и тайните служби в Турция обаче са против това сигурността на страната да бъде оставена в ръцете на една частна фирма. Критична е и турската опозиция, но изглежда, че и благоразположението на президента Реджеп Тайип Ердоган намалява, след като Танръверди вече не е член на неговия кабинет по сигурността. Изглежда, че недоверието на Ердоган към частната армия нараства. Като причина за това се споменава фактът, че нейният шеф е надвишил компетенциите си – отклонявал е оръжия за своята фирма. Тя обаче продължава да стои зад президента, но тъй като не е на подчинение на нито една държавна институция, може бързо да смени страните и да се окаже в противниковия лагер. И именно тази заплаха Ердоган вероятно вижда в момента.

Заплаха за мира в региона

Но макар „Садат" да е поизгубил влияние, още е твърде рано да бъде отписвана. Танръверди си остава начело на частната армия, продължава да ръководи фирмата, която се е посветила на ислямизма и поради това подкрепя и обучава радикални групировки. Така че „Садат" остава заплаха за мира в Турция и в региона. А тъй като наемниците са ангажирани предимно в конфликтните области в района на Средиземно море, това би могло да доведе и до конфликти с ЕС и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ggg

    29 15 Отговор
    Хубава история, но като се има в предвид източника - на веройто е фейк нюз и еФтина пропаганда!
  • 2 взелЕ далЕ

    31 12 Отговор
    Абе, тия от зелето, какво все на чужд гроб плачат?
    Нищо не казват за частните армии на Ротшиилд, Сорос и другите глобалисти, взели за ердоган да се безпокоят.
  • 3 Хубаво е и ние да имаме една такава

    24 7 Отговор
    Частна армия която да отстоява независимостта на България.
  • 4 Тредстоун

    23 8 Отговор
    А дпс какво прави на инструктаж при ердоган , след като новите варвари от миналото народно събрание с облите си гладки мозъчета отминиха регламента за ограничаване на секциите , сега дпс и ердоган ще се постараят да падне яко гласуване , на "българите" които даже не знаят български , но се водят български граждани живеещи в търция

    Коментиран от #6, #10

  • 5 А сега де,

    6 8 Отговор
    тези каубойски шапки за заблуда на противника ли са?
  • 6 И какво те бърка тебе

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "Тредстоун":

    Кой ти пречи и ти да идеш на инструктаж при Путин и да организираш "яко гласуване" също?!?!
  • 7 Интерес

    7 2 Отговор
    Вагнер срещу Садат...интересно би било...
  • 8 Присмехулник

    8 5 Отговор
    ....Турция.....хубаво суперсила,..но защо трябва да е ислямска....граничи с фанатизъм..

    Коментиран от #11

  • 9 Рошко

    12 4 Отговор
    Дойче зеле, подмолнста медийна армия на Израел
  • 10 сиртакоглав

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тредстоун":

    ДПС ако прави нещо нередно никой няма да разбере, а не да четеш по новините, къде са и с кого се срещат. Тези топки на раменете само за равновесие ли ги държите
  • 11 А ти какво искаш

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Присмехулник":

    Християнска ли да бъде? Да се наводни с джендъри ли?
  • 12 Хасан

    13 3 Отговор
    Ами те американците си имат Блек Уотър..руснаците си имат тяхното ..турчина що да няма
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    САДЕХА . СЕГА ВСИЧКО Е В БУКЛУЦИ , ПУЩИНАЦИ , И НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ .ОТ ЩЕДРОСТ ....
  • 15 Аз да питам

    2 9 Отговор
    Българското разузнаване ще направи ли нещо по въпроса да се пазим от тези "вълчоци" или още ще ловят измислени руски шпиони, а българите ще ги чакаме тези да кацнат в Кърджали и Хасково.
  • 16 ДААА

    4 14 Отговор
    Диктатора Ердоган е много прост човек. Той няма дори и средно образование. Диктува това което му кажат онези с големите токмаци зад океана. Ислямските башъбозуци се настаниха в Турция още през 1975-те години. Днес Ердоган яде черешата на тортата. Но и неговият ред ще дойде и ще го обесят като Аднан Мендерес предателя който закри всички фабрики които Ататюрк беше отворил и отвори вътрешният пазар на страната си за САЩ.
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 5 Отговор
    С една дума Турция пак си има БАШИБОЗУК!
  • 18 Като

    0 0 Отговор
    Другите
Новини по държави: